You are here

Τύπος: Ρευστό υπάρχει, αλλά το δημόσιο χρέος προβληματίζει

17/09/2021 06:31

Η έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων 2021 του υπουργείου οικονομικών και η έρευνα για τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας που εκπονείται από το καναδικό ινστιτούτο Fraser, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ρευστό υπάρχει, αλλά το δημόσιο χρέος προβληματίζει»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων 2021 του υπουργείου οικονομικών. Όπως αναφέρεται, το κράτος διαθέτει τα απαραίτητα ρευστά διαθέσιμα για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά εφόσον η διατήρηση αποθέματος προς το παρόν επιτυγχάνεται με νέο δανεισμό και αύξηση του δημόσιου χρέους, μια τέτοια διατήρηση επιβάλλεται να περιορισθεί εντός των πλαισίων βιωσιμότητας, μέσω της ορθολογικής εφαρμογής της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής δημόσιου χρέους. Το υπουργείο στην έκθεση σημειώνει ότι για σκοπούς του κινδύνου ρευστότητας το ΓΔΔΧ διατηρεί απόθεμα ρευστότητας, σε ύψος να καλύπτονται οι ανάγκες των επόμενων 9 με 12 μηνών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι οι κυβερνητικές εγγυήσεις τα τελευταία χρόνια μειώνονται συνεχώς, τόσο αριθμητικά όσο και το υπόλοιπο τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Κύπρο, στην αύξηση κενών θέσεων
  • Μείωση χρεών για απαλλοτριώσεις γης
  • Οροφή ο μισθός υπουργών για κρατικούς υπαλλήλους
  • Αλλαγές στο ταμείο – Πρόταση νόμου για την αξιοποίηση των… εσόδων από το φυσικό αέριο

Πολίτης

 «Θετικό πρόσημο, παρά τα θεσμικά προβλήματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έρευνα για τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας που εκπονείται από το καναδικό ινστιτούτο Fraser.  Σύμφωνα με την έρευνα, υψηλή θέση στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας διατηρεί η Κύπρος, καταλαμβάνοντας την 24η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες, μία θέση υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη. Σε ότι αφορά την κατάταξη της χώρας σε σχέση με τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Κύπρος βρίσκεται 10η ανάμεσα στις 27 χώρες. Η Κύπρος επανέκτησε την ανοδική της πορεία στον δείκτη μετά τη σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση του 2013.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρωπαϊκής διάσκεψης που πραγματοποίησε η ΔΕΟΚ, ανέφερε ότι ακόμα και με τα νέα αρνητικά δεδομένα που επέφερε η πανδημία, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ανθεκτικό και βιώσιμο μέχρι και το 2080.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Άνοδος 77% μέσα σε έναν χρόνο – 7.397 κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο το β’ τρίμηνο

Χαραυγή

 «Συμπληρωματικός προϋπολογισμός €91,7 εκ. »

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €91,7 εκ. που κατέθεσε το υπουργείο οικονομικών στη βουλή για κάλυψη των πρόσθετων αναγκών του προέκυψαν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων €900 χιλ. για το σχέδιο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, €5 εκ. για συνέχιση των ειδικών σχεδίων στήριξης της οικονομίας για τον Αύγουστο και €6,3 εκ. για τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στο σχέδιο κινήτρων συνδεσιμότητας.  

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεπέρασε τις 70 χιλ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΥΠΕΡΓ: Η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζεται πλήρως μέχρι το 2080
  • Άτομα με αναπηρίες μένουν χωρίς εισοδήματα για μεγάλο διάστημα

Αλήθεια

 «Βιώσιμο μέχρι το 2080 το ΤΚΑ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2080. Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σε ομιλία που ανέγνωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανδρεάς Ζαχαριάδης στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη ΔΕΟΚ και ΕΖΑ, ανέφερε ότι σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε το 2021 και έχει λάβει υπόψη και τις επιπτώσεις της πανδημίας, η βιωσιμότητα του ΤΚΑ διασφαλίζεται πλήρως μέχρι το 2080, ακόμα και μετά που έχουν ληφθεί υπόψη και προσμετρηθεί οι νέες ή αυξημένες παροχές που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση συζητά τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% για τέσσερις μήνες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ασπίδα προστασίας για επενδυτές η Κεφαλαιαγορά – Νέος πρόεδρος
  • Το Μάρτιο τα σπουδαία για το κοίτασμα Αφροδίτη

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΤΥΠΗ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΓΓ – Νέα Υόρκη

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ VAN – Από την έρευνα δύο χρόνων δεν τεκμηριώθηκε υπόθεση παρακολουθήσεων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ – Προς αναθεώρηση μέτρων ενόψει χειμώνα – Μελετούν την αναγκαιότητα διενέργειας τεστ για όλους

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – Παράταση θητείας για 2,5 χρόνια και έναρξη συζήτησης για ψήφιση των νομοσχεδίων