You are here

Τύπος: «Το πράσινο φως» Μαρκίδη, κυριαρχεί...

28/02/2002 08:57
Η πλειοψηφία του έντυπου τύπου, προβάλλει στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα του, το «πράσινο φως» που άναψε η Νομική Υπηρεσία στη βουλή με την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το απόρρητο των εξαγωγών συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και με την δεύτερη γνωμάτευση, του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με την οποία όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία οφείλουν να παρουσιάσουν στη βουλή, στοιχεία για νομικά πρόσωπα που θα τους ζητηθούν στα πλαίσια των υπό διερεύνηση, υποθέσεων για το χρηματιστήριο, την διετία 1999-2000. Σημερινή και Αλήθεια, είναι μεταξύ των εφημερίδων που το προβάλλουν ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Ξεχάστε το τραπεζικό απόρρητο», επισημαίνει ότι σύμφωνα με την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το απόρρητο των εξαγωγών συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, «η βουλή δικαιούται να γνωρίζει, αλλά δεν πρέπει να δημοσιοποιήσει στοιχεία». Μεταξύ άλλων, σημειώνει και την παράκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τον πρόεδρο της επιτροπής Ελέγχου της βουλής, για κατ’ ιδίαν συνάντηση για εξέταση των περαιτέρω χειρισμών «ώστε να αποφευχθούν τυχόν ζημιογόνοι χειρισμοί».

Αλλού, γράφει ότι ασυμβίβαστη δια νόμου, καθίσταται σύντομα η συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών, ατόμων τα οποία έχουν έννομο (προσωπικό) συμφέρον με αυτό του οργανισμού στον οποίο υπάρχει πρόθεση να διοριστούν. Γράφει ακόμη, ο τεράστιος όγκος εργασίας που έχει συσσωρευθεί στη Νομική Υπηρεσία για θέματα του ΧΑΚ, οδήγησε το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την έκτακτη πρόσληψη τριών δικηγόρων της Δημοκρατίας για περίοδο ενός έτους.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Τι ζητά η ΕΕ από την κυπριακή βουλή» αναφέρεται στην τρίωρη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην οποία παρέστη ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, για ένταξη της Κύπρου, Λεοπόλτ Μάουρερ και η πολυμελής αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.
Το ρεπορτάζ αξιολογεί ως το πιο σημαντικό θέμα απ’ όσα λέχθηκαν το κεφάλαιο της φορολογίας.

Αλλού, αναφέρεται στο «πράσινο φως» που άναψε με δεύτερη γνωμάτευση, ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, και με την οποία όλα τα χρηματιστηριακά γραφεία οφείλουν να παρουσιάσουν στη βουλή, στοιχεία για νομικά πρόσωπα που θα τους ζητηθούν στα πλαίσια των υπό διερεύνηση, υποθέσεων για το χρηματιστήριο, την διετία 1999-2000.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον υπέρτιτλο «Άρση του τραπεζικού απορρήτου» γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία άναψε το πράσινο φως στην έρευνα που διεξάγει η επιτροπή Ελέγχου της βουλής, για τα στοιχεία που ζητά από την Κεντρική Τράπεζα για την εξαγωγή συναλλάγματος, αλλά και για τα στοιχεία που ζήτησε από χρηματιστηριακά γραφεία σε σχέση με ενέργειες νομικών προσώπων. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται και η προειδοποίηση Μαρκίδη για διάπραξη ποινικού αδικήματος, σε περίπτωση διαρροής και δημοσιοποίησης των ονομάτων φυσικών προσώπων, αλλά και η θέση Πουργουρίδη ότι κάποια παραθυράκια στη νομοθεσία θα τροποποιηθούν.

Αλλού, γράφει ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα της ανέγερσης του ιδιόκτητου κτιρίου για να τεθούν οι προβληματισμοί για το κόστος και την αναγκαιότητα, υπό το φως των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στο χρηματιστήριο.