You are here

Τύπος: Προϋπολογισμός για τον νέο πρόεδρο

06/12/2022 06:04

Ο προϋπολογισμός του 2023, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και πιθανόν του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ, καθώς και η ολική ανάκαμψη του τουρισμού που αναμένεται για το 2024, είναι τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Προϋπολογισμός για το νέο πρόεδρο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο προϋπολογισμός του 2023 ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και πιθανόν του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ. Όπως αναφέρεται, οι τροπολογίες που φαίνεται να αποκτούν πλειοψηφία δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα ούτε το τελευταίο δίμηνο της παρούσας διακυβέρνησης, ούτε την επόμενη. Από τις 110 τροπολογίες που κατατέθηκαν από τα κόμματα, φαίνεται μέχρι στιγμής να αποκτούν πλειοψηφία μόνο οι 23. Οι προεδρικές εκλογές προκάλεσαν ρήγμα στις συμμαχίες που έκαναν τα τελευταία δέκα χρόνια τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι την ερχόμενη βδομάδα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση του υπουργού εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πόσα βγάζουν οι τράπεζες από επιτόκια
  • Τι κόβουν και τι δεσμεύουν τα κόμματα στον προϋπολογισμό
  • Ουδέν μεμπτόν για τον Γκάτζκε
  • Ετοιμάζει αντίμετρα για πετρέλαιο η Ρωσία

Πολίτης

 «Ολική ανάκαμψη τουρισμού το 2024»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ολική ανάκαμψη του τουρισμού που αναμένεται για το 2024. Το δημοσιονομικό συμβούλιο σε ανάλυσή του για τον κλάδο που περιλαμβάνεται στην Ετήσια Έκθεση για το 2022, εκτιμά ότι οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό παραμένουν διεθνώς θετικές μεν, αλλά με υψηλό ρίσκο ανατροπής, κάτι που δεν μπορεί να αφήσει την Κύπρο ανεπηρέαστη. Στην ανάλυση σημειώνεται η θετική υπό τις περιστάσεις πορεία του κυπριακού τουρισμού και ειδικά η αύξηση των αφίξεων από ευρωπαϊκές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2022 οι αφίξεις από τη Γαλλία διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019, ενώ αφίξεις από Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Αυστρία αυξήθηκαν κατά 26%, 70%, 52%, 57% αντίστοιχα.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι την έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Κύπρου συζήτησε, μεταξύ άλλων, το Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Στην Κύπρο εγκαθιδρύεται το Euromed Tech Hub

Χαραυγή

 «Αύξηση 9,5% της ανεργίας εν μέσω φτώχειας και ακρίβειας »

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Νοέμβριο έφθασε στα 15.309 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι μετά τη διόρθωση ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε στα 14.121 πρόσωπα σε σύγκριση με 13.768 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2021 σημειώθηκε αύξηση 1.332 προσώπων ή 9,5%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι ακάλυπτες επιταγές την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου έφθασαν το €1,5 εκατ. σε σύγκριση με €693,4 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑΚ, συναλλαγές 1,33 εκατ. ευρώ για τη μετοχή της Ελληνικής
  • Κρυψώνες φοροδιαφυγής στις τράπεζες εντόπισε το τμήμα φορολογίας

Αλήθεια

 «Το πλαφόν έδιωξε 20 δεξαμενόπλοια»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας λόγω του Ουκρανικού. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης στην εφημερίδα, είκοσι δεξαμενόπλοια έχουν ήδη αποχωρήσει από το νηολόγιο της Κύπρου, από τις 6 Οκτωβρίου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κοινοποιήσει την πρόθεση της για ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στην παγκόσμια εκστρατεία για το ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών, συνελήφθησαν 2.469 διακινητές κεφαλαίων, ενώ έχουν ξεκινήσει 1.648 ποινικές έρευνες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξήθηκε με 15.309 άτομα το Νοέμβριο - Ανεργία
  • Στη σύνοδο κορυφής ο Αναστασιάδης
  • Στο διάδρομο Βαλκανίων – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου, η Κύπρος
  • 36 ακάλυπτες επιταγές σε ένα μήνα – Κεντρική Τράπεζα

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΕΔΙΩΞΕ 20 ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΑ – Η Κύπρος εφαρμόζει τις κυρώσεις αλλά η ΕΕ ακόμη να δώσει αντιστάθμισμα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ – Μετά τις εκποιήσεις και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, νέο αλαλούμ στο στρατόπεδο Χριστοδουλίδη για το Γρίβα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ – Αποκαλύπτουμε το πόρισμα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΥΞΗΣΗ 9,5% ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – Δραματικές επιπτώσεις λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει μέτρα