You are here

Τύπος: Πρωταθλητές ακρίβειας στα τρόφιμα

25/06/2019 07:08

Το κόστος ζωής και τα επίπεδα τιμών που ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο και η έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών των πέντε προτάσεων της αντιπολίτευσης για αλλαγές στη νομοθεσία στις εκποιήσεις, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πρωταθλητές ακρίβειας στα τρόφιμα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το κόστος ζωής και τα επίπεδα τιμών που ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές για το γάλα, τα αβγά και το τυρί βρίσκονται στο 136% του μέσου όρους της ΕΕ το 2018.  Χθες η Eurostat δημοσίευσε πίνακες με τη θέση της Κύπρου σε διάφορες κατηγορίες για το 2018.  Αποδεικνύεται ότι θεωρείται ακριβή χώρα στα τρόφιμα, ενώ στα ρούχα ή έπιπλα βρισκόμαστε στον μέσο όρο της ΕΕ. Με βάση τα στοιχεία, στην κατηγορία των τροφίμων η Κύπρος είναι πιο ακριβή κατά 8,4 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελβετία κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας (163,6), ενώ πιο φθηνή αναδεικνύεται η Ρουμανία (65,4).

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι έντονες πιέσεις δέχεται η βουλή για την αναβολή της συζήτησης της πρότασης νόμου για την επέκταση της προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες και στα νομικά πρόσωπα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κόλλησαν στα €10 δισ. τα κόκκινα δάνεια εντός συστήματος
  • Πλεόνασμα ύψους €452,4 εκ.
  • €18 εκ. για καινοτομία στις επιχειρήσεις
  • Προειδοποίηση τραπεζών – «Νάρκη» σε κεφάλαια η αλλαγή του νόμου για τις εκποιήσεις

Πολίτης

 «Ανησυχία για ανατροπή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών των πέντε προτάσεων της αντιπολίτευσης για αλλαγές στη νομοθεσία στις εκποιήσεις. Όπως αναφέρεται, οι αλλαγές ανατρέπουν τον σχεδιασμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Επιπλέον τραπεζικές πηγές μεταφέρουν στην εφημερίδα τον κίνδυνο να προκύψει ανάγκη και για πρόσθετα κεφάλαια, καθώς κάθε αλλαγή στη νομοθεσία που επηρεάζει την αξία των εξασφαλίσεων πρέπει να αποτυπώνεται και στα βιβλία των τραπεζών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι κατά €111 εκ. αυξήθηκε το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο 2019, με βάση τα προκαταρτικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση 6,3% στον κύκλο εργασιών – Εμπόριο
  • Ικανοποίηση ΚΕΒΕ για τις ευρωπαϊκές συστάσεις
  • Τρόφιμα δύο ταχυτήτων
  • Χαμόγελα στην πόλη – Θετικά είδαν οι αγορές την ήττα του Ταγίπ Ερντογάν

Χαραυγή

 «’Δια την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι συμφωνία του κράτους και της εκκλησίας του 1971 σε αντάλλαγμα για την κρατική επιδότηση των κληρικών της υπαίθρου.  Η συμφωνία προνοεί τη μεταβίβαση της αγροτικής περιουσίας της εκκλησίας στο κράτος έκτασης 15 χιλ. στρεμμάτων αλλά και αξιοποίηση της πιο πάνω περιουσίας δια την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.  Η συμφωνία, η οποία εδώ και 48 ολόκληρα χρόνια υλοποιείται μόνο ως προς το σκέλος της επιδότησης των κληρικών, αφού δεν έγινε ποτέ η μεταβίβαση της αγροτικής περιουσίας της εκκλησίας προς το κράτος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τον δικό τους δεκάλογο για τα μέτρα βελτίωσης της της κυπριακής οικονομίας και τη θωράκιση της κυρίως από τους εξωτερικούς κινδύνους θα παρουσιάσει στη γενική του συνέλευση ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • €136,7 εκ. για επιδότηση κληρικών σε 35 χρόνια
  • 4.050 στρέμματα αξίας €81,3 εκ. στα κατεχόμενα
  • Πλεόνασμα €452,4 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019

Αλήθεια

 «Ο ανταγωνισμός θα μειώσει τις τιμές»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει το υφυπουργείο τουρισμού για να αυξηθεί η συνδεσιμότητα της Κύπρου με νέους αλλά και υφιστάμενους προορισμούς. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσέλκυση νέων εταιρειών αλλά και με αύξηση των θέσεων από υφιστάμενες εταιρείες. Απώτερος στόχος, είναι να ενισχυθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις, θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν χρηματοδότηση για ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, από μια δεξαμενή €18 εκ. που αφορά τρία νέα προγράμματα που παρουσίασε τη Δευτέρα το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεκάλογος λογιστών για προκλήσεις της οικονομίας  - Πρόεδρος ΣΕΛΚ
  • Κατά €111 εκ. αυξήθηκε το πλεόνασμα – Γενική κυβέρνηση

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ! – Ο επίλογος μιας φρίκης που συγκλόνισε το παγκύπριο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ  – Επτά φορές δια βίου φυλάκιση, εκ των οποίων οι πέντε διαδοχικές, η ποινή στον Μεταξά

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΥΡΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ – Τουρκία και ψευδοκράτος μεταφέρουν μετανάστες στην Τύμπου και τους στέλνουν στις ελεύθερες περιοχές

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ