You are here

Τύπος: Προθέσεις καλές, λύσεις ακόμα

28/03/2023 05:56

Η χθεσινή πρώτη παρουσία του υπουργού οικονομικών Μάκη Κεραυνού ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Προθέσεις καλές, λύσεις ακόμα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή πρώτη παρουσία του υπουργού οικονομικών Μάκη Κεραυνού ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Όπως σημειώνεται, ο υπουργός μπορεί να έπεισε χθες σε γενικές γραμμές ότι έχει καλές προθέσεις για αντιμετώπιση του μεγάλου βραχνά της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων και της διατήρησης σε ψηλά επίπεδα των τραπεζικών χρεώσεων, αλλά και για προώθηση λύσεων για κοινωνικά πιο δίκαιες εκποιήσεις, ωστόσο χθες στη βουλή δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που να προσφέρουν λύσεις, κάτι που επισημάνθηκε και από βουλευτές.  Το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να επιβάλει στις τράπεζες επιτοκιακή πολιτική, ωστόσο, ο Μάκης Κεραυνός πήρε σαφή θέση υπέρ της αύξησης των καταθετικών επιτοκίων και της προώθησης αναδιαρθρώσεων αντί εκποιήσεων και είπε ότι ήδη έκανε ξεκάθαρες συστάσεις και προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες.  Ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών διεμήνυσε πως σε περίπτωση που οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις και τις συστάσεις του, θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ενσωμάτωση σε νομοθεσία του Κώδικα Αναδιαρθρώσεων της Κεντρικής Τράπεζας (ο υπουργός αναγνώρισε ότι δεν εφαρμόζεται), η ενίσχυση των εξουσιών του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, η νομοθετική ρύθμιση-προώθηση των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, καθώς και ο καταρτισμός καταλόγου στρατηγικών κακοπληρωτών - δανειοληπτών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στην αναθεώρηση του φορολογητέου συστήματος της Κύπρου θα προχωρήσει το υπουργείο οικονομικών, 15 χρόνια από την προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θέμα χρόνου η αύξηση καταθετικών επιτοκίων
  • Κόντρα με την ΕΕ για ΦΠΑ 5%
  • Ζήτημα ζωής και θανάτου οι ρυθμίσεις για τους ντελιβεράδες
  • Λιγότερες εκροές από τράπεζες των ΗΠΑ

Πολίτης

 «Πίεση για επιτόκια και αναδιαρθρώσεις»

Στο κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη γράφει ότι ισχυρή δημόσια πίεση προς τον τραπεζικό τομέα για τον χειρισμό της αύξησης των επιτοκίων (προς την κατεύθυνση της αύξησης των καταθετικών επιτοκίων και συγκράτησης των δανειστικών) και για την επιτάχυνση των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων δανείων έβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, κατά την πρώτη του παρουσία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.  Όπως ανέφερε ο κ. Κεραυνός, σχετικές επιστολές με υποδείξεις, έχουν σταλεί προς το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, τις διοικήσεις των τράπεζων και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Η πίεση θα έχει συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών να προγραμματίζει επαφές με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τους CEO των τραπεζών. Η πίεση συνοδεύεται με την προειδοποίηση για τη λήψη νομοθετικών μέτρων αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα. Θα πρόκειται για ρυθμίσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του κώδικα αναδιαρθρώσεων της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ετοιμάζει σημείωμα για τις αναδιαρθρώσεις, με την ενίσχυση της δυνατότητας παρέμβασής του να είναι μέσα στις επιλογές του ΥΠΟΙΚ. Στο μέτωπο των εκποιήσεων, ο κ. Κεραυνός τάχθηκε κατά των αναστολών, εκτιμώντας ότι δεν λύνουν το πρόβλημα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, κάλεσε τη βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 5% για την απόκτηση πρώτης κατοικίας όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Χαραυγή

 «Ακτινογραφία των προβλημάτων χωρίς πλάνο για τη θεραπεία τους»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο θέμα η Χαραυγή γράφει ότι με ακτινογραφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία αλλά χωρίς πλάνο για τη θεραπεία τους, παρουσιάστηκε χθες ο υπουργός οικονομικών Μάκης Κεραυνός στην πρώτη του συνάντηση με τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών. Ο κ. Κεραυνός, αν και δήλωσε ότι έστειλε επιστολές στο διοικητή της ΚΤ και τις διοικήσεις των τραπεζών με σαφέστατες υποδείξεις και προειδοποιήσεις ότι εάν δεν ανταποκριθούν, θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων, παραδέχθηκε ότι δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα και δεν εξήγησε ποια μέτρα επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών.

«ΚΤ: ‘Ανθεκτικό και θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι νέες διαβεβαιώσεις της Κεντρικής Τράπεζας ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και θωρακισμένο. Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ΚΤ παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα, όπως η προώθηση στο υπουργείο οικονομικών νομοσχεδίου για το μηχανισμό επαλήθευσης του χρέους του δανειολήπτη πριν την εκποίηση της περιουσίας του, καθώς και η συνεργία με έγκριτους διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους για τη διαμόρφωση πρότασης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με στόχο την υποβοήθηση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, ώστε να είναι έτοιμο να διαχειριστεί όχι μόνο τις υφιστάμενες ΜΕΧ, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να προκύψουν από μια πιθανή μελλοντική αύξηση τους, λόγω των διεθνών, γεωπολιτικών, οικονομικών και τραπεζικών εξελίξεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  •  Μειώθηκαν κατά 7% οι πωλήσεις πετρελαιοειδών το Φεβρουάριο σε σχέση με πέρσι
  • Πλεονάζουσα ρευστότητα €26,8 δισ. στις τράπεζες
  • Με κέρδη άνοιξε τη βδομάδα το ΧΑΚ
  • Στρατηγικές βιώσιμων και υπεύθυνων επενδύσεων

Αλήθεια

 «Στο επίκεντρο κακοπληρωτές, επιτόκια, ΦΠΑ και φορολογικές»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι επιστολές που απέστειλε ο υπουργός οικονομικών Μάκης Κεραυνός προς το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τις ίδιες τις τράπεζες αλλά και στις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, με υποδείξεις για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, μείωση των χρεώσεων αλλά και αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, εφαρμογή έγκαιρα βιώσιμων αναδιαρθρώσεων και κυρίως της κατάρτισης επιτέλους καταλόγου στρατηγικών κακοπληρωτών. O κ. Κεραυνός, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα, «για να μην κάνουμε άλλες σκέψεις».  Στην πρώτη παρουσία στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, ο υπουργός τόνισε ότι οι επιστολές εστάλησαν και υπό το φως της αύξησης των βασικών επιτοκίων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε αναζήτηση επενδυτών για έκδοση βιώσιμου ομολόγου προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στον υπουργό η πρόταση για δημιουργία μηχανισμού
  • Στη First Citizens οι καταθέσεις και τα δάνεια της – Silicon Valley Bank

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΑΣ ΕΨΑΧΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΥΠΡΙΟ – Η Λευκωσία δεν ανταποκρίθηκε λόγω τραγικής ασυνεννοησίας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: Κρίση για τους ερευνητικούς λογαριασμούς – Η πρυτανεία λέει ότι επιδιώκει οικονομικό νοικοκύρεμα και ακαδημαϊκοί προειδοποιούν: Κάτω τα χέρια από τα χρήματα για έρευνες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΑ ΕΚΑΨΑΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΚΑΛΟ – Η αστυνομία εισηγείται προληπτική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ – Ανέτοιμο το υπουργείο οικονομικών να προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις