You are here

Τύπος: Ψάχνουν φόρμουλα για τον έλεγχο

21/04/2021 06:30

Οι τροπολογίες για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις που απέστειλαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις υπηρεσίες της βουλής και η πίεση για κατάργηση του πέναλτι 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ψάχνουν φόρμουλα για τον έλεγχο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι τροπολογίες για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις που απέστειλαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις υπηρεσίες της βουλής. Στη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, θα κωδικοποιηθούν και θα ενοποιηθούν οι τροπολογίες, οι οποίες επικεντρώνονται στη περαιτέρω κατηγοριοποίηση των εγγυήσεων, στην ενδυνάμωση της πρόνοιας με την οποία οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού για διάστημα έξι μηνών αλλά και για το θέμα του ελέγχου. Παράλληλα μελετάται το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογιών που θα σχετίζονται με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μετά από οκτώ χρόνια έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο η εξέταση της αίτησης διατάγματος για εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας, αίτημα το οποίο κατατέθηκε ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας από την Κεντρική Τράπεζα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προίκα στη νέα βουλή οι προτάσεις νόμου για κατάργηση του πέναλτι
  • Πρόταση για κίνητρα 10 εκ. ευρώ μέσω του ταμείου
  • Ενιαίο πρωτόκολλο για ξενοδοχεία ζητά ο ΣΤΕΚ
  • Διαχείριση του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων από Eurogate

Πολίτης

 «Ρευστά τα δεδομένα για ψήφιση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις κρατικές ενισχύσεις.  Μια μέρα πριν την τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της βουλής, οι ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσον αφορά της μορφή του κυβερνητικού νομοσχεδίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ουσιαστικής συναίνεσης, με αποτέλεσμα η εισαγωγή πολλών τροπολογιών να αποτελεί μονόδρομο. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος υπέδειξε ότι «η οικονομία και οι επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν ανάγκη ρευστότητας και ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή για να παραχωρηθεί αυτή η ρευστότητα είναι μέσω του σχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη βουλή».

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στοίχημα θα αποτελέσει για την Κύπρο το εθνικό πλάνο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας για την επόμενη δεκαετία, σε συνδυασμό με την αποδέσμευση του πακέτου του €1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Χαραυγή

 «Εντείνεται η πίεση για κατάργηση του πέναλτι 12%»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πίεση για κατάργηση του πέναλτι 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Όπως αναφέρεται, το ΑΚΕΛ επανάφερε το θέμα στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εργασίας καλώντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις για κατάργηση του ισοπεδωτικού και άδικου μέτρου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το «πόθεν έσχες» ενισχύθηκε και παραδίδεται στη νέα βουλή, η οποία θα έχει μόνο να επιλύσει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες έχουν απομείνει.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διοικητής ΚΤ: «Τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να αποσυρθούν άμεσα με την ανάπτυξη»
  • Πανικός στην κυβέρνηση για το ψήφισμα της βουλής για τα «χρυσά» διαβατήρια

Αλήθεια

 «Αναγκαία η στήριξη για μεταρρυθμίσεις»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του εθνικού πλάνου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Τόνισε πως η εκταμίευση του πακέτου των €1,09 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες χρειάζονται τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων.  

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι χρηματοδότηση €13,5 εκ. θα επωφεληθούν 40 οινοποιεία στο πλαίσιο του πρώτου εθνικού σχεδίου δράσης για προώθηση του κυπριακού κρασιού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν προχωρούν για ψήφιση οι προτάσεις νόμου για κατάργηση του 12% - Συντάξεις
  • Στη σωστή διάσταση οι κρατικές εγγυήσεις – Κυβ. εκπρόσωπος
  • Ανοίγει τα φτερά της στην Κύπρο – Zela Jet
  • Ζητά ενιαίο πρωτόκολλο για τα ξενοδοχεία – ΣΤΕΚ

ΑΛΗΘΕΙΑ

50 ΠΙΣΤΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ – Το βράδυ της Ανάστασης: Νωρίτερα θα ξεκινήσει η λειτουργία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η DELIVERY ΚΑΛΠΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID – «Αγκάθια» η προστασία προσωπικών δεδομένων και η απουσία ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΕΤ -Α – ΤΕΤ – Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες θα κριθεί η τύχη της πενταμερούς διάσκεψης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ…. ΜΕ ΥΠΕΡΠΛΗΡΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – Ανησυχεί η εικόνα στα νοσηλευτήρια, αλλά δεν αυστηροποιούνται τα μέτρα