You are here

Τύπος: Πόσα και τι θα δηλώνουμε στα ταξίδια μας

03/06/2021 06:32

Τα νέα δεδομένα που ισχύουν από σήμερα για όσους ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταπρογραμματική επιτήρηση της Κύπρου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πόσα και τι θα δηλώνουμε στα ταξίδια μας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα νέα δεδομένα που ισχύουν από σήμερα για όσους ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Όπως αναφέρεται, οι ταξιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση ρευστών διαθέσιμων όταν μεταφέρουν περισσότερα από €10 χιλ. σε μετρητά ή χρυσά νομίσματα ή ράβδους χρυσού. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από σήμερα θα εφαρμοστούν αλλαγές που θα καταστήσουν υφιστάμενους κανονισμούς ακόμη πιο αυστηρούς και τη μεταφορά μεγάλων ποσών ακόμη δυσκολότερη.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με την Κομισιόν, η Κύπρος συνεχίζει να αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο και άλλα εννέα κράτη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κυρώσεις για μη συμμόρφωση και πρόνοια για φύλαξη δεδομένων
  • Αλλαγές στην ad hoc για δάνεια ΠΕΠ
  • Μένουμε στο πορτοκαλί των βρετανών, για την ώρα
  • Ο ιός έσπρωξε για εξαγωγές

Πολίτης

 «Απαγορευτικό σε αλλαγές στις εκποιήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταπρογραμματική επιτήρηση της Κύπρου. Όπως σημειώνεται, η ΕΕ ζητεί τη διατήρηση του πλαισίου των εκποιήσεων ως έχει, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λειτουργήσει αποδοτικά η ΚΕΔΙΠΕΣ ως εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Η επιτροπή στην έκθεση της αναφέρει ότι οι τράπεζες σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των ΜΕΔ, αλλά σημαντικές προκλήσεις παραμένουν στον τραπεζικό τομέα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών οδήγησε το υπουργείο εμπορίου, ενέργειας και βιομηχανίας στην αύξηση του προϋπολογισμού του σχεδίου από €30 σε €35 εκ. ώστε να ικανοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στηρίζει το «Κουμάντο στην τσέπη σου»
  • Στο περίμενε η Κύπρος για το Σένγκεν

Χαραυγή

 «Προτάσεις ΠΕΟ για προστασία των εργαζομένων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η επαναφορά των προτάσεων της ΠΕΟ για προστασία των εργαζομένων.  Σημειώνεται ότι η ΠΕΟ έχει καταθέσει εδώ και μήνες σειρά προτάσεων για στήριξη των εργαζομένων, όπως να καταστούν υποχρεωτικοί δια νόμου οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, να θεσμοθετηθεί μηχανισμός με τον οποίο θα καθορίζονται ελάχιστοι μισθοί και ωφελήματα για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα €244,2 εκ. κατά το πρώτο τετράμηνο σε σύγκριση με πλεόνασμα €44,3 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εξοικονόμηση πέραν του 60% με τα σχέδια ενεργειακής αναβάθμιση κτιρίων
  • Ανάπτυξη 3,2% βλέπει η Κομισιόν

Αλήθεια

 «Στόχος η πράσινη κατηγορία της Βρετανίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι επαφές του υφυπουργού τουρισμού Σάββα Περδίου προτού η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε σχέση με τις αλλαγές στην κατάταξη των χωρών που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα. Ο κ. Περδίος τόνισε τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η χώρα μας αξίζει να μεταφερθεί από την πορτοκαλί στην πράσινη κατηγορία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ανάπτυξη 3,2% το 2021 και 3,8% το 2022 βλέπει η Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία στην 10η έκθεση της μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τεράστιο το ενδιαφέρον, εξαντλήθηκαν τα κονδύλια – Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών
  • Υπερτιμημένη η Λεμεσός αλλά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης – Αγορά ακινήτων
  • Έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ από πλεόνασμα 0,2% πέρσι
  • Στο λιμάνι Λεμεσού το Jewel of the seas

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΜΗΝΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΛΑ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ – Ηνωμένα Έθνη: Βάσει συμφωνίας Αναστασιάδη – Τατάρ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΘΑ ΠΟΥΝ ΑΒΕΡΩΦ – ΑΝΤΡΟΣ – Αναλαμβάνουν δράση στο παρασκήνιο οι πολιτικοί αρχηγοί για την προεδρία της βουλής

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΡΙΧΝΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ – Αφετηρία με Παπαδόπουλο, Χρίστου, Θεοπέμπτου, Καρογιάν – Στο προσκήνιο και ο Κ. Ευσταθίου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙ – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ – Δωδεκάωρη απεργία την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου προανήγγειλε η ΠΑΣΥΝΟ