You are here

Τύπος: Πρώτη συνάντηση μετά την κρίση

07/02/2023 06:03

Η σημερινή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με τους κοινωνικούς εταίρους για το συνταξιοδοτικό, καθώς και η οικονομία και οι πολιτικές που προτάσσουν οι δύο υποψήφιοι, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν το σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πρώτη συνάντηση μετά την κρίση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με τους κοινωνικούς εταίρους για το συνταξιοδοτικό. Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν επαφή του υπουργού με τις συντεχνίες, μετά τα σύννεφα που προέκυψαν στις μεταξύ τους σχέσεις. Σύννεφα που προκλήθηκαν μετά το ναυάγιο στο θέμα της ΑΤΑ, που οδήγησε και στην πραγματοποίηση της παγκύπριας κινητοποίησης και τα οποία πύκνωσαν μετά την κατάθεση από τον ίδιο νέας στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Το έγγραφο για τη στρατηγική και η επιμονή της κυβέρνησης να εγκρίνει νέα στρατηγική πριν τη λήξη της θητείας ενέτεινε την κρίση στις σχέσεις του υπουργού με το συνδικαλιστικό κίνημα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με δημόσιες δηλώσεις αλλά και ανακοινώσεις. Οι συντεχνίες ζήτησαν στην ουσία την απόσυρση του εγγράφου που τους παρουσιάστηκε για παρατηρήσεις, όσον αφορά το ξένο εργατικό δυναμικό, ζητώντας το θέμα να τύχει διαχείρισης από τη νέα κυβέρνηση, κατ' ανάλογο τρόπο με τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε όσον αφορά την εξέλιξη της μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ. Προκειμένου να μην δεσμεύσει, όπως αναφέρθηκε και από τον ΠτΔ, τη νέα κυβέρνηση για το θέμα της ΑΤΑ. Όπως αναφέρεται, αν και η σημερινή συνάντηση έχει θέμα το συνταξιοδοτικό, δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση, έστω και εκ του προχείρου και για το θέμα των ξένων εργατών, ζήτημα που, όπως και για το θέμα της ΑΤΑ, εργοδότες και συντεχνίες διατηρούν εντελώς διαφορετικές θέσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μέχρι και 50% του φορολογητέου εισοδήματος του φυσικού προσώπου που επενδύσει σε μικρή ή μεσαία κοινωνική επιχείρηση θα αφαιρείται από το φόρο, στο πλαίσιο της παραχώρησης φορολογικών κινήτρων από το κράτος για στήριξη του θεσμού των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν ξεχνούν και ξαναμαζεύονται για ΑΤΑ οι συντεχνίες
  • Δεν χτύπησε συναγερμός για νέα ΜΕΔ
  • Διαβούλευση για επιδοτήσεις από τρίτες χώρες
  • Μαζικές απολύσεις και από την Dell

Πολίτης

 «Δύο αφηγήματα για την οικονομία»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η οικονομία και οι πολιτικές που προτάσσουν οι δύο υποψήφιοι, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην πορεία προς το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.  Όπως αναφέρεται, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις επιλογές των ψηφοφόρων που δεν τους ψήφισαν στον πρώτο γύρο, η πλειοψηφία των οποίων είναι ψηφοφόροι του Αβέρωφ Νεοφύτου (103.748 σε σύνολο 159.461 που επέλεξαν τους υπόλοιπους 12 υποψηφίους). Η οικονομική πρότασή τους έχει κοινά σημεία - διατήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προώθηση ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινης μετάβασης και μεταρρυθμίσεων - και διακριτές διαφορές. Σε σχέση με τις διακριτές διαφορές, ο κ. Χριστοδουλίδης έχει δεσμευτεί για την αύξηση του αφορολόγητου στα €24.500 (προκύπτει μια μείωση φόρου έως και €1.000 για φορολογητέο εισόδημα έως €24.500) και να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.

Χαραυγή

 «Κολλημένα στα ύψη τα ΜΕΔ, ενώ τρέχουν οι εκποιήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Νοέμβριο του 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες ανήλθαν στα €2,68 δισ. καταγράφοντας οριακή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση φαίνεται ότι αποδίδεται κυρίως στις ανταλλαγές χρέους έναντι ακινήτων, αφού οι συνολικές χορηγήσεις μειώθηκαν στα €25,56 δισ. σε σύγκριση με €25,66 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια ώρα, τρέχουν οι εξελίξεις όσον αφορά τις εκποιήσεις, αφού έχει λήξει το μορατόριουμ για την πρώτη κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη, ενώ παράλληλα επικρατεί ανησυχία ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων θα οδηγήσουν σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συμφωνία για την κατασκευή πρότυπου φωτοβωλταϊκού πάρκου, για τις ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου γεωργίας, υπογράφηκε χθες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τα υπερκέρδη των κολοσσών πετρελαίου
  • Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι ξένες επιδοτήσεις

Αλήθεια

 «Οι μεγάλοι κίνδυνοι για τις τιμές των τροφίμων»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά οι τιμές αναμένεται ότι θα παραμείνουν υψηλές για αρκετό καιρό ακόμη, προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναλυτέ της αγοράς. Πρόκειται για εξέλιξη που απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια, προκαλεί κοινωνικές ενστάσεις και πλήττει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και τα δημοσιονομικά των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η ΑΤΑ, η φορολογική μεταρρύθμιση, το συνταξιοδοτικό και τα επιτόκια είναι μόνο μερικές από τις πρώτες προκλήσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι για τη νέα κυβέρνηση.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ισχυρή ανάκαμψη για τις παραγγελίες γερμανικών προϊόντων

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΔΗΣΥ – ΑΒΕΡΩΦ – Τρείς συμπτώσεις με ίδιο παρονομαστή καταγράφηκαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Έντονες πιέσεις από Νίκο Αναστασιάδη προς Αβέρωφ και ηγεσία ΔΗΣΥ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΩΡΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΑΡΟΥ – Χριστοδουλίδης ή κατά βούληση το δίλημμα στο πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ Α. ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ – Διαβουλεύσεις με πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες στη βάση των προγραμματικών του θέσεων