You are here

Τύπος: Πού και πως άλλαξαν τα σχέδια στήριξης

06/11/2020 06:41

Η συνέχιση της κρατικής στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2021 που ανακοίνωσε η υπουργός εργασίας, η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου εξέτασε τις πέντε προτάσεις νόμου που εκκρεμούν ενώπιον της με σκοπό την παράταση της αναστολής εκποιήσεων και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Κύπρο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πού και πως άλλαξαν τα σχέδια στήριξης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η συνέχιση της κρατικής στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2021 που ανακοίνωσε χθες η υπουργός εργασίας. Η κρατική στήριξη συνεχίζεται με μικρές βελτιώσεις που αφορούν στη συμπερίληψη νέων κατηγοριών σε κάποια σχέδια, ώστε να καλύπτονται και οι επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω των πιο πρόσφατων περιορισμών που έχουν τεθεί. Πέραν της διεύρυνσης των επιδοτούμενων κλάδων, αυξήθηκε και η κάλυψη των εργαζομένων για τους οποίους θα προσφέρεται μισθολογική επιδότηση. Όπως σημειώνεται, θα διατεθούν άλλα €150 εκ. για επιδόματα, ενώ δόθηκαν ήδη €530 εκ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 6,2% το 2020 και να ανακάμψει κατά 3,7% το 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αργότερα, λέει η ΚΤ, οι αλλαγές για τις εκποιήσεις
  • Στηρίζει κρατικές εγγυήσεις η Κεντρική
  • Γρίφος η εκποίηση ακινήτων πολιτικών
  • Χορηγίες για ανανεώσιμες πηγές και εξοικονομήσεις ενέργειας

Πολίτης

 «Εμβόλιο €150 εκ. για 60.000 εργαζόμενους»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η επαναφορά του βασικού κορμού των ειδικών σχεδίων στήριξης τα οποία είχαν τεθεί σε ισχύ στην έναρξη της πανδημίας καθώς και νέα σχέδια για την ξενοδοχειακή βιομηχανία που ανακοίνωσε χθες η υπουργός εργασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος κύκλος ειδικών σχεδίων εκτιμάται ότι θα καλύψει πέραν των 60 χιλ. εργαζόμενων, αλλά και σημαντικό αριθμό ανέργων, με συνολική δαπάνη περί τα €130 έως €150 εκ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με πλήθος στοιχείων «βομβάρδισαν» τα μέλη της επιτροπής οικονομικών εκπρόσωποι του υπουργείου οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου για να στηρίξουν τη θέση τους ότι μια αναστολή των εκποιήσεων θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να θεραπεύσει η πλειοψηφία των κομμάτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ο ιός «μόλυνε» και την ανάπτυξη
  • Η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη – ΥΠΟΙΚ
  • Στην εξίσωση της ανάπτυξης και οι ορεινές επιχειρήσεις

Χαραυγή

 «Εκβιασμοί από τράπεζες σε δανειολήπτες»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών για τις εκποιήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, βροχή είναι επιστολές που απέστειλαν οι τράπεζες σε δανειολήπτες, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί 1.362 εκποιήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εκπρόσωποι των συνδέσμων δανειοληπτών και η οργάνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατήγγειλαν ότι οι τράπεζες εκβιάζουν δανειολήπτες να τους παραδώσουν τα κλειδιά και προειδοποίησαν ότι η κατάσταση είναι δραματική.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμπλέξουν την Κύπρο στον τεχνολογικό και οικονομικό πόλεμο που άνοιξαν με την Κίνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το ΑΚΕΛ επεκτείνει τον αγώνα προστασίας της πρώτης κατοικίας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Μεγαλύτερη ύφεση προβλέπει η Κομισιόν για την Κύπρο

Αλήθεια

 «Νέα μέτρα στήριξης €150 εκ.»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα νέα μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων που ανακοίνωσε χθες η υπουργός εργασίας, μετά και την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας. Τα ειδικά σχέδια προβλέπεται ότι θα παρέχουν στήριξη σε πέραν των 60 χιλ. εργαζόμενων, αλλά και σημαντικό αριθμό ανέργων κατά τους επόμενους μήνες, με συνολική δαπάνη περί τα €130 έως €150 εκ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η υπουργός εργασίας εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει διψήφιο νούμερο όσον αφορά το ποσοστό της ανεργίας, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για στήριξη των εργαζομένων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανησυχίες για αύξηση ΜΕΔ από ΔΗΣΥ, ΥΠΟΙΚ, ΚΤΚ και Σύνδεσμο Τραπεζών
  • Ύφεση -6,2% το 2020 και ανάκαμψη 3,7% το 2021 – Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ; – Εκλογές ΗΠΑ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΜΒΟΛΙΟ €150 ΕΚ. ΓΙΑ 60.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – Ολική επαναφορά ειδικών σχεδίων στήριξης φέρνει το νέο απαγορευτικό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΞΕΦΕΥΓΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ – Ρεκόρ κρουσμάτων προκαλεί τρόμο – Νοσηλεύονται 65 άνθρωποι σε Λευκωσία και Αμμόχωστο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ+

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ