You are here

Τύπος: Προς αναθεώρηση φορολογικής αμνηστίας;

13/07/2004 08:39
Λεπτομέρειες από έρευνα που βρίσκεται στα χέρια της Γενικής Εισαγγελίας για την εταιρεία Globalsoft, όπως και στοιχεία για το δημοσιονομικό α’ τριμήνου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν σήμερα στον οικονομικό Τύπο, στον οποίο γίνεται και εκτενής αναφορά για τη νομοθεσία για τη φορολογική αμνηστία που οδηγείται ενδεχομένως σε τροποποίηση, αλλά και την έναρξη των ερευνών για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Το ύψος των δανείων που παραχώρησαν τα 295 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως και τα 65 συνεργατικά ταμιευτήρια, αυξήθηκαν το 2003 κατά 10,4%, ενώ το ύψος των καταθέσεων σε αυτά αυξήθηκε κατά 13,4%, αναφέρει στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Η εφημερίδα προσθέτει ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2003 υπήρξε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγιών. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του πρώτου τριμήνου του 2004 παρουσίασε έλλειμμα £48,9 εκατομμυρίων, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,7% επί του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι από τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα για την περαιτέρω πορεία των δημοσιονομικών φέτος.

Έκθεση που βρίσκεται στα χέρια της Γενικής Εισαγγελίας, αναφέρει στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων η εφημερίδα «Πολίτης» που επικαλείται έγκυρες πηγές, εισηγείται την παραπομπή σε ποινικούς ανακριτές της υπόθεσης «χειραγώγησης» τιμών της εταιρείας Globalsoft, όπως και τη διεξαγωγή έρευνας στους τραπεζικούς λογαριασμούς επτά συγκεκριμένων εταιρειών που είχαν εξασφαλίσει άδεια από την Κεντρική Τράπεζα να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές στην Κύπρο και είχαν έδρα τις Παρθένες Νήσους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πηγές που επικαλείται κάνουν λόγο για ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της Εισαγγελίας, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην υπόθεση αυτή. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας τροποποίησης της νομοθεσίας για τη φορολογική αμνηστία λόγω προβληματισμών που αφορούν τη δυνατότητά της να εγγυάται την εμπιστευτικότητα των στοιχείων των πολιτών που θα κάνουν χρήση των προνοιών της.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Χαραυγή» περιστρέφονται γύρω από τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης προόδου του Στρατηγικού Σχεδίου για τον τουρισμό, και τις αναφορές του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για εισροή £500 εκατομμυρίων ετησίως από τις πωλήσεις επαύλεων σε κατοίκους εξωτερικού. Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα δαπανηθούν £6 εκατομμύρια για έργα υποδομής στον τομέα του αθλητικού τουρισμού. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η έρευνα που θα διεξαγάγει ο Γεώργιος Σταυρινάκης για την κακοδιαχείριση στις Κυπριακές Αερογραμμές κρίνεται επιβεβλημένη μετά την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες, από την οποία προέκυψαν πολλά ερωτηματικά για τη διαχείριση της εταιρείας στο παρελθόν.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Σημερινή» περιστρέφεται γύρω από πληροφορίες που αποκάλυψε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου, βάσει των οποίων διευθυντής τράπεζας κάλεσε τους πελάτες του να μην προχωρήσουν στην αμνήστευση των μυστικών λογαριασμών που έχουν και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν το πράξουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Νόμου. Η εφημερίδα, ωστόσο, προσθέτει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αντιμετώπισαν τις πληροφορίες με επιφύλαξη. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η χθεσινή μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική λόγω της επίσημης έναρξης των εργασιών της εταιρείας Areeba (Scancom) στην κινητή τηλεφωνία.

Οι ανοικτές συνεδρίες για την εξέταση της διαχείρισης των Κυπριακών Αερογραμμών θα περιοριστούν μόνο το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο και όχι το σημερινό, γράφει στο κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της η εφημερίδα «Αλήθεια», σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ακόμη δεν έχουν κληθεί μάρτυρες για να καταθέσουν, αλλά ανακοίνωση καλεί όσα πρόσωπα επιθυμούν να επικοινωνήσουν γραπτώς με τη μονομελή επιτροπή. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρεται στην επιβεβαίωση, από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου, πληροφοριών ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή των αεροδρομίων με την εταιρεία Alterra έχουν τερματιστεί, με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί τη διεξαγωγή άλλων επαφών με την εν λόγω κοινοπραξία για αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων.



ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΕΝΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ




ΟΙΚΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΩΝ




ΑΓΙΩΝ... ΚΑΒΓΑΣ




ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ




«ΣΧΙΣΜΑ» ΣΤΗΝ Ι. ΣΥΝΟΔΟ