You are here

Τύπος: Ρεκόρ 8ετίας για το καύσιμο της ΑΗΚ

08/10/2021 06:28

Το ρεκόρ οκταετίας που καταγράφεται για το καύσιμο της ΑΗΚ, η τροχιά ομαλοποίησης που θα επέλθει το 2022 στο δημόσιο χρέος και το έλλειμα, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2022 τον οποίο επέδωσε χθες ο υπουργός οικονομικών στην πρόεδρο της βουλής είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ρεκόρ 8ετίας για το καύσιμο της ΑΗΚ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ρεκόρ οκταετίας που καταγράφεται για το καύσιμο της ΑΗΚ. Όπως αναφέρεται, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταμετρηθεί τον Οκτώβριο για τους διμηνιαίους καταναλωτές θα είναι η ακριβότερη που καταγράφηκε στην Κύπρο από το Δεκέμβριο του 2018, σε ότι αφορά τουλάχιστον το καύσιμο. Η μέση μηνιαία σταθμική τιμή καυσίμων για τον Οκτώβριο θα είναι η ψηλότερη που καταγράφηκε από τον Αύγουστο του 2013.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση και κατέγραψε άνοδο 4,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε ανεπαίσθητη μείωση, την οποία οφείλει στη μείωση κατά 4 μονάδες του δείκτη τιμών των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επαναφορά της ΑΤΑ και επαναξιολόγηση του 12%
  • Χτίζει γέφυρες με Γαλλία ο Περδίος
  • Δημοσιονομική διόρθωση το 2022
  • Τα όπλα για αναχαίτιση των κινδύνων

Πολίτης

 «Σε τροχιά ομαλοποίησης από το 2022»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η τροχιά ομαλοποίησης που θα επέλθει το 2022 στο δημόσιο χρέος και το έλλειμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, στο τέλος του έτους αναμένεται να επέλθει υποχώρηση του δημόσιου χρέους στα €24,1 δισ. συγκριτικά με €24,8 δισ. που ήταν στο τέλος Αυγούστου το 2020. Ο υπουργός οικονομικών κατά χθεσινή παράδοση του προϋπολογισμού του 2022 στη βουλή, δήλωσε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα παρουσιάσει αρνητικό πρόσημο της τάξεως του -5,1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2022 αυτό υπολογίζεται στο -1,5%.

 

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο προϋπολογισμός του 2022 έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Προσδοκία για υπερψήφιση χωρίς περιπέτειες – Ο ΥΠΟΙΚ αναμένει συνεννόηση με τα κόμματα

Αλήθεια

 «Δημοσιονομική διόρθωση στον προϋπολογισμό του 2022»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι ο προϋπολογισμός του 2022 τον οποίο επέδωσε χθες ο υπουργός οικονομικών στην πρόεδρο της βουλής. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 προνοεί σημαντική δημοσιονομική διόρθωση. Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, το δημοσιονομικό έλλειμα υπολογίζεται να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2022 από το εκτιμώμενο έλλειμα 5,1% το 2021 και 5% το 2020. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι χρειάζεται αυτή δημοσιονομική διόρθωση, για να προστατεύσουμε τα δημόσια οικονομικά.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι με την έγκριση πολυσέλιδου εγγράφου πολιτικής, το οποίο περιλαμβάνει οδικό χάρτη 11 σημείων, ολοκληρώθηκε χθες το τριήμερο 29ο παγκύπριο συνέδριο της ΣΕΚ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υποχωρεί στα €24,1 δισ. στο τέλος του έτους – Δημόσιο χρέος
  • Μειώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
  • Δεν γεμίζει το ντεπόζιτο της βενζίνης – Κατεχόμενα

Η εφημερίδα Χαραυγή δεν έχει σήμερα σελίδες για την οικονομία.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ – Αντιπαράθεση: Σκληρή απάντηση προεδρικού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΚΕΣ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ… ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ – Αμφισβητεί ο δικηγόρος της μητέρας την αξιοπιστία της νορβηγικής δικαιοσύνης

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΩΠΙΟΝ 27 – Κοινή απαίτηση των “MED 5” στην Ίλβα Γιόχανσον για το μεταναστευτικό μέσω Κύπρου

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ – Το ΑΚΕΛ εγγράφει τα Pandora Papers στην επιτροπή ελέγχου