You are here

Τύπος: Πόσες πτωχεύσεις εταιρειών έγιναν στην Κύπρο

10/01/2022 06:20

Οι πτωχεύσεις εταιρειών στην Κύπρο και τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσίασε το 2021 η αγορά ακινήτων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πόσες πτωχεύσεις εταιρειών έγιναν στην Κύπρο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι πτωχεύσεις εταιρειών στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, οι συνολικές εκούσιες εκκαθαρίσεις το εντεκάμηνο του 2021 είναι 1.861, το 2020 ήταν 2.235 από 2.097 το 2019, 2.378 το 2018 και 2.497 το 2017. Από τον Απρίλιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2020 ο αριθμός των εκούσιων εκκαθαρίσεων ανέρχεται σε 1.703, σε σχέση με 2.235 για ολόκληρο το έτος. Σημειώνεται πως τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός πτωχεύσεων από το 2011, αφού έγιναν μόλις 29. Η πανδημία επηρέασε τη λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων, ωστόσο οι συνέπειες της θα φανούν τους επόμενους μήνες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Altamira Real Estate, προσφέρει ακίνητα προς πώληση, όχι μόνο στο κέντρο ή την περιφέρεια της Λευκωσίας, αλλά και στις γύρω κοινότητες Ευρύχου και Αστρομερίτη στην επαρχία Λευκωσίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα 3 τρισ. δολάρια αγγίζει η αξία των ευρωπαϊκών startups

  • Η νέα κανονικότητα για την οικονομία μετά την περιπέτεια

  • Προοπτικές για ελληνικές εξαγωγές αναμένονται το 2022

  • Επιτόπιοι έλεγχοι στις τράπεζες

Πολίτης

 «Ολική επαναφορά στα ακίνητα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσίασε το 2021 η αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, “Real Estate Dynamics in Cyprus” της Delfi Analytics, οι μεταβιβάσεις ακινήτων τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021 ήταν αυξημένες κατά 3,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Παράλληλα, τα πωλητήρια έγγραφα για την ίδια περίοδο ήταν μειωμένα κατά 4,2% και ο αριθμός των υποθηκών κατά 4,4%. Η αξία των υποθηκών ήταν αυξημένη κατά 82,2%, γεγονός που σε σημαντικό βαθμό εξηγείται από τη μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε κατά τη φετινή χρονιά στην επαρχία.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον ανησυχεί, ακόμη και αν οι παγκόσμιες οικονομίες συνήθισαν να ζουν με την πανδημία.

Χαραυγή

 «Πήραν €1 δισ. από ρύπους και ΦΠΑ και αρνούνται να δώσουν πίσω €75 εκ. »

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι τα χρήματα που πλήρωσαν οι καταναλωτές για ρύπους και ΦΠΑ στο κράτος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την τελευταία πενταετία οι καταναλωτές της ΑΗΚ πλήρωσαν πάνω από €356 εκ. σε δικαιώματα ρύπων και πάνω από €750 εκ. σε ΦΠΑ. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αρνείται να επιστρέψει δια της μείωσης του ΦΠΑ στο 9% στο ρεύμα μόλις €75 εκ. Η ΑΗΚ από την πλευρά της, που δεν είχε καμία υποχρέωση ως επιχείρηση προς πελάτες, επέστρεψε €56 εκ. τα τελευταία δύο χρόνια.

Η εφημερίδα Αλήθεια δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ – Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέρριψε τις διαδικασίες του Δημοκρατικού Συναγερμού και πάει ανεξάρτητος διεκδικώντας υποστήριξη από άλλες δυνάμεις και τη βάση του ΔΗΣΥ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΣΥ – Παραιτήθηκε απορρίπτοντας και την πρόταση Αβέρωφ και τη μεσολάβηση Αναστασιάδη – Επιστρατεύεται ως ΥΠΕΞ ο Κασουλίδης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΣΩ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ – Ο Ν. Χριστοδουλίδης αποχωρεί από το ΥΠΕΞ και αρχίζει διάλογο με φόντο τις προεδρικές του 2023

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΗΡΑΝ €1 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΡΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ €75 ΕΚ. – Την ίδια ώρα η Κομισιόν συστήνει αξιοποίηση των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων