You are here

Τύπος: Πυρκαγιές άναψε η ακρίβεια

16/05/2022 06:22

Τα πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας που αναμένεται να τεθούν ενώπιον της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή, τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, καθώς και η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από την επόμενη κυβέρνηση, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Πυρκαγιές άναψε η ακρίβεια»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι τα πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας που αναμένεται να τεθούν ενώπιον της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, στη σύσκεψη θα μελετηθούν τρόποι αντιμετώπισης των πληθωριστικών τάσεων που παρατηρούνται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Θεωρείται βέβαιο ότι στη σύσκεψη θα επιβεβαιωθεί μεταξύ άλλων η πρόθεση της κυβέρνησης για ανανέωση των υφιστάμενων μέτρων κατά της ακρίβειας, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από το 19% στο 9% για τους οικιακούς χρήστες αλλά και η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

«Ποιες κατοικίες και διαμερίσματα βγαίνουν στο σφυρί»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν υπάρχει μέρα που να μην υπάρχει πλειστηριασμός για μεγάλο αριθμό ακινήτων, χωραφιών και καταστημάτων, αλλά επίσης διαμερισμάτων και κατοικιών, χωρίς όμως να είναι προφανές από τις δημοσιεύσεις αν πρόκειται για πρώτες κατοικίες.  Μεταξύ άλλων, θα βγει σε πλειστηριασμό ανεξάρτητη υπερυψωμένη κατοικία σε οικόπεδο 646 τ.μ. στον Άγιο Αντώνιο από την ΣΕΔΙΠΕΣ με τιμή €662.625.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πολύ σύντομα η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • Δικαίωμα καταναλωτή να ακυρώσει αγορά εντός 14 ημερών
  • Έτοιμη η πλατφόρμα για ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού
  • Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν

Πολίτης

 «Νέα κυβέρνηση με ήπια βάρη χρέους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από την επόμενη κυβέρνηση. Στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος της Κύπρου, αναφέρεται ότι το καθαρό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται στο 88% στο τέλος του 2021. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατάγραψε σημαντική μείωση 7 ποσοστιαίων μονάδων από 98% το 2018 σε 91% περίπου το 2019, ενώ το 2020 το χρέος κατάγραψε σημαντική αύξηση κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της πανδημίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι για το τέλος της χρυσής εποχής των φθηνών τροφίμων προειδοποιούν τη βρετανική κοινωνία αναλυτές και οικονομικές εκθέσεις.

Χαραυγή

 «Αυξήσεις στο 80% των προϊόντων πρώτης ανάγκης σε ένα μήνα»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η έρευνα της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή η οποία δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα επιβλήθηκαν νέες αυξήσεις τιμών στο 80% περίπου των προϊόντων πρώτης ανάγκης που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν αυξήσεις σε 128 από τα 168 προϊόντα. Στα ρύζια και τα όσπρια σημειώθηκαν αυξήσεις μέχρι 16,3% σε 20 από τα 25 προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στο παρατηρητήριο τιμών.

Η εφημερίδα Αλήθεια δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – Κανένας αρνητισμός δηλώνει ο Ιωάννης Κασουλίδης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ – Οι ιδιωτικές εισφορές στα κόμματα περιορίζονται στις €50.000 – Χωρίς όριο για τους υποψήφιους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΝΑΨΕ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ – Ανέλαβε δράση ο ΠτΔ και συγκάλεσε σύσκεψη στο προεδρικό την ερχόμενη Παρασκευή

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 80% ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ – Πιο ακριβό από ποτέ το καλάθι της νοικοκυράς, ενώ έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων