You are here

Τύπος: Ψηφίζεται το ταμείο, αλλά….

12/02/2019 07:24

Η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου ολοκλήρωσε τη συζήτηση για το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τη σύσταση και λειτουργία του εθνικού ταμείου επενδύσεων και οι αλλαγές στη χορήγηση υπηκοότητας σε επενδυτές που αναμένεται να εγκριθούν στην επόμενη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ψηφίζεται το ταμείο, αλλά….»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου ολοκλήρωσε τη συζήτηση για το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τη σύσταση και λειτουργία του εθνικού ταμείου επενδύσεων το οποίο θα διαχειρίζεται τα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.  Όπως αναφέρεται, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΔΗΚΟ, συνασπίζονται για να ετοιμάσουν κοινές τροπολογίες τις οποίες θα καταθέσουν την ερχόμενη Παρασκευή, που θα οδηγηθούν τα νομοθετήματα ενώπιον της ολομέλειας της βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι τροπολογίες των κομμάτων θα προβλέπουν μεταξύ άλλων το ταμείο υδρογονανθράκων αλλά και τα συμβόλαια που θα συνάπτονται για το ταμείο να ελέγχονται από τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι την ερχόμενη βδομάδα, εκτός απροόπτου, το κράτος προχωρά με έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές για κάλυψη των αναγκών του δημόσιου χρέους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διαμερίσματα με τιμές «πύργων» στο σφυρί
  • Ένα βήμα πίσω για 23 κενές θέσεις
  • Σε κατοπινό στάδιο η κάλυψη εταιρειών
  • Κατεβάζουν το μυστρί – Χωρίς εργοτάξια αύριο πύργοι, δρόμοι, πολυκατοικίες κ.α.

Πολίτης

 «Λίφτινγκ στο σχέδιο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι αλλαγές στη χορήγηση υπηκοότητας σε επενδυτές που αναμένεται να εγκριθούν στην επόμενη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Η αναθεώρηση του σχεδίου προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και της στεγαστικής πολιτικής, καθώς όσοι λαμβάνουν κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων, θα εισφέρουν με ειδικό τέλος. Μια άλλη καινοτομία που εισάγεται είναι η υποχρέωση του επενδυτή να αιτείται την έκδοση θεώρησης εισόδου στην ΕΕ τύπου Σένγκεν.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι την έντονη ανησυχία του και την πλήρη διαφωνία του για τις πρόσφατες αυξήσεις στις ταρίφες των διαχειριστριών εταιρειών του λιμανιού Λεμεσού, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμαριθμικού δείκτη, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σημαντικό το σχέδιο για την οικονομία – Κατασκευές
  • Αλληλεγγύη σε δύο φάσεις – Σε μεταγενέστερο στάδιο η «κάλυψη» και κουρεμένων εταιρειών
  • Αλλαγές με επιφυλάξεις – Αντιδράσεις κομμάτων
  • Δικαιώματα στο ταμπλό – Το επόμενο βήμα στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής

Χαραυγή

 «7.384 περισσότεροι έκτακτοι στο δημόσιο τα τελευταία έξι χρόνια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης τον Ιανουάριο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 492 πρόσωπα και έφθασε στους 51.113 σε σύγκριση με 50.621 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, οι μόνιμοι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 538, ενώ οι έκτακτοι αυξήθηκαν κατά 1.030.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέα νομοσχέδια για τον φόρο κατανάλωσης και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων ετοιμάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν ιδιαίτερα από πλευράς των εισαγωγέων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναστάληκε η απεργία στο δήμο Λεμεσού
  • Οδηγείται στην ολομέλεια για ψήφιση το ταμείο υδρογονανθράκων
  • Ταμείο €160 εκ. χωρίς κανονισμούς για τους κουρεμένους

Αλήθεια

 «Μένουν εκτός τα νομικά πρόσωπα»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι χωρίς τη συμπερίληψη πρόνοιας που θα αφορά τη στήριξη νομικών προσώπων των οποίων οι καταθέσεις απομειώθηκαν κατά το κούρεμα του 2013 θα οδηγηθεί στην ολομέλεια της βουλής η κοινή πρόταση που κατέθεσαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, που τροποποιεί τον νόμο που διέπει το εθνικό ταμείο αλληλεγγύης.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου ανέρχεται για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 στα €4,8 δισ. σε σχέση με €5,2 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συμφέρουσα η κατάργηση αντί του μηδενικού συντελεστή – Φόρος κατανάλωσης οχημάτων
  • Αυξημένο το εργατικό δυναμικό τον Ιανουάριο
  • Άδική η στοχοποίηση του επενδυτικού προγράμματος – Σύνδεσμος επιχειρηματιών ανάπτυξης γης

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ – Σχεδόν δύο χρόνια μετά, συνεχίζεται το αλαλούμ ερμηνειών για το Κραν Μοντάνα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΕΦΕΔΡΟΣ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Αν και δεν εξαιρείται, το ΓΕΕΦ «έκρινε» να μην καλεί τον γενικό ελεγκτή

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ FIR – Τεράστιο πρόβλημα με Ισραήλ – Το Eurocontrol βάζει στο τραπέζι τον έλεγχο εναέριου χώρου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ