You are here

Τύπος: Προσωρινό φρένο στις αυξήσεις τελών

28/01/2022 07:00

Το προσωρινό πάγωμα των αυξήσεων στα τέλη παροχής υπηρεσιών από τις εταιρείες διαχείρισης των εργασιών στο λιμάνι Λεμεσού, είναι το θέμα που κυριαχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αλτ στο κράτος για απεμπόληση εσόδων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ για αποποίηση από το κράτος του μέρους που του αναλογεί από την αύξηση που προτίθενται να επιβάλουν στις ταρίφες οι διαχειριστές του λιμανιού Λεμεσού. Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε χθεσινή της παρέμβαση υποστηρίζει πως για να μπορέσει το κράτος να απορροφήσει το κόστος των αυξήσεων θα απαιτηθεί η έγκριση της ΕΕ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σε περίοδο νέας αναταραχής εισέρχονται οι σχέσεις της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας με την ΕΤΥΚ, με αφορμή τα δραστικά μέτρα αναδιάρθρωσης στα οποία προτίθεται να προχωρήσει η τράπεζα, για να αναδιαμορφώσει το λειτουργικό της μοντέλο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα τσούγκρισαν για τις οικονομικές τους γνώσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, με φόντο το λιμάνι
  • Στόχος EuroAsia: Έναρξη έργων φέτος, λειτουργία αρχές του 2026
  • Θα ψάχνουν για μισθούς υπαλλήλων ημικρατικών
  • Πιο πολλά φέτος στο κράτος, από το στοίχημα

Πολίτης

 «Προσωρινό φρένο στις αυξήσεις τελών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το προσωρινό πάγωμα των αυξήσεων στα τέλη παροχής υπηρεσιών από τις εταιρείες διαχείρισης των εργασιών στο λιμάνι Λεμεσού. Όπως αναφέρεται, το υπουργείο μεταφορών έκανε χθες γνωστό ότι μετά από διαβουλεύσεις με τις διαχειρίστριες εταιρείες στο λιμάνι Λεμεσού, η εταιρεία P&O Maritime Cyprus αποφάσισε να εφαρμόσει από την 1η Φεβρουαρίου στα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται του λιμανιού για φορτοεκφόρτωση ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6,62% αντί 16,6%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε νευραλγικής σημασίας απόφαση για την Κύπρο για χρηματοδότηση του έργου Eurasia Interconnector, το οποίο θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής μας απομόνωσης και αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση του κόστους ενέργειας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • SOS από το ΣΤΕΚ για το φετινό τουρισμό
  • Κλίμα έντασης μεταξύ Ελληνικής και ΕΤΥΚ

Χαραυγή

 «Έγκλημα διαρκείας η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού με αλυσιδωτές επιπτώσεις»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η επιστολή που απέστειλε ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στον γενικό εισαγγελέα για να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές και άλλες ευθύνες που προκύπτουν από τις συμφωνίες για ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων εμπορικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι Λεμεσού.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 18 ημικρατικοί οργανισμοί δεν έχουν ακόμη καταθέσει στη βουλή τους προϋπολογισμούς τους για το 2022.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΣΤΕΚ: «Ύστατο σήμα κινδύνου» για την έλλειψη προσωπικού
  • Ο προϋπολογισμός της ντροπής: Μόνο 149 χιλ. για το Κέντρο Αποκατάστασης ΑμΕΑ
  • ΕΚΥΣΥ: Ζητά επιτακτικά μέτρα για την ακρίβεια

Αλήθεια

 «Προσωρινή διευθέτηση με μείωση της ταρίφας στο λιμάνι από μια εταιρεία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η προσωρινή διευθέτηση μέχρι την πλήρη επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την πρόθεση των τριών διαχειριστριών εταιρειών του λιμανιού της Λεμεσού για αυξήσεις στα τέλη που επιβάλλονται στα πλοία για φορτοεκφορτώσεις. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία P&O Maritime Cyprus εξέφρασε πρόθεση να επιβάλει, από την 1η Φεβρουαρίου, στα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται του λιμανιού για φορτοεκφόρτωση, αύξηση ύψους 6,62% αντί 16,6%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το ποσό των €657 εκατ. που εγκρίθηκε για τον EuroAsia Interconnector είναι το μεγαλύτερο που έχει εξασφαλιστεί ιστορικά για το έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΥΓΕΙΑ 3ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – Επειδή οι γονείς αρνούνταν να εμβολιαστούν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξη του στο Sigma, ξεκαθάρισε τη θέση του για τις δύο υποψηφιότητες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΒΑΡΙΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Παραιτήσεις και ρήγματα κυβερνητικού στρατοπέδου στο δρόμο προς τις εκλογές

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – Επιστολή γγ ΑΚΕΛ σε γενικό εισαγγελέα για τις σκανδαλώδεις συμφωνίες στο λιμάνι