You are here

Τύπος: Ψάχνει επενδυτές ο Συνεργατισμός

20/03/2018 06:52

Η χθεσινή επανεκκίνηση από τη διοίκηση της ΣΚΤ της διαδικασίας αποχώρησης του κράτους από τον Συνεργατισμό, είναι το θέμα που πρωτοστατεί στη σημερινή ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

 «Σπάει στα δύο η Συνεργατική»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως αναφέρεται, μέχρι το καλοκαίρι ιδιώτης επενδυτής θα έχει είτε το καλό κομμάτι της ΣΚΤ, δηλαδή τα εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε το κακό που περιλαμβάνει τα προβληματικά δάνεια ή το σύνολο της ΣΚΤ. Χθες ξεκίνησαν οι ενέργειες για τη διαδικασία πώλησης και μέχρι τις 29 Μαρτίου στις 12 μμ θα είναι στη διάθεση των επενδυτών τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας για να υποβάλουν προσφορές για το σύνολο της τράπεζας ή στοιχεία του ενεργητικού των υποχρεώσεων.  Τη διαδικασία θα τρέξει η Citigroup Global Markets Ltd.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ποσό €211 εκ. θα ρίξει η κυβέρνηση για τα κουρεμένα ταμεία προνοίας, οι καταθέσεις των οποίων απομειώθηκαν τον Μάρτιο του 2013, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φωνάζουν τα κόμματα για ιδιωτικοποίηση Συνεργατισμού
  • Στροφή 180 μοιρών στα σχέδια της ΣΚΤ
  • Ανεβαίνει σταδιακά ο χειμερινός τουρισμός
  • Μπάχαλο από ΦΠΑ στη γη

Πολίτης

 «Ψάχνει επενδυτές ο Συνεργατισμός»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή επανεκκίνηση από τη διοίκηση της ΣΚΤ της διαδικασίας αποχώρησης του κράτους από τον Συνεργατισμό.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαδικασία, την οποία θα χειριστεί η Citigroup, δίνει τη δυνατότητα στην ίδια την αγορά να δημιουργήσει μια μεγάλη «κακή τράπεζα» με ιδιωτικά κεφάλαια. Στόχος είναι  πριν από το καλοκαίρι η ΣΚΤ να έχει νέα μετοχική δομή. Οι ενδιαφερόμενο επενδυτές έχουν προθεσμία έως τις 29 Μαρτίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών τον Φεβρουάριο 2018 ανήλθαν σε 101.481 σε σύγκριση με 82.209 τον Φεβρουάριο 2017, καταγράφοντας αύξηση 23,4%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αντιδράσεις από τα κόμματα  - ΣΚΤ
  • Στρεβλώσεις στην εφαρμογή του ΦΠΑ στα οικόπεδα
  • Μεγάλο το ψαλίδι στην Κύπρο – Μειώσεις μισθών
  • Τρεις στους τέσσερις παίζουν – Παρουσιάστηκε η 1η παγκύπρια έρευνα για τα τυχερά παιχνίδια

Χαραυγή

 «Στα μουλωχτά ξεπούλημα του Συνεργατισμού»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έναρξη της διαδικασίας για ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού. Σύμφωνα  με πληροφορίες της εφημερίδας, οι πέντε μνηστήρες είναι η Τρ. Κύπρου, η Ελληνική, η Eurobank και δύο επενδυτικά ταμεία τα οποία προέρχονται το ένα από το Καναδά και το δεύτερο από την Κίνα. Πιο έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύει η Ελληνική, η οποία με βάση πληροφορίες, βρίσκεται ήδη σε επαφή με επενδυτικό ταμείο από το εξωτερικό για την από κοινού εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με €25,5 εκ. από το ταμείο συνοχής θα συμβάλει στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ενός καίριας σημασίας αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με την πόλη της Πάφου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • €600 εκ. η τελευταία αποτίμηση της αξίας της ΣΚΤ
  • 100 αιτήσεις για άσκηση του κτηματομεσιτικού επαγγέλματος
  • Από τη δέσμευση για επιστροφή στους πολίτες, ιδιωτικοποίηση
  • «Δεν κλείνει το υποκατάστημα του Συνεργατισμού σε Δρομολαξιά – Μενεού»

Αλήθεια

«Συνεργατισμός:  Ολοταχώς ιδιωτικοποίηση….»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση διαφοροποίησε το αρχικό της πλάνο για πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΚΤ και τώρα πάει για πώληση ακόμα και το συνόλου της τράπεζας, αν φυσικά υπάρξει ενδιαφερόμενος.  Η διαφορά από την προηγούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι ότι τώρα η διαδικασία έχει δύο σκέλη, δηλαδή προσφέρεται η επιλογή της αγοράς του συνόλου της τράπεζας, είτε μέρος ή το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων. 

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι προβλήματα που αφορούν την προσφάτως ψηφισθείσα νομοθεσία για την επιβολή ΦΠΑ 19% σε οικόπεδα προς οικοδόμηση, εντοπίζει η επιτροπή οικονομικών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέα διαχειριστική επιτροπή για μαρίνες
  • Συνδρομή επενδυτικών εταιρειών στο τ. εξυγίανσης
  • Πάνω οι αφίξεις κατά 23,4% και τον Φεβρουάριο – Τουρισμός

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ…. – Αιφνιδίασε η κυβέρνηση – Στόχος η εξεύρεση επενδυτή μέχρι το καλοκαίρι

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΨΑΧΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ – Θα προκύψει εκ των πραγμάτων νέα ιδιοκτησία πριν από το καλοκαίρι

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΠΑΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ – Η ΣΚΤ πωλείται και χώρια το «κακό κομμάτι» με τα κόκκινα δάνεια ή το «καλό κομμάτι»

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ