You are here

Τύπος: Προς απεξάρτηση η Κεντρική

14/01/2002 09:01
Η είδηση του Φιλελευθέρου για το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού της πλαισίου, κυριαρχεί στον σημερινό οικονομικό τύπο.

Συγκεκριμένα, το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» έχει ως βασικό θέμα υπό τον τίτλο «πλήρης ανεξαρτησία», νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό - νομικά και συνταγματικά - της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο συνέταξε η ίδια η Κεντρική σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο επίκεντρο των τροποποιήσεων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο διαβιβάσθηκε ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, είναι η κατάργηση των διαβουλεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών για θέματα νομισματικής πολιτικής, όπως επίσης, ότι κατά την ενάσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της, η Κεντρική Τράπεζα και τα μέλη των οργάνων της δεν ζητούν, ούτε και δέχονται οδηγίες από την κυβέρνηση και τους οργανισμούς, ενώ ακόμη, απαγορεύεται στην κυβέρνηση και στους άλλους φορείς της πολιτικής εξουσίας να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας. Αναμένεται, οι νέες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αρμοδιότητες και το καθεστώς της Κεντρικής, να γίνουν νόμος του Κράτους μέχρι το τέλος Ιουνίου αυτού του έτους.

Σε άλλες ειδήσεις, γράφει ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την στενότερη συνεργασία των χρηματιστηρίων Αθηνών και Λευκωσίας,, επίσης, προβάλλονται δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τα έργα εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και τέλος, ότι παρά την πτώση του ΧΑΚ, δώδεκα μετοχές έχουν σημειώσει κέρδη.

Η εφημερίδα «Σημερινή» στη σελίδα για την οικονομία, αναφέρεται στις διεθνείς εξελίξεις, έχοντας ως βασικό θέμα τις, «σε τεντωμένο σχοινί» σχέσεις Αργεντινής και Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αύξηση της ανεργίας στην Γερμανία, που έφθασε τα τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Στις εξωτερικές ωστόσο, σελίδες της εφημερίδας, γράφεται ότι ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα της βουλής για την έκδοση πορίσματος σχετικά με το υπό διερεύνηση σκάνδαλο του ΧΑΚ και απόδοση πολιτικών και άλλων ευθυνών προς διάφορες κατευθύνσεις.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν είχε στη σημερινή έκδοση, οικονομική σελίδα.