You are here

Τύπος: Προσοχή στο ύψος του μίνιμουμ μισθού

11/05/2022 06:33

Οι ανησυχίες των εργοδοτών γύρω από το θέμα του κατώτατου μισθού και οι χαλαρώσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός οικονομικών στο σχέδιο προσέλκυσης επαγγελματιών υψηλού βιοτικού επιπέδου καθώς και ξένων εταιρειών που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Προσοχή στο ύψος του μίνιμουμ μισθού»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι ανησυχίες των εργοδοτών γύρω από το θέμα του κατώτατου μισθού. Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης παραδέχθηκε πως οι εργοδότες «ανησυχούν για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού», σημειώνοντας όμως ότι η υπουργός δεν ανακοίνωσε το ύψος του μισθού στο ΔΣ του ΚΕΒΕ και ευχήθηκε ότι θα εισακουσθούν όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση τους. Ο γγ του επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής, ανέφερε επίσης πως η υπουργός δήλωσε τη Δευτέρα πως ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν θα είναι πιο κάτω από αυτόν που εφαρμόζεται σήμερα για συγκεκριμένα επαγγέλματα, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει λογικό το γεγονός αυτό. Συμπλήρωσε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει πως ο εθνικός κατώτατος μισθός θα είναι πιο πάνω, τονίζοντας την ανάγκη το ύψος που θα καθοριστεί να μη δημιουργεί προβλήματα και να ανατρέπει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι καλύτερες και πιο αξιόπιστες περιγραφές για τα επενδυτικά προϊόντα λιανικής που βασίζονται σε ασφάλιση και προσφέρονται σε καταναλωτές προωθούν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νομοσχέδιο για προσέλκυση επαγγελματιών
  • Εκκίνηση συντηρητικά για εθνικό κατώτατο μισθό ζητά η ΟΕΒ
  • Αυξημένες χορηγίες για ηλιακούς θερμοσίφωνες
  • Σε επισκόπηση 37 χιλ. εταιρείες

Πολίτης

 «Οι τελευταίες πινελιές για τον κατώτατο μισθό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι τελευταίες πινελιές που βάζει το υπουργείο εργασίας σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει και με την πτυχή του μηχανισμού αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Ο μηχανισμός αναπροσαρμογής έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τις συντεχνίες, όσο και για τους εργοδότες, αφού θα τεθούν οι παράμετροι ώστε να αναπροσαρμόζεται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Η υπουργός εργασίας μαζί με τους τεχνοκράτες του υπουργείου μελετούν εξονυχιστικά τις πτυχές του μηχανισμού στη βάση και των μελετών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι γενναία φορολογικά κίνητρα που μειώνουν ουσιαστικά τη φορολογική επιβάρυνση των υψηλόμισθων εργαζομένων εισάγει τροποποιητικό νομοσχέδιο επί της φορολογίας εισοδήματος το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την προσέλκυση ξένων εργαζομένων, αλλά και κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Απλούστερος έλεγχος καταστάσεων

Χαραυγή

 «Αντί ‘χρυσά’ διαβατήρια, θα δίνονται ‘χρυσές’ βίζες για golden boys από το εξωτερικό»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι χαλαρώσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός οικονομικών στο σχέδιο προσέλκυσης επαγγελματιών υψηλού βιοτικού επιπέδου καθώς και ξένων εταιρειών που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο πήχης όσον αφορά τα εισοδήματα τα οποία πρέπει να έχουν όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σχέδιο κατέβηκε στις €55 χιλ. το χρόνο, από €100 χιλ. που ισχύει σήμερα.

«Μείωση γραφειοκρατίας και κόστους»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πρόταση νόμου που ετοιμάστηκε από τα κόμματα της επιτροπής εμπορίου για μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους που επωμίζονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Η πρόταση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας της βουλής, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, προνοεί την απλοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης – δηλαδή του ελέγχουν των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών με κύκλο εργασιών μέχρι €200 χιλ. το χρόνο και ισολογισμό ύψους μέχρι €500 χιλ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φόβοι για ύφεση της κυπριακής οικονομίας ενόψει της αύξησης των επιτοκίων
  • Επιστολή ΚΕΒΕ σε ΠτΔ για λήψη μέτρων
  • Τελεσίγραφο στο ΥΠΠΑΝ για εκπαιδευτικούς με αγορά υπηρεσιών
  • Έλλειμμα €1,7 δισ. στο εμπορικό ισοζύγιο το πρώτο τρίμηνο

Αλήθεια

 «Από $200-820 εκατ. ετησίως»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η μάχη που δίνει η Κύπρος στις Βρυξέλλες για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πλήγματος στις αερομεταφορές και τη ναυτιλία. Όπως αναφέρεται, οι κίνδυνος προέρχεται από το υπό συζήτηση ευρωπαϊκό νομοθέτημα “Fit for 55” καθώς προβλέπει σαρωτικές κυρώσεις για τα δικαιώματα θερμοκηπιακών αερίων. Τα ποσά των κυρώσεων ανέρχονται στα €200 εκατ. το έτος 2025 και φθάνουν τα $820 εκατ. το έτος 2035. Στο κόστος των θαλάσσιων μεταφορών αναμένεται αύξηση που θα φθάσει το 25% μέχρι το 2030.

«Αν βρεθεί άλλο φυσικό αέριο πολύ πιθανό να έρθει και ο αγωγός»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ανακοίνωση της Energean για ανακάλυψη εμπορικά εκμεταλλεύσιμού κοιτάσματος φυσικού αερίου με την ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά». Ο ανώτερος συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου, Τσαρλς Έλληνας, ανέφερε χθες στο ΚΥΠΕ ότι θεωρεί πολύ πιθανή την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ για υγροποίηση στην Κύπρο, σε περίπτωση που ανακαλυφθούν οι επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένει η Energean.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φορολογικές ρυθμίσεις για επενδύσεις ξένων και κυπρίων επαγγελματιών
  • Τέλος 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων για στήριξη των προσφύγων
  • Ανησυχίες εργοδοτών για το ύψος του μισθού
  • Επιστολή στο πρόεδρο για τα προβλήματα από τις κρίσεις – ΚΕΒΕ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΠΟ $200 – 820 ΕΚΑΤ. ΕΤΗΣΙΩΣ – Οι κυρώσεις λόγω ρύπων αν δεν μας δώσει η ΕΕ δωρεάν δικαιώματα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ – Επανήλθε ο Αχ. Δημητριάδης με θέμα νομιμότητας του διορισμού ως διαπραγματευτή

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

62,5% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ – Φέτος χάσαμε ήδη 13 ανθρώπους σε τροχαία – 21 πεζοί νεκροί σε δυόμισι χρόνια

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΤΙ «ΧΡΥΣΑ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ, ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ «ΧΡΥΣΕΣ» ΒΙΖΕΣ ΓΙΑ GOLDEN BOYS ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – Με το υφιστάμενο σχέδιο δόθηκαν εκπτώσεις από το φόρο συνολικού ύψους €15 εκατ.