You are here

Τύπος: Ψαλίδι σε έξοδα και πάγωμα θέσεων το 2021

30/06/2020 06:52

Η οροφή στις δαπάνες που θέτει στα υπουργεία το υπουργείο οικονομικών για να μην εκτροχιαστούν τα κρατικά ταμεία, οι προβλέψεις του υπουργείου οικονομικών που περιέχονται στο στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021-2023, καθώς και η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εσωτερικών όπου ξεκίνησε η συζήτηση των κανονισμών για την πολιτογράφηση αλλοδαπών επενδυτών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Αυστηρές συστάσεις για έξοδα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η οροφή στις δαπάνες που θέτει στα υπουργεία το υπουργείο οικονομικών για να μην εκτροχιαστούν τα κρατικά ταμεία. Η εγκύκλιος για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή αναφέρει ότι, «η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στηρίζεται στην τήρηση των ανώτατων οροφών δαπανών. Οποιαδήποτε απόκλιση θα θέσει σε αμφιβολία την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κατ’ επέκταση την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας. Τονίζεται επίσης πως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υποβολή νέων προτάσεων οι οποίες θα εξυπακούουν επιπρόσθετο κόστος.

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στο έντονο ενδιαφέρον από νεαρά ζευγάρια για τα στεγαστικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο από την κυβέρνηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν ποινικοποιείται η μη καταβολή φόρου
  • Λιγότερους υπαλλήλους χρειάζεται η ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Εγκρίνεται επιπλέον προϋπολογισμός
  • Κυνήγι τουριστών

Πολίτης

 «Αυξητική… η μείωση λογαριασμών της ΑΗΚ»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η διαμαρτυρία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε μείωση στους λογαριασμού της ΑΗΚ παρά τις διαβεβαιώσεις της αρχής. Ωστόσο, βάσει στοιχείων στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ συνάγεται ότι άρχισε να μεταφέρεται σημαντική μείωση στους καταναλωτές. Ειδικότερα, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου η μείωση για τα μεσαία νοικοκυριά ήταν περίπου 18%, μαζί με τη μείωση 10% που επέβαλε η ΡΑΕΚ.

«Με έλλειμμα 4,3% το 2020»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι προβλέψεις του υπουργείου οικονομικών που περιέχονται στο στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021-2023. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο για ύφεση 7% φέτος και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος του πακέτου μέτρων σε σχέση με την πανδημία, το οποίο εκτιμάται να ανέλθει στο 4,4% του ΑΕΠ, η Κύπρος θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα €375 εκ. το 2020 σε σύγκριση με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €1,142 δισ. το 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Περισσότερες επιδοτήσεις – ΔΝΤ για ανάκαμψη
  • Ανάκτηση δυνάμεων – Ανακάμπτει το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη
  • Πρόσθετες δαπάνες €231 εκ. – Πέρασε από την επιτροπή οικονομικών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός
  • Σοβαρές απώλειες σε ώρες εργασίας – Διεθνής οργάνωση εργασίας

Χαραυγή

 «Πιέζουν επέκταση των σχεδίων στήριξης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η επέκταση των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που ζητούν τα κόμματα. Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, με αφορμή την εξέταση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κονδύλια ύψους €150 εκ. για κάλυψη των πέντε σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε την επέκταση των σχεδίων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μείωση των επιτοκίων στα νέα κυβερνητικά ομόλογα εξαετούς διάρκειας για φυσικά πρόσωπα, τα οποία προγραμματίζεται να εκδοθούν από τις 2 Οκτωβρίου 2020 και μετέπειτα, ανακοίνωσε χθες το γραφείο διαχείρισης δημόσιου χρέους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΕΚΥΣΥ: Συνταξιούχοι στερούνται τη μικρή επιταγή ενώ είναι δικαιούχοι
  • Διευρύνεται η λίστα χωρών που επιτρέπονται οι αφίξεις

Αλήθεια

 «Ενισχύεται η φερεγγυότητα του επενδυτικού προγράμματος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εσωτερικών όπου ξεκίνησε η συζήτηση των κανονισμών για την πολιτογράφηση αλλοδαπών επενδυτών.  Όπως αναφέρθηκε, επεκτείνονται οι προϋποθέσεις αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας, ενώ τριμελής επιτροπή θα εξετάζει την προσαρμογή του επενδυτή με τη νομοθεσία σε βάθος δεκαετίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών έδωσε χθες το πράσινο φως στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €231 εκ. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού αφορά κονδύλι ύψους €150 εκ. που προορίζεται για την επόμενη φάση των σχεδίων του υπουργείου εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εκτός νόμου το άρθρο για ποινική ευθύνη διευθυντών
  • Πτώση 10,6% βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο τετράμηνο
  • Ετήσια αύξηση 3,3% στις απολαβές υπαλλήλων
  • Επέκταση δυνατότητας του ΥΠΟΙΚ να διορίζει έφορο φορολογίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΛΑΜΑΡΗ – Όταν δεν δίνεις χρήματα στο ΑΚΕΛ…

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΥΞΗΤΙΚΗ… Η ΜΕΙΩΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΗΚ – Άρχισε και θα συνεχιστεί η κατανάλωση φθηνότερων φορτίων καυσίμου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΑ – Οροφή στις δαπάνες θέτει στα υπουργεί το ΥΠΟΙΚ για να μην εκτροχιαστούν τα κρατικά ταμεία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΡΥΠΕΣ