You are here

Τύπος: Ρευστό για 6 με 9 μήνες

03/10/2022 06:06

Το απόθεμα ρευστότητας που διατηρεί το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους με το οποίο καλύπτονται οι ανάγκες του κράτους τους επόμενους έξι με εννέα μήνες, καθώς και η σημαντική βελτίωση που παρουσίασε η Κύπρος στο δείκτη καινοτομίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ρευστό για 6 με 9 μήνες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το απόθεμα ρευστότητας που διατηρεί το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους με το οποίο καλύπτονται οι ανάγκες του κράτους τους επόμενους έξι με εννέα μήνες. Στην έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων που δημοσίευσε την προηγούμενη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνεται ότι «στο τέλος του 2021 το συνολικό απόθεμα ρευστότητας διαθέσιμων υπερκάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2022, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται και στην καλύτερη από την αναμενόμενη εικόνα των δημόσιων οικονομικών της ΚΔ. Ο στόχος αυτός, σημειώνεται, θα παραμείνει συντηρητικός εφόσον ελλοχεύει ο κίνδυνος νέου κύματος πανδημίας και γενικότερα παρατηρείται μια αβεβαιότητα στις αγορές ενόψει και της συνέχισης της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι αυξήθηκε κατά 18% ο αριθμός των πωλήσεων ακινήτων τους πρώτους σχεδόν εννέα μήνες του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ενώ αύξηση 36% κατέγραψε το 2022 η κατάθεση πωλητήριων εγγράφων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι πιθανές υποχρεώσεις προς Hermes

  • Αλλαγές στο ΕΕΕ φέρνει νέα σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Οικόπεδα από €63 χιλ. ως €210 χιλ. πωλεί η Altamira

  • Παράταση ζωής στις εταιρείες «ζόμπι»

Πολίτης

 «Σε τροχιά ισχυρής καινοτομίας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σημαντική βελτίωση που παρουσίασε η Κύπρος στο δείκτη καινοτομίας.  Με βάση το European Innovation Scoreboar, η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία «Strong Innovators», καταλαμβάνοντας τη 10η θέση στην Ευρώπη και την 27η θέση του Global Innovation Index 2022, σε σύνολο 132 χωρών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ο προϋπολογισμός των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ιδρύματος για την περίοδο 2021 με 2027 θα ανέλθει στα €150 εκατ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η δημιουργία μιας ανθεκτικής κυπριακής οικονομίας και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις παγκόσμιες οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που επικρατούν, ήταν το θέμα ημερίδας με τον τίτλο «Better futures: Α resilient economy for Cyprus», που διοργάνωσε η Deloitte.

Χαραυγή

«Και κινητοποιήσεις για την κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη νέα σύσκεψη της Ομάδας Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι του 12% στη σύνταξη όσων αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Αναφέρεται ότι στη νέα σύσκεψη που έχει συγκληθεί για την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναμένεται να αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες προς την κατεύθυνση διεκδίκησης και ικανοποίησης του αιτήματος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πέραν των διπλάσιων, αγγίζοντας τα €29,37 εκατ., ήταν οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα, μέσω πιστωτικών καρτών, από κύπριους πολίτες που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξήθηκε κατά 18% ο αριθμός των πωλήσεων ακινήτων

Αλήθεια

 «Η βρετανική κυβέρνηση ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας γράφει ότι στις 23 Σεπτεμβρίου ο νέος υπουργός οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησε σε εξαγγελίες ενός οικονομικού προγράμματος, ενός μίνι προϋπολογισμού επί της ουσίας που ισοδυναμούσε με μια πραγματική επανάσταση στην οικονομική σκέψη. Ή με τον… τετραγωνικό κύκλο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι στο κόστος των τροφίμων εστιάζουν περισσότερο οι ευρωπαίοι σήμερα απ’ ότι μερικά χρόνια πριν.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Το κόστος δανεισμού και τα συνταξιοδοτικά ταμεία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Πράσινη γραμμή… κλείνουν τα μάτια στην παραοικονομία

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΥΡΩΔΙΑ ΥΠΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛ – Μέλη του συμβουλίου το έστειλαν στον «Πολίτη» φοβούμενα ότι θα κουκουλωθούν οι ευθύνες

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΝΔΑΡΟΥ – Ο Κ. Πετρίδης δεν δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει το όλο θέμα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΑΛΤΙ 12% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Μόνο ο Α. Μαυρογιάννης περιέλαβε στις θέσεις του το στόχο για ικανοποίηση του ώριμου αιτήματος