You are here

Τύπος: Πτώχευση ντόμινο για Κύπρο

24/09/2019 07:13

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην Κύπρο λόγω της χρεωκοπίας της Thomas Cook είναι το θέμα που πρωτοστατεί στη σημερινή ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

 «Πτώχευση ντόμινο για Κύπρο»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην Κύπρο λόγω της χρεωκοπίας της Thomas Cook. Όπως αναφέρεται, το λουκέτο της Thomas Cook έφερε ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό της Κύπρου. Το πιο αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για ένα φέσι €50 εκ. Ωστόσο, ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα ξεκινήσουν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία. Οι ξενοδόχοι είναι καλυμμένοι για τα λαβείν τους, μόνο για αυτές τις δύο βδομάδες, μέσω εξασφαλίσεων που παρέχει η βρετανική κυβέρνηση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι τράπεζες περιμένουν την επόμενη μέρα για να δούνε ποιοι από τους πελάτες τους είναι πιο ευπαθείς από τη συνεργασία με την Thomas Cook.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παράθυρο ελπίδας για τη θυγατρική VING
  • Τα διαβήματα που θα γίνουν τις επόμενες μέρες
  • Σε αναμμένα κάρβουνα οι συντεχνίες
  • Αρχίζει επαναπατρισμός βρετανών τουριστών

Πολίτης

 «Το Thomas ‘μπουμ’ μας βάζει σε μπελάδες»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η κατάρρευση της Thomas Cook που εντείνει την πίεση στην κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία λόγω της αβεβαιότητας του Brexit και της έντασης του ανταγωνισμού στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ποσό €50 εκ., που αποτελούσε τα δεδουλευμένα της σεζόν θεωρείται ήδη χαμένο, ανατρέποντας τον προγραμματισμό κυπριακών ξενοδοχείων. Υφυπουργείο τουρισμού και τουριστική βιομηχανία εξετάζουν εναλλακτικές, με τη διαφοροποίηση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος και το άνοιγμα σε νέες αγορές να αποτελεί πλέον ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι φορείς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου αναμένουν από τους ανταγωνιστές της Thomas Cook να αυξήσουν τα δρομολόγια τους και να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ισχυρό σοκ από το «κανόνι» - Υψηλή προτεραιότητα για τον κυπριακό τουρισμό η διαφοροποίηση των αγορών
  • Μαύρη Δευτέρα για τουριστικές επιχειρήσεις
  • Στον αέρα και γάμοι – Η Thomas Cook τροφοδοτούσε και τον γαμήλιο τουρισμό
  • Κοντά στη στασιμότητα – Αρνητικές ενδείξεις για την οικονομία της ευρωζώνης

Χαραυγή

 «Μετρούμε ζημιές από πτώχευση Thomas Cook»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το βαρύ πλήγμα που αναμένεται να επιφέρει στην κυπριακή οικονομία η χρεωκοπία της Thomas Cook.  Σύμφωνα με στοιχεία του υφυπουργείου τουρισμού, η Κύπρος χάνει 250 χιλ. επισκέπτες που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με έσοδα €188 εκ., ενώ οι ξενοδόχοι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο χάνουν τα εισοδήματα τους που ανέρχονται στα €50 εκ. Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υφυπουργείο τουρισμού, με τον υφυπουργό τουρισμού Σάββα Περδίο να δηλώνει ότι είναι ένα αρκετά σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό στην Κύπρο. Η Thomas Cook έφερνε 5-6% των αφίξεων στη χώρα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προς ψήφιση οδεύει η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου, η οποία αυξάνει την κρατική επιδότηση για τη μισθοδοσία των κληρικών από €6,5 εκ. σε €7,5 εκ. μέχρι το 2025 και επιπλέον 0,5% τον χρόνο για τη συνέχεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οδηγίες προς τους πελάτες της Thomas Cook εξέδωσαν οι τράπεζες
  • Αρχίζει ο επαναπατρισμός τουριστών, αλλά για τους εργαζόμενους «τσιμουδιά»
  • ΚΟΑΓ: Προσδοκά σε 300 πωλήσεις διαβατηρίων το 2020
  • «Στο ψυγείο» τα απεργιακά μέτρα στην ΑΗΚ

Αλήθεια

 «Τσουνάμι στον τουρισμό»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το βαρύ πλήγμα που αφήνει με την κατάρρευση της η Thomas Cook στην Κύπρο. Ο υφυπουργός τουρισμό ανέφερε χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υφυπουργείο τουρισμού ότι η Κύπρος χάνει 250 χιλ. επισκέπτες που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με έσοδα €188, ενώ οι ξενοδόχοι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο χάνουν τα εισοδήματα τους που ανέρχονται στα €50 εκ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι τέσσερις πτήσεις, μία από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τρεις από το αεροδρόμιο Πάφου έχουν προγραμματιστεί για να μεταφέρουν τους τουρίστες που θα ταξίδευαν μέσω της Thomas Cook.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο - Thomas Cook
  • Τσουνάμι στον ελληνικό τουρισμό – «Φέσι» €100 εκ. μόνο στην Κρήτη
  • Εγκλωβίστηκαν και κύπριοι από το κλείσιμο της Thomas Cook

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – Αναταράξεις στην τουριστική βιομηχανία πολλών χωρών λόγω της κατάρρευσης του βρετανικού κολοσσού Thomas Cook

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΟ THOMAS «ΜΠΟΥΜ» ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΜΠΕΛΑΔΕΣ– «Κανόνι» χρεωκοπίας με 15.000 εγκλωβισμένους στην Κύπρο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΝΤΟΜΙΝΟ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ – Άμεσες κυπριακές ζημιές €50 εκ. και ανυπολόγιστες οι έμμεσες από Thomas Cook

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕΤΡΟΥΜΕ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΟΜΑS COOK