You are here

Τύπος: Που «φύτρωσαν» οι πιο πολλοί πύργοι

24/05/2021 06:28

Τα στοιχεία για τον αριθμό αδειοδοτήσεων για ανέγερση ψηλών κτηρίων, καθώς και τα υπό αναστολή δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα οποία πάγωσαν τις αποπληρωμές των δόσεων τους ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Που ‘φύτρωσαν’ οι πιο πολλοί πύργοι άνω των 26 ορόφων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία για τον αριθμό αδειοδοτήσεων για ανέγερση ψηλών κτηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως, από το 2018 και μέχρι τις 29 Απριλίου 2021, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ανέγερση ψηλών κτηρίων συγκεντρώνεται στη Λεμεσό. Από τα 12 κτήρια άνω 26 ορόφων που αδειοδοτήθηκαν διαχρονικά, τα 11 είναι στη Λεμεσό. Το πρώτο τετράμηνο του 2021, εγκρίθηκαν από το τμήμα πολεοδομίας δύο αιτήσεις για ψηλά κτήρια 15 ορόφων, μία για τη Λεμεσό και μία για τη Λάρνακα. Οι άδειες που παραχωρήθηκαν παγκύπρια, ανήλθαν στις 56 μέχρι το τέλος του 2018, στις 20 το 2019, στις 16 το 2020, σημειώνοντας μείωση 20%, και στις 2 το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σημειώνει το παρατεταμένο περιβάλλον των πολύ χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων, συνεχίζει να επηρεάζει την επενδυτική πολιτική και παραμένει πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δέσμευση Eurogroup για στοχευμένα μέτρα στήριξης των οικονομιών
  • Αυξήθηκε το ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών
  • Συνέχιση της στήριξης στη βάση του κύκλου εργασιών
  • Αδιέξοδο στην αγορά εργασίας

Πολίτης

 «Διαχειρίσιμη η κατάσταση αλλά… »

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα υπό αναστολή δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα οποία πάγωσαν τις αποπληρωμές των δόσεων τους ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του 2020, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τα δάνεια προς νοικοκυριά που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεων ανέρχονται σε €4,3 δισ., εκ των οποίων €4,1 δισ., αφορούσαν εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Παράλληλα, τα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής δόσεων ανέρχονταν σε €6,9 δισ., εκ των οποίων €6,5 δισ. αφορούσαν εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Το 27% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεων ανήκει στην κατηγορία του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσαν το Σάββατο ότι η στήριξη στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, στη βάση του κύκλου εργασιών, θα συνεχιστεί παρά τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας έπειτα από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών.

Άλλo θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ρήτρα διαφυγής έως το 2023 – Ecofin

Χαραυγή

 «Μαζικά λουκέτα μικρομεσαίων φοβάται η ΚΤΚ»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για μαζικά λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά μέτρα ανακληθούν πριν η οικονομική δραστηριότητα ανακάμψει και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να στηριχθούν αυτόνομα στη ζήτηση, τότε ο αντίκτυπος στη βιωσιμότητα τους θα είναι μεγαλύτερος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες έγιναν οι μεγαλύτεροι κτηματομεσίτες αφού συσσώρευσαν 7.629 ακίνητα αξίας €2,4 δισ.

Η εφημερίδα Αλήθεια δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ – Η δικαίωση του Χάρη Φεραίου με καθυστέρηση σχεδόν εικοσαετίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ…ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Το νέο θρομβοεμβολικό επεισόδιο 40χρονης επιτείνει τις ανησυχίες και φέρνει προβληματισμό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ – Τα κόμματα μετρούν αντίστροφα για την 30ή Μαΐου και ρίχνουν το βάρος τους στους αναποφάσιστους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ €2 ΔΙΣ. ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ «ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ» - Στοιχεία του γενικού λογιστηρίου εκθέτουν την κυβέρνηση για τις νέες προεκλογικές της υποσχέσεις