You are here

Τύπος: Profit warnings και «κρυφοί λογαριασμοί»...

01/07/2003 09:15
Τα profit warning που εξέδωσαν χθες 18 εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΚ και το φαινόμενο των λεγομένων κρυφών λογαριασμών στις τράπεζες, είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προαγγέλλουν τα χειρότερα» γράφει στο κεντρικό του θέμα ότι η προειδοποίηση αποτελεσμάτων (profit warning) από 18 εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες, δεν αλλάζουν τις προβλέψεις «για μια πολύ κακή χρονιά». Όπως αναφέρεται σχεδόν όλες προαγγέλλουν χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα και σημαντικές ζημιές (σε σύγκριση με πέρυσι), ενώ εκεί όπου γίνεται λόγος για βελτίωση αποτελεσμάτων, αυτή αφορά χαμηλότερες ζημιές (σε σύγκριση με πέρυσι). Στη συνέχεια το ρεπορτάζ, καταγράφει μία προς μία, τις προβλέψεις κάθε εταιρείας που ανακοινώθηκαν χθες.

Αλλού, γράφει ότι συμπληρωματικό κονδύλι για την παράταση της εργοδότησης των εκτάκτων υπαλλήλων του ΧΑΚ μέχρι τις 31.12.2003, ζητά από τη βουλή η διοίκηση του ημικρατικού οργανισμού.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αμνηστία για κρυφούς λογαριασμούς» αναφέρεται στις δηλώσεις και το σχετικό ψήφισμα που ενέγραψαν στην επιτροπή Οικονομικών προς συζήτηση, οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου (ΔΗΣΥ) και Μαρίνος Σιζόπουλος (ΣΚ ΕΔΕΚ). Το ρεπορτάζ σημειώνει, ότι ζητείται εξάλειψη του φαινομένου των κρυφών λογαριασμών από τις τράπεζες, ενόψει της ένταξης στην ΕΕ, αφού από την 1η Μαίου 2004 θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια ως προς τους πραγματικούς κατόχους όλων των λογαριασμών που διατηρούν οι τράπεζες. Αναφέρει ακόμη, ότι σύμφωνα με εισήγηση του κ. Προδρόμου, θα μπορούσε να δοθεί φορολογική αμνηστία ύψους 5% σε όσους διατηρούν τέτοιους λογαριασμούς ούτως ώστε να μην μεταφερθούν στο εξωτερικό τα τεράστια αυτά ποσά που υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

Αλλού, γράφει ότι το κοινωνικό έργο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης προσκρούει στο Νόμο περί Ελέγχου των Δημοσίων Ενισχύσεων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Υπογραφή συμφωνίας ή απεργία σήμερα στα ξενοδοχεία» αναφέρεται ότι σήμερα ολοκληρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας για την επίτευξη συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ εργοδοτουμένων και εργοδοτών στην τουριστική βιομηχανία. Όπως αναφέρεται το υπουργείο θα καταθέσει σήμερα νέα «ελαφρώς διαφοροποιημένη πρόταση» για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, και θα αναμένει τις τελικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών.

Αλλού, γράφει ότι η βουλή είναι σύμμαχος στις θέσεις του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.