You are here

Τύπος: Πόσες αυξήσεις ν’ αντέξουν οι πολίτες

20/03/2023 06:06

Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης και η συνάντηση που αναμένεται να έχει την Τρίτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου με τους CEOs των πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πόσες αυξήσεις ν’ αντέξουν οι πολίτες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης.  Όπως αναφέρεται, η ΕΚΤ διατηρεί ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2% μέχρι το 2025 και η Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει ταβάνι στα επιτόκια, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που ζητούν από την ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις επιπτώσεις που δημιουργούνται στην πραγματική οικονομία που προκαλεί η αύξηση του κόστους χρήματος. Αναλυτές σημειώνουν ότι η επιβάρυνση του χρηματοοικονομικού κόστους, λόγω αύξησης των επιτοκίων, θα επιβαρύνουν την κατάστασης και προφανώς θα καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα είδη διατροφής. Η ανατροφοδοτούμενη αυτά κατάσταση, όπως είναι φυσικό προκαλεί ανησυχία σε πολλά επίπεδα και πλέον όλοι αναμένουν την αντίδραση όταν η αύξηση των επιτοκίων περάσει στην αγορά. Το δεύτερο κομμάτι είναι οι τράπεζες και οι δανειολήπτες. Αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά που βλέπουν τον πληθωρισμό (Φεβρουάριος σε ετήσια βάση) να τρέχει με 14,41% στο ψωμί, στα λαχανικά 25,04%, στο ελαιόλαδο 18,58% και στο γάλα 15,78%. Αν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ΕΚΤ και μέχρι τον προσεχή Ιούλιο μεσολαβήσουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων ύψους 25 μονάδων βάσεως την κάθε φορά, τότε ένας δανειολήπτης που έχει για παράδειγμα ένα δάνειο ύψους 150.000 ευρώ και περίοδο αποπληρωμής τα 20 χρόνια, θα πληρώσει το επόμενο 12μηνο επιπλέον σχεδόν 4 δόσεις σε σχέση με αυτά που πλήρωνε τον περασμένο Ιούλιο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, συμφώνησε χθες το απόγευμα να εξαγοράσει την Credit Suisse για περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Διαμερίσματα, κατοικίες και οικόπεδα προς πώληση από Altamira

Πολίτης

 «Βλέπει CEOs τραπεζών ο Ηροδότου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η συνάντηση που αναμένεται να έχει την Τρίτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου με τους CEOs των πιστωτικών ιδρυμάτων.  Όπως αναφέρεται, η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστή ωστόσο σημαντικά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν, με κυριότερο την άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρύτερες επιπτώσεις στα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα. Με τις εξελίξεις να τρέχουν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ο κ. Ηροδότου θέλει να ενημερωθεί από πρώτο χέρι από τους ίδιους του CEOs ώστε να έχει μια ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα. Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφέρουν ότι η κατάσταση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι επικρατούσε κάποια χρόνια προηγουμένως, όμως επιβάλλεται συνεχής παρακολούθηση και προσοχή. Χωρίς αμφιβολία, η πρόσφατη απόφαση για άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη καμία τράπεζα και κανέναν δανειολήπτη εντός του ευρωσυστήματος.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι πέραν του 90% των αδειοδοτημένων κλινών της επαρχίας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου.

Αλήθεια

 «Ανεβαίνουν οι τιμές του χαλκού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ανοδική πορεία της τιμής του χαλκού, εξαιτίας των διάφορων ζητημάτων που παρουσιάζονται σε επίπεδο προσφοράς, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το έλλειμμα του κόκκινου μετάλλου παγκοσμίως, θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Όπως σημειώνεται, αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση, εξαιτίας της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, η προσπάθεια μετάβασης στην πράσινη οικονομία και τα προβλήματα εξόρυξης στη Λατινική Αμερική. Τα μεταλλεία του Περού, παρότι επέδειξαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στην αρχή της κρίσης, σήμερα ταλανίζονται από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον περασμένο μήνα, οι οποίες επηρέασαν τις εξαγωγές σε χώρες που χρησιμοποιούν ποσότητες χαλκού στις βιομηχανίες τους.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στην πτώχευση της Silicon Valley Bank και στους φόβους για ντόμινο σε όλο το τραπεζικό σύστημα.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Η Κύπρος ως προορισμός συνταξιούχων

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΕΝΟΙΚΟΙ 43 ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ – Ο υπουργός εσωτερικών σκοπεύει να τους ενημερώσει ως το τέλος Μαρτίου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Ο ΤΖΟΓΟΣ, ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ – Διπλάσιο το ποσοστό των εθισμένων στο στοίχημα ανηλίκων από εκείνο των ενηλίκων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΩΡΑ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ –  Μπαράζ επαφών Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΤΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΗ – Προβληματική η απόφαση – πυροτέχνημα της απερχόμενης κυβέρνησης για εκπαιδευτικούς