You are here

Τύπος: Πρέσινγκ για μειώσεις ενοικίων

17/02/2021 06:33

Οι πιέσεις που δέχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για μείωση των ενοικίων και η ηπιότερη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2020, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πρέσινγκ στους ιδιοκτήτες για μειώσεις ενοικίων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι πιέσεις που δέχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για μείωση των ενοικίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έχει ήδη παρατηρηθεί το φαινόμενο αρκετοί ενοικιαστές να ζητούν μειώσεις από τους ιδιοκτήτες λόγω του ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα υπολειτουργούν. Καταλυτικοί παράγοντες των αποφάσεων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, για το αν θα μειώσουν τις τιμές ή όχι και σε τι ύψος, αποτελούν η θέση και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο τους, η ζήτηση που τυχόν θα καταγραφεί, αλλά και πόσο πιέζονται οικονομικά οι ίδιοι.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν να αλλάξουν τα φώτα του νομοσχεδίου περί δικαστηρίων με το οποίο δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο των επαρχιακών δικαστηρίων, με έξι πρόσθετους δικαστές που θα εκδικάζουν διαφορές χρηματοπιστωτικής φύσης μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, που θα περιλαμβάνουν περιπτώσεις καταχρηστικών ρητρών και υπερχρεώσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα βρίσκουν για νέο συνταξιοδοτικό στο δημόσιο
  • Άντεξε στα «χτυπήματα» της πανδημίας Covid-19 η οικονομία
  • Στο ψυγείο οι εκποιήσεις μέχρι τη λήξη της πανδημίας
  • Φορολογικός χειρισμός εκποιήσεων

Πολίτης

 «Ύφεση 5,1% το 2020 άφησε η πανδημία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ηπιότερη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Όπως σημειώνεται, η ισχυρότερη ανάκαμψη 8,9% το τρίτο τρίμηνο, αλλά και ο θετικός ρυθμός μεγέθυνσης, κατά 1,4, στο τέταρτο τρίμηνο συγκράτησαν την ύφεση το 2020 στο 5,1%, με την κυπριακή οικονομία να δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισχυρή εσωτερική ζήτηση που εκδηλώθηκε μετά την άρση των περιορισμών της άνοιξης, ζήτηση η οποία διατηρήθηκε εν μέρει μέχρι το τέλος της χρονιάς, παρά την επιβολή νέων περιορισμών, απομάκρυνε την προοπτική βαθύτερης ύφεσης.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι μερίδιο από την πίτα των ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας, θέλει να λάβει η Κύπρος, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες – Νομοσχέδια
  • Ξεπέρασε και τα 50.000 δολάρια - Bitcoin
  • Ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης – Βήμα για ελληνικές και κυπριακές start-ups μέσω του προγράμματος Greek startup universe

Χαραυγή

 «Ζημιές πέραν του €1 δισ. λόγω της κρίσης του κορωνοϊού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Οι ζημιές του κορωνοϊού ξεπέρασαν το €1 δισ. αφού με βάση στοιχεία της Eurostat, το 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,1%. Σημειώνεται ότι το 2019 το ΑΕΠ ανήλθε στα €22,29 δισ., ως εκ τούτου και με βάση τα στοιχεία, οι ζημιές υπολογίζονται σε €1,14 δισ.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με €3,84 δισ. ρευστά διαθέσιμα, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% του ΑΕΠ, ολοκλήρωσε το 2020 η κυβέρνηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χωριά στα ορεινά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κατοίκους
  • Αντί επιστημονικού πάρκου προωθούν τη στρατιωτική βιομηχανία
  • Ελληνική: Προσοχή στις απάτες

Αλήθεια

 «Οικονομία σε γερά πόδια»

Στο πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι πολύ πιο μικρή είναι τελικά η ύφεση της κυπριακής οικονομίας για το 2020 σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, παρά το γεγονός ότι η χώρα εδώ και ένα περίπου χρόνο δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, η οικονομία μας έδειξε αντοχές με αποτέλεσμα η ύφεση να περιοριστεί γύρω στο 5%, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο μέχρι και για ύφεση της τάξης του 6,4%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό θα επαναφέρει νομοσχέδια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προτροπές προς επιχειρήσεις για τήρηση των μέτρων του υπ. υγείας – ΚΕΒΕ
  • Συμμετέχει στο σχέδιο επιδότησης επιτοκίου στεγαστικών δανείων – Astrobank
  • Προώθηση έμφυλης ισότητας στην απασχόληση – Ζέτα Αιμιλιανίδου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΓΕΡΑ ΠΟΔΙΑ! Δεν μας λύγισε ο κορωνοϊός – Αντέξαμε και τις πληγές της πανδημίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΡΟΠΑΛΟ ΚΑΙ ΚΡΑΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – Τον συντονιστή της επιχείρησης «φωτογραφίζουν» οι αστυνομικοί για τις οδηγίες βίαιης καταστολής

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ» ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ – Στο κέντρο κρίσεων της αστυνομίας υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα επεισόδια του Σαββάτου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ…. ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ