You are here

Τύπος: Ρευστότητα με επιτόκιο κοντά στο 0%

29/05/2020 06:39

Το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός οικονομικών, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ρευστότητα με επιτόκιο κοντά στο 0%»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών «Σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια» και «Σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια». Τα μέτρα έχουν τετραπλό όφελος αφού πρώτον χαμηλώνουν το ρίσκο για τις τράπεζες, δεύτερο, το όφελος είναι ότι θα συμβάλουν στην άμεση διοχέτευση της αναγκαίας ρευστότητας στην οικονομίας, τρίτον, με την επιδότηση επιτοκίου, η δόση που θα πληρώνει ο επιχειρηματίας ή το νοικοκυριό θα είναι αισθητά μειωμένη και τέταρτο, τα μέτρα θα λειτουργήσουν ως κίνητρο στην κτηματαγορά για αγορά κατοικίας.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το ψαλίδι στα κρατικά κονδύλια που έχουν «λίπος» επεκτάθηκε και στους ημικρατικούς οργανισμούς ενώ αλώβητες δεν έμειναν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλλάζει τα δεδομένα η Wizz Air
  • Πιο στοχευμένη η εφάπαξ χορηγία
  • Όλα θα κριθούν από τους επιβάτες
  • ACTA: Θα στηρίξει τον εσωτερικό τουρισμό

Πολίτης

 «Οι τέσσερις μοχλοί ώθησης σε ανάπτυξη»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός οικονομικών. Όπως αναφέρεται, το νέο πακέτο προσφέρει στη μέση κυπριακή επιχείρηση που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού τέσσερα εργαλεία. Επιδότηση του μισθολογικού κόστους, απευθείας κρατική χορηγία που κυμαίνεται από 1.250 έως 6.000 ευρώ, επιδότηση επιτοκίου σε νέα επιχειρηματικά δάνεια και δυνατότητα λήψης νέου δανείου με χαμηλό επιτόκιο μέσω υφιστάμενων και νέων σχεδίων εγγύησης δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα βιώσει σοβαρή ύφεση το 2020, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επισκιαστεί δραματικά από τις αρνητικές εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έκκληση συναίνεσης για εμπέδωση εμπιστοσύνης – Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο
  • Στήριξη €300 εκ. – Απευθείας χορηγία και επιδότηση επιτοκίου σε νέα δάνεια
  • Παράθυρο 15 ημερών για νέες αιτήσεις – Σχέδιο Εστία
  • Οριακή άνοδος 0,04% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Συγκυβερνούν… με ΟΕΒ – ΚΕΒΕ και αποφασίζουν»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι ο πρόεδρος της ΟΕΒ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον συγχαίρει για τα νέα μέτρα.  Αναφέρει ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα άπτονται του συνόλου των προβλημάτων που επισώρευσε η πρωτοφανής κρίση και απαντούν ολιστικά στις προκλήσεις και εξοπλίζουν με τα αναγκαία εφόδια την πραγματική οικονομία.

 «Σοβαρή ύφεση το 2020 διαβλέπει ο διοικητής της ΚΤ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η σοβαρή ύφεση που αναμένει ότι θα βιώσει η κυπριακή οικονομία το 2020 ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Τονίζει ότι οι προοπτικές της οικονομίας για το 2020 και μετά έχουν επισκιαστεί δραματικά από τις αρνητικές εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 956 έλληνες καταθέτες διεκδικούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων από την ΚΔ
  • ΕΚΥΣΥ: Καμία ανταπόκριση από το υπουργείο εργασίας
  • Επικρίσεις από την αντιπολίτευση, ικανοποίηση ΔΗΣΥ
  • ΑΚΕΛ: «Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των μέτρων»

Αλήθεια

 «Πακέτο 13 μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το νέο κυβερνητικό πακέτο που αφορά 13 μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας.  Τα μέτρα συνδυάζουν απευθείας στήριξη πέραν των €100 εκ., επιδότηση επιτοκίων και εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας μέχρι και €1,7 δισ. μέσω των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ήπιες ήταν σε γενικές γραμμές οι αντιδράσεις των κομμάτων στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Θετικά οι εργοδότες και επαγγελματικοί σύνδεσμοι

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΦΩΤΙΑ – Για τροχαίες παραβάσεις

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΧΛΟΙ ΩΘΗΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Πως ωφελούνται οι επιχειρήσεις από το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟ ΓΕΣΥ – Το Αρεταίειο αποφάσισε να ενταχθεί στο σύστημα, 39 νοσηλευτήρια είπαν ήδη «ναι»

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΟΥΝ… ΜΕ ΟΕΒ - ΚΕΒΕ και αποφασίζουν