You are here

Τύπος: Πυρ και μανία με βουλευτές

13/12/2019 07:07

Η αποκοπή των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου εργασίας για την ενιαία υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας και οι τάσεις επιβράδυνσης που καταγράφει ο νέος Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πυρ και μανία με βουλευτές»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αποκοπή των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου εργασίας για την ενιαία υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας. Η αποκοπή του κονδυλίου, σημειώνεται, συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Όπως αναφέρεται, το υπουργείο εργασίας αναμένει να ενημερωθεί από το υπουργείο οικονομικών αλλά και από τη βουλή, για ποιο ακριβώς κονδύλι έχει γίνει αποκοπή, έτσι ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματα του. Με βάση πληροφορίες, δεν αποκλείεται το κονδύλι που έχει καταργηθεί να είναι άσχετο με τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υφυπουργείου τουρισμού, σήμερα ένα στα δέκα ξενοδοχεία της Κύπρου είναι πέντε αστέρων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε προχωρημένο στάδιο η συνένωση στη ναυτιλία
  • Έτσι μοιράστηκε το Nicosia Mall
  • Νέος οικονομικός δείκτης έγκαιρης προειδοποίησης
  • Στην ψηφιακή εποχή –Ανεβάζουν ρυθμούς οι online παραγγελίες προϊόντων και υπηρεσιών

Πολίτης

 «Πιέσεις στην ανάπτυξη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι τάσεις επιβράδυνσης που καταγράφει ο νέος Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ). Ο δείκτης έχει ως στόχο να καταγράφει την τάση στην οικονομία σε έναν ορίζοντα πέντε τριμήνων. Από το 2015 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης ξεπέρασε το 4%, ενώ για το 2020 προβλέπεται σχετική επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης στο 2,9%, από 3,2% που αναμένεται να κυμανθεί το 2019. Ο ΣΠΟΔ καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου με τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας. Ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, ο οποίος παρουσιάστηκε επίσημα χθες, δείχνει ετήσια μείωση 0,71% τον Οκτώβριο του 2019 και συνοδεύεται από μείωση 0,69% τον Σεπτέμβριο και 0,66% τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας πτωτικές πιέσεις στην οικονομική μεγέθυνση.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 εκδόθηκαν 5.201 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 4.702, μία αύξηση κατά 9,5% την αντίστοιχη περίοδο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κοινωνικός διάλογος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
  • Ούτε γεράκι, ούτε περιστέρι – Η Λαγκάρντ υπερασπίστηκε την πολιτική των αρνητικών  επιτοκίων
  • Πιο κοντά στη χρεωκοπία – Ο οίκος Fitch προχώρησε σε νέα υποβάθμιση του Λιβάνου
  • Ζημιές 0,64% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Καταγγέλλουν εξυπηρέτηση συμφερόντων από ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύη – ΕΛΑΜ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η ενέργεια των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ για αποκοπή του κονδυλίου που αφορά τη σύσταση και λειτουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου κατήγγειλε ότι τα εν λόγω κόμματα θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, επανεκλέχθηκε ομόφωνα για μια ακόμη δεκαετία ως πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Ενισχύσεων της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ανάπτυξη στα αστικά κέντρα και ύφεση στις περιοχές – Ανάλυση των στοιχείων για τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν το πρώτο εννεάμηνο
  • Ζημιές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
  • Cyprus Airways: Πτήσεις προς Ρώμη
  • Επιβράδυνση της οικονομίας δείχνει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Δείκτης

Αλήθεια

 «Υπάρχει όραμα στον προϋπολογισμό του 2020»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το όραμα του υπουργού οικονομικών για ανάπτυξη που ανέλυσε χθες μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. Ο κ. Πετρίδης, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ μία μέρα μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020, σημείωσε ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένο όραμα που διέπει αυτό τον προϋπολογισμό. «Κατ’ αρχάς, να επανακτήσουμε την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι πτήσεις προς Ρώμη, δύο φορές την εβδομάδα, θα πραγματοποιεί από το καλοκαίρι του 2020 η Cyprus Airways.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πυρ ομαδών συντεχνιών κατά βουλής – Ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών
  • Νέος οικονομικός δείκτης έγκαιρης προειδοποίησης
  • Εντυπωσιακή αύξηση των αδειών οικοδομής το εννιάμηνο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΣΙΜΕΝΤΩΜΕΝΟ ΓΕΣΥ – Μηνύματα υπουργού υγείας προς κινδυνολόγους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΙΣ – ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ ανέθεσαν τη συμφωνική ορχήστρα στον Κωνσταντίνο Πετρίδη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – Υπουργείο εργασίας και συντεχνίες φωνάζουν ότι επιβραβεύουν τους κακούς εργοδότες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΑΥΑΓΗΣΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ – ΟΚΥΠΥ