You are here

Τύπος: Πόσο «ξεφουσκώνουν» τα ενοίκια καταστημάτων

18/01/2021 06:42

Η έρευνα του γραφείου Δανός και Συνεργάτες για τις τιμές των ενοικίων των καταστημάτων, η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για την ύπαιθρο καθώς και τα σημάδια των μεγάλων αναπτύξεων στον κατασκευαστικό τομέα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πόσο ‘ξεφουσκώνουν’ τα ενοίκια καταστημάτων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έρευνα του γραφείου Δανός και Συνεργάτες για τις τιμές των ενοικίων των καταστημάτων. Το γραφείο εκτιμά ότι η πτώση στις τιμές των ενοικίων των καταστημάτων, ακόμα και στα νέα συμβόλαια, μετά την εξομάλυνση της κατάστασης, θα φθάσει περίπου το 15%, ενώ σε δρόμους που δεν είναι πρώτης προβολής η πτώση αναμένεται να φθάσει μέχρι και το 20%. Σύμφωνα με την έρευνα, η επαγγελματική στέγη, κυρίως τα καταστήματα λιανικής και εστίασης είναι αυτή που συνεχίζει να δέχεται τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πολλά χωράφια έχουν συγκεντρωθεί στις τράπεζες στο πλαίσιο παραχώρησης τους από τους ιδιοκτήτες με στόχο τη διαγραφή των χρεών τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι startups με τις περισσότερες απολύσεις το 2020
  • Κάλεσμα στους πρόσφυγες που έχουν κόκκινα δάνεια
  • Καταγράφονται κενά στον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης
  • Σήμα για αύξηση κόκκινων δανείων

Πολίτης

 «Ενίσχυση στεγαστικής πολιτικής»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για την ύπαιθρο μέσα από τρεις δράσεις που έφερε η διαβούλευση της κυβέρνησης με τα κόμματα για την έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού του 2021.  Οι τρεις δράσεις αφορούν πρώτο, στο πλαίσιο αλλαγής της δήλωσης πολιτικής για την οικιστική ανάπτυξη θα ετοιμαστεί σχέδιο με το οποίο θα επωφελούνται 134 κοινότητες που δεν συμμετέχουν στο σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών. Δεύτερο, θα γίνουν στοχευμένες βελτιώσεις στο υφιστάμενο σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών για την οικονομική ενίσχυση νεαρών ζευγαριών και πολύτεκνων οικογενειών και τρίτον, θα δοθεί πρόσθετη βοήθεια για τη στήριξη κατοίκων ορεινών περιοχών που εργάζονται σε άλλες περιοχές.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρο κάνει γνωστό ότι προσφέρει στους πελάτες της ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων μέσω του Cyprus On, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εύκολα, γρήγορα και οικονομικά χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν κάποιο από τα καταστήματα της.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ελληνική: Επένδυση στην απρόσκοπτη εξυπηρέτηση

Χαραυγή

 «Κύμα εκποιήσεων παρά τις διαβεβαιώσεις»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι εκποιήσεις που επανήλθαν δυναμικά παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών. Όπως αναφέρεται, για το επόμενο διάστημα προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 609 ακίνητα αξίας €172,9 εκ. περίπου, ενώ έρχεται νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τη λήξη του μορατόριουμ στις δόσεις. Η νομοθεσία της βουλής γλίτωσε εκατοντάδες δανειολήπτες από εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, αλλά ο κίνδυνος παραμένει.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σημάδια μείωσης παρουσιάζουν οι τιμές των κατοικιών, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού. Ωστόσο η μεγαλύτερη ανησυχία των επαγγελματιών στον τομέα της κτηματαγοράς είναι ότι η απότομη κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος έχει ήδη οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των ακινήτων και ενδεχομένως να δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις.

Αλήθεια

 «Τα μεγάλα έργα που έρχονται»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα σημάδια των μεγάλων αναπτύξεων στον κατασκευαστικό τομέα που τονίζει ο σύνδεσμος μεγάλων αναπτύξεων. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σημαντικά και πολλαπλά είναι τα έσοδα για το κράτος, τόσο σε φορολογικό επίπεδο, όσο και στα έσοδα που προέρχονται από τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα. Αναλυτικά ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι ο κατασκευαστικός τομέας και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους βασικότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Από την κατασκευαστική δραστηριότητα επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ – Βουλευτικές εκλογές στην σκιά του κορωνοϊού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – Οι μονάδες ελέγχου στα υπουργεία και τα υφυπουργεία είναι υποστελεχωμένες έως και ανύπαρκτες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΜΕΣΩ ΕΚΘΕΣΕΩΝ – Αναφορές που βάζουν δύσκολα παραμονές της νέας προσπάθειας στο κυπριακό

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΥΜΑ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ