You are here

Τύπος: Προς μείωση της τιμής στα καύσιμα;

24/03/2003 09:06
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την ενέργεια της να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής των καυσίμων παραμονές της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, ασκείται μέσα από το οικονομικό ένθετο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», είδηση που είναι και η μοναδική αξιόλογη της ημέρας.

Υπό τον τίτλο «Βεβιασμένη κίνηση η αύξηση στις τιμές των καυσίμων» το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», γράφει ότι οικονομικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την τελευταία αύξηση που αποφάσισε η κυβέρνηση, διότι οι αυξήσεις συνέπεσαν με τη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου στα $25 ανά βαρέλι από τα $34 που ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου. Στη συνέχεια, ασκείται αυστηρή κριτική συγκεκαλυμμένη υπό την μορφή δύο ερωτημάτων, προς την κυβέρνηση και ειδικότερα κατά του υπουργείου Εμπορίου: Πρώτον, γιατί έσπευσε να επιβάλει της τεράστια αύξηση μέχρι και 40% ενόψει του πολέμου και δεύτερον, κατά πόσον αξιοποίησε τη γνώση και την εμπειρία του παρελθόντος, όπως του προηγούμενου πολέμου στο Ιράκ το 1991, «που και τότε η διεθνής τιμή του πετρελαίου μειώθηκε αντί να αυξηθεί, μόλις ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες. Τότε», προστίθεται με νόημα, «οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι όντως θα μειωνόταν η τιμή του πετρελαίου διότι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα που έχουν δυνατότητες μεγαλύτερης παραγωγής αποδεσμεύονται (λόγω πολέμου) από τον ΟΠΕΚ, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τιμές λόγω μεγαλύτερης προσφοράς αργού πετρελαίου στην διεθνή αγορά.

Πάντως, όπως εξάλλου σημειώνεται και στον υπότιτλο του ρεπορτάζ, το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι έτοιμο να εισηγηθεί μείωση στη τιμή των καυσίμων, ανάλογα με τις εξελίξεις στη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Σύγκρουση εργοδοτών – συντεχνιών» υποστηρίζει ότι διαστάσεις προσλαμβάνει ο «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων με αφορμή την απόδοση ευθυνών για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή βιομηχανία. Παράλληλα, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, το κλίμα αντιπαράθεσης στις εργασιακές σχέσεις ενισχύει η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω του πολέμου στο Ιράκ και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της κατάστασης, παρόλο που και οι δύο πλευρές θεωρούν ορθές τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, τις δύο πλευρές – εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις - χωρίζει διάσταση απόψεων όσον αφορά επιμέρους ζητήματα όπως είναι αυτό της παραγωγικότητας και ειδικότερα της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» δεν φιλοξενεί ειδήσεις οικονομικού περιεχομένου στις εξωτερικές της σελίδες.