You are here

Τύπος: Πράξεις €3 δισ. στην αγορά ακινήτων

19/11/2019 06:56

Τα στοιχεία της Resolute Asset Management για τα πωλητήρια έγγραφα και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, η θετική πορεία των αφίξεων τουριστών παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μια κακή χρονιά και οι πρώτοι πλειστηριασμοί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ανακοίνωσαν χθες οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πράξεις €3 δισ. στην αγορά ακινήτων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία της Resolute Asset Management για τα πωλητήρια έγγραφα και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικές πράξεις αξίας €2,9 δισ., οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 9.546 συναλλαγές. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι σε σχέση με πέρσι καταγράφεται μια συνολική αύξηση της τάξης του 6%. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Resolute Asset Management, ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους οπόταν και ξεπέρασαν κατά πολύ τις 3.500. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους περιορίστηκαν σε λίγο πάνω από 3.000, ενώ το τρίτο τρίμηνο ήταν ακόμα πιο κάτω, ξεπερνώντας τις 2.500. Σταδιακή μείωση καταγράφεται και στο ποσοστό των ξένων αγοραστών αφού ενώ το πρώτο τρίμηνο αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου, το ποσοστό μειώθηκε σε περίπου 18% στο τρίτο τρίμηνο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα τσουχτερά αεροπορικά εισιτήρια και οι λιγότερες επιλογές πτήσεων έχουν φρενάρει τα ταξίδια των κυπρίων στην Ελλάδα οι οποίοι ταξιδεύουν σε άλλους προορισμούς με πιο χαμηλό συγκριτικά κόστος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα προσπάθεια για ληξιπρόθεσμες στο ΤΚΑ
  • Οι ενιαίες επιθεωρήσεις φοβίζουν τις επιχειρήσεις
  • Χάκερς χτύπησαν τα συστήματα υπουργείων
  • Τα ΜΕΔ φεύγουν, τα προβλήματα μένουν

Πολίτης

 «Συντήρηση δυνάμεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η θετική πορεία των αφίξεων τουριστών παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μια κακή χρονιά. Μέχρι και τον Οκτώβριο καταγράφηκε οριακή αύξηση, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις στις αφίξεις να αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών, με αύξηση 0,6% το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου. Σε ότι αφορά το 2020 η αναμενόμενη αύξηση κατά 1,5-2% των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων αποτελεί τη βάση ώστε η επόμενη χρονιά να είναι άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο. Όπως σημειώνεται, η προσπάθεια κάλυψης του κενού που άφησε η Thomas Cook οδηγεί σε ενίσχυση των αγορών πέραν της βρετανικής, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η συνεχιζόμενη κερδοφορία και τα θετικά αποτελέσματα της Cyta που παρουσιάστηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του οργανισμού, στην επιτροπή οικονομικών, έδωσαν επιχειρήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου – e-εκποιήσεις
  • Θέλουν τραμ στη Λευκωσία
  • Αυξήστε τις δαπάνες – Ενίσχυση δημόσιων επενδύσεων ζητούν εργοδότες και συντεχνίες
  • Άνοδος 1,46% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Οι πρώτοι πλειστηριασμοί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι πρώτοι πλειστηριασμοί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ανακοίνωσαν χθες οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πλατφόρμα ανέβηκε στο διαδίκτυο και από την πρώτη μέρα καταχωρήθηκαν 17 ακίνητα, συνολικής αξίας €3 εκ. περίπου. Οι περισσότερες καταχωρήσεις έγιναν από την Gordian Holdings, η οποία είναι θυγατρική της Apollo Global Management και η οποία αγόρασε μέρος του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου. Η πρώτη δημοπρασία μέσω της πλατφόρμας θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει τα 17 ακίνητα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Ρένα Ρουβιθά Πάνου, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της αρχής για το 2020 ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της Cyta αλλά και πλεονάσματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα κατατεθούν στα ταμεία της Δημοκρατίας ως μέρισμα προς το κράτος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φρένο στα κόμματα στην ιδιωτικοποίηση της Cyta
  • Νέο ιστορικό ρεκόρ τουριστικών αφίξεων δεκαμήνου
  • ΕΤΕΚ: Στρατηγική «Μηδέν Ατυχήματα»
  • «Ο νέος γενικός εισαγγελέας να είναι ίδιου επιπέδου με Κληρίδη»

Αλήθεια

 «Με αντιδράσεις κομμάτων συνοδεύτηκε η πρώτη μέρα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι αντιδράσεις από πλευράς κομμάτων που συνοδεύτηκε η χθεσινή έναρξη του ηλεκτρονικού συστήματος των πλειστηριασμών ενυπόθηκων ακινήτων. Όπως αναφέρεται, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύη κάκισαν τη συγκεκριμένη πρακτική κάνοντας λόγο για αυθαιρεσίες από πλευράς τραπεζών, σημειώνοντας ότι αύτη η διαδικασία γίνεται για να αποτραπούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις εκποιήσεις.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αύξηση 0,6% παρουσίασαν οι αφίξεις τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, σημειώνοντας νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προωθούνται τα φιλικά στο περιβάλλον αυτοκίνητα – Σχέδιο απόσυρσης οχημάτων
  • Φρένο από κόμματα σε προσπάθειες μετοχοποίησης – Cyta
  • Στο επίκεντρο οικονομία, ΜΕΔ και χρεώσεις τραπεζών – Διοικητής ΚΤ - ΑΚΕΛ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΥΠΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ! – Η περίεργη ιστορία με το κατασκοπευτικό βαν στη Λάρνακα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΗΞΕΡΑΝ – Κ. Μιχαηλίδης: «Ως αστυνομία γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ Η ΑΓΚΥΡΑ – Προβληματισμός και στην Ουάσινγκτον για την τουρκική συμπεριφορά

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΔΕΙΑ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ