You are here

Τύπος: Προϋπολογισμός και επίδομα τέκνου...

09/01/2003 09:11
Σε έντονα προεκλογικό κλίμα κινήθηκαν οι ομιλίες χθες στη βουλή κατά την εναρκτήρια συζήτηση στην Ολομέλεια, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2003, κάτι που βεβαίως είχε από προηγουμένως προεξοφληθεί. Το θέμα κυριαρχεί στα βασικά θέματα της πλειοψηφίας των οικονομικών εντύπων, ενώ η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για αποσύνδεση του επιδόματος τέκνου στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων είναι το δεύτερο θέμα στο οποίο ο οικονομικός τύπος δίνει ευρεία κάλυψη.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Προεκλογικοί τόνοι στη Βουλή» δίνει το κλίμα που επεκράτησε χθες, πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια του Κρατικού Προϋπολογισμού και το στίγμα μέσα στο οποίο κινήθηκαν οι ομιλίες των αρχηγών και Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ στην εναρκτήρια συζήτηση, ο ΔΗΣΥ υπεραμύνθηκε ολοκληρωτικά του κυβερνητικού έργου και το ΑΚΕΛ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για αντιλαϊκή οικονομική πολιτική και εξέφρασε ανησυχίες από τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας. Το ΔΗΚΟ που θα υπερψηφίσει κατά την αυριανή ψηφοφορία το σχετικό νομοσχέδιο, άσκησε έντονη κριτική στην δεκαετή οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και το ΚΙΣΟΣ, που θα τηρήσει στάση αποχής με εξαίρεση μεμονωμένα κονδύλια, παρόλο που αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε παλαιότερες προτάσεις του κόμματος, εκτιμά ότι από τις κυβερνητικές θέσεις απουσιάζει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τον δημοκρατικό προγραμματισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεδομένη θεωρείται λόγω της υπερψήφισης από το ΔΗΚΟ του Προϋπολογισμού (μαζί με ΔΗΣΥ – ΕΔΗ) η έγκριση του κατά την αυριανή ψηφοφορία.

Αλλού, γράφει ότι 18 εισηγμένες εταιρείες είναι έτοιμες να υιοθετήσουν τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» δεν κάνει καμία αναφορά στη πρώτη σελίδα, για την συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ τις ομιλίες των αρχηγών και Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων παρουσιάζει στη δεύτερη (πίσω) σελίδα με εκτενή αποσπάσματα και χωρίς σχόλια. Βασικό θέμα, στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας, είναι η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για αποσύνδεση του επιδόματος τέκνου στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Υπό τον τίτλο «Αποσύνδεση επιδόματος τέκνου» γράφει ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πλην της ΠΕΟ, εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στην παραχώρηση του επιδόματος στη βάση των οικογενειακών εισοδηματικών κριτηρίων, υποστηρίζοντας ότι αυτό πλήττει τους μισθωτούς και ευνοεί τους αυτοεργοδοτούμενους και τους ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων οι οποίοι έχουν την δυνατότητα, όπως ισχυρίζονται οι οργανώσεις, να φοροδιαφεύγουν.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι η εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων θα δημιουργήσει αναπόφευκτα προβλήματα στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις, ενώ εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς τις θέσεις της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων.

Αλλού, γράφει ότι οι ακάλυπτες επιταγές θα αποτελούν ποινικό αδίκημα με βαρύτατες ποινές, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση στις 16 Ιανουαρίου στη βουλή.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η οικονομία μας τα κατάφερε και στα δύσκολα υπό την διακυβέρνηση Κληρίδη» δίνει ευρεία κάλυψη στην ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2003. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι ομιλίες της πλειοψηφίας των υπολοίπων (πλην ΔΗΣΥ) κομμάτων είχε έντονο προεκλογικό χρώμα. Αναφορά γίνεται και στις ομιλίες εκπροσώπων του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του ΚΙΣΟΣ, ενώ σημειώνει ότι η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας θα συνεχισθεί σήμερα και αύριο με ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, ενώ η ψηφοφορία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού θα γίνει αύριο αργά το βράδυ.

Αλλού, γράφει ότι θα χρειασθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην μετά-ενταξιακή εποχή.