You are here

Τύπος: Πόσο πάνε τα ενοίκια διαμερισμάτων στη Λευκωσία

27/06/2022 06:24

Οι αυξημένες τιμές για ενοικίαση διαμερίσματος καθώς και τα κριτήρια για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πόσο πάνε τα ενοίκια διαμερισμάτων στη Λευκωσία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι αυξημένες τιμές για ενοικίαση διαμερίσματος. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα από ιστοσελίδες που ασχολούνται με τις ενοικιάσεις, τα ενοίκια για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουν δυσβάστακτο κόστος. Για ένα μέτριο διαμέρισμα, τουλάχιστον ηλικίας 15 ετών, το κόστος ενοικίου τον χρόνο ξεπερνά τις €10,500, ενώ αν θέλει κάποιος να νοικιάσει τριάρι καινούργιας κατασκευής το ετήσιο κόστος αυξάνεται στις €32,400. Με βάση τα στοιχεία, στη Λευκωσία το ενοίκιο διαμερίσματος καλύτερης ποιότητας, ενός υπνοδωματίου, κυμαίνεται από €700, δύο υπνοδωματίων από €800 ως €900 και τριών υπνοδωματίων από €950 ως €1500.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι αναδιαρθρώσεις χορηγήσεων και η ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους είναι οι πιο δημοφιλείς λύσεις που εφαρμόζει η Altamira με τους χρεώστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν δάνεια στο κόκκινο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διατηρεί στο ΒΒΒ- το αξιόχρεο της Κύπρου ο οίκος Scope

  • Απαγόρευση εισαγωγών χρυσού από Ρωσία αποφάσισε η ομάδα G7

  • Εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά Cisco και Nike

  • Δύσκολα κρύβεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ύφεσης

Πολίτης

 «Τα κριτήρια για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα κριτήρια για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα. Όπως αναφέρεται, στο τελευταίο νομοσχέδιο για την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στην αγορά/ ανέγερση πρώτης κατοικίας εισάγει και κριτήρια αξίας, πέρα από το κριτήριο της έκτασης του ακινήτου, το οποίο ορίζεται σε €350 χιλ. για τις οικίες και €200 χιλ. για τα διαμερίσματα. Το ΥΠΟΙΚ εισηγείται η επιβολή μειωμένου συντελεστή να εφαρμόζεται στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών με συνολικό εμβαδόν 220 τ.μ. και με συνολικά αξία που να μην υπερβαίνει τις €350 χιλ. και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων με συνολικό εμβαδόν 110 τ.μ. και με συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο οίκος Scope Ratings διατήρησε στο ΒΒΒ- την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου την Παρασκευή, ενώ αναθεώρησε από σταθερές σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης του 12μήνου.

Αλήθεια

 «Επιστροφή των υψηλών επιτοκίων»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σπεύδουν να καθησυχάσουν τις αγορές, μετά από την έκτακτη σύσκεψη της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της αύξησης των spread. Ο Πασκάλ Ντόνοχιου, επικεφαλής του Eurogroup, διαβεβαίωσε ότι είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη η Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές και η Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με την προηγούμενη κρίση χρέους. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση της ΕΚΤ υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει ιδιαίτερους κινδύνους στην τρέχουσα συγκυρία για την Ευρωζώνη.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η ενισχυμένη ζήτηση που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η τοπική αγορά στη Λεμεσό για οικιστικές αναπτύξεις, στρέφει σιγά-σιγά το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης προς την κατεύθυνση της κατασκευής πιο προσιτών ακινήτων.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ο σκληρός πληθωρισμός φανέρωσε ξανά τις αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ, Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ – Ο Ν. Χριστοδουλίδης πήρε το οκ και από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και από την Κεντρική Επιτροπή

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΑΚΙΝΗΤΕΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ – Η Άννα Αριστοτέλους εκλιπαρούσε για ενάμιση χρόνο για αναβάθμιση του συστήματος

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ – Με «συμβόλαιο» 18 θέσεων το ΔΗΚΟ στηρίζει επίσημα Νίκο Χριστοδουλίδη

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ – Θέματα ασφαλείας προτάσσουν οι επηρεαζόμενες κοινότητες που προχωρούν με παγκοινοτική συγκέντρωση