You are here

Τύπος: Προϋπολογισμοί, ΕΠΑ και Φορέας μετοχοδανείων...

09/09/2003 08:57
Πληροφορίες γύρω από τη χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης των Προϋπολογισμών του 2004 στο Υπουργικό Συμβούλιο (η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα), η έναρξη της διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, κατά των Τραπεζών με την κατηγορία της προσυνεννόησης στις χρεώσεις πελατών και η είδηση της Stockwatch για την εγκατάλειψη της ίδρυσης Φορέα για τα μετοχοδάνεια, είναι τα θέματα, που κυριαρχούν στη σημερινή οικονομική ειδησεογραφία.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Δαπάνες £3,4 δις. και έλλειμμα 4%» γράφει ότι οι δαπάνες όπως εμφανίζονται στον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2004, είναι αυξημένες σε σχέση με το 2003, κατά £320 εκατ. Οι αναπτυξιακές δαπάνες μειώνονται σε σχέση με τις περσινές προϋπολογιζόμενες, κατά £25 εκατ. και ανέρχονται στα £350 εκατ. Οι προσπάθειες για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος «εξελίσσονται θετικά» αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, καθώς αυτό περιορίζεται για το 2004 κάτω από το 4% επί του ΑΕΠ και (θα) κυμαίνεται περί τα £280 εκατ.

Το σύνολο των τακτικών και αναπτυξιακών δαπανών του πάγιου ταμείου του Κράτους (απ’ όπου πληρώνονται οι δαπάνες που δεν χρειάζονται την έγκριση της βουλής) ανέρχονται στα £3,4 δισ. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι, όπως ο βαθμός υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού ξεπεράσει το ύψος της υλοποίησης επί προηγούμενης διακυβέρνησης (60% - 80%) και να ξεπεράσει το 80%.

Αλλού, γράφει ότι σωρεία ενστάσεων υπέβαλαν οι τράπεζες κατά τη χθεσινή διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Περικοπές κονδυλίων στον προϋπολογισμό» γράφει πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2004 διαπνέεται από την αρχή της λιτότητας και της περισυλλογής. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο καλύπτει ο προϋπολογισμός είναι και η παγοποίηση των προσλήψεων στο δημόσιο καθώς επίσης και η αύξηση των δημόσιων εσόδων, με την αύξηση στα τέλη διαφόρων κρατικών υπηρεσιών.

Αλλού γράφει πως επανέρχεται ευρωπαϊκά ο «αέρας» στο ΧΑΚ, ενώ σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, αναφέρεται στη χθεσινή είδηση της Stockwatch για την εγκατάλειψη, εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ, της θέσης για ίδρυση Φορέα για τα μετοχοδάνεια.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ανέφικτη η υλοποίηση της υπόσχεσης Τάσου για τα επενδυτικά χρέη», αναφέρεται σε «βουνό οι δυσκολίες μπροστά στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Γράφει ακόμη ότι «ετοιμάζονται εναλλακτικά σενάρια για αντικατάσταση της υπόσχεσης για Φορέα», αλλά όπως προσθέτει είναι και πάλιν δύσκολο αυτές (σ.σ. μελέτες) να υλοποιηθούν».

Αλλού, γράφει ότι αποφασίσθηκε η συγκρότηση εξ’ υπουργών επιτροπής για το συντονισμό της διαδικασίας επιστροφής και ανοικοδόμησης των κατεχομένων περιοχών σε περίπτωση επίλυσης του κυπριακού.