You are here

Τύπος: Ρίχνουν οι εταιρείες τις τιμές

28/05/2004 08:18
Οι αποφάσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου κίνησης, είναι το δεσπόζον θέμα στο σημερινό κυπριακό οικονομικό Τύπο. Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι οι αναφορές για αύξηση των τελών για υπηρεσίες που παρέχει το κράτος στους πολίτες, όπως και τα ευρήματα έρευνας της Ερευνητικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών για το ΧΑΚ.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της θέμα σε σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το ΧΑΚ, το οποίο χαρακτηρίζεται από δισεκατομμύρια λίρες που διακινήθηκαν χωρίς ταυτότητα συναλλαγής, σε διαδικασίες με τρύπες, χρηματιστές με πράξεις δηλωμένες κατά το δοκούν κ.ά. Το σημείωμα, αναφέρει η εφημερίδα, ετοιμάστηκε από την Ερευνητική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. Το κύριο θέμα στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας περιστρέφεται γύρω από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου κίνησης κατά 2 σεντ και της αμόλυβδης βενζίνης κατά 0,7 σεντ έως 0,8 σεντ που αποφάσισαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών μετά από υποδείξεις του υπουργού Γιώργου Λιλλήκα.

Σε αύξηση πέραν του 100% των τελών υπηρεσιών που παρέχει το κράτος στους πολίτες θα προβεί το κράτος, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς να υποχρεωθεί να αυξήσει το συντελεστή ΦΠΑ, γράφει στο πρωτοσέλιδο της κείμενο η εφημερίδα «Πολίτης». Τα τέλη ορισμένων ευαίσθητων υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 20%, γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι το κόστος παροχής μιας υπηρεσίας θα πρέπει πάντα να καλύπτεται. Στο κύριο θέμα στις οικονομικές της σελίδες, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών αποφάσισαν να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου κίνησης κατά 2 σεντ, αλλά και της αμόλυβδης βενζίνης κατά 0,5 σεντ μέχρι και 1 σεντ.

Το κύριο θέμα της εφημερίδας «Χαραυγή» που αναφέρεται στη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 2 σεντ μετά από την υπόδειξη του υπουργού Γιώργου Λιλλήκα, μερικές μέρες μετά την απελευθέρωση της αγοράς. Η εφημερίδα αναφέρει επιπρόσθετα ότι ήδη η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και του τσιμέντου. Άλλο θέμα στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας περιστρέφεται γύρω από τη διαπίστωση των εμπλεκομένων φορέων, ότι ενώ υπάρχει πλήρως εναρμονισμένο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας, αυτό δεν τηρείται με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων από 9 το 2002 σε 18 το 2003.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» αναφέρει στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων, ότι η υπόδειξη του υπουργού Γιώργου Λιλλήκα προς τις εταιρείες πετρελαιοειδών έγινε για σκοπούς εντυπωσιασμού, μετά από τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Υπουργός Εμπορίου έκρινε πως το πετρέλαιο κίνησης ήταν υπερτιμολογημένο. Άλλο θέμα της εφημερίδα αναφέρεται στη δυστοκία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και του Alterra Consortium για την υπογραφή του συμβολαίου ΒΟΤ για την κατασκευή των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, γεγονός που θα έχει ενδεχομένως ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή.

Το κύριο θέμα στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας «Σημερινή», αναφέρει ότι ακόμα μια φορά, η Διερευνητική Επιτροπή για το Χρηματιστήριο διαπίστωσε σοβαρή υπόθεση χειραγώγησης μετοχών αξίας μισού δισεκατομμυρίου λιρών, η οποία όμως, είναι μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι εξουσιοδοτημένος από το Υπουργικό Συμβούλιο να ζητήσει από την επιτροπή την ολοκλήρωση του έργου της και την ετοιμασία πορίσματος εντός συντόμου χρονικού διαστήματος. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών έχουν αντιδράσει έντονα στις δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ της εταιρείας σχετικά με πλεονασμό προσωπικού.

Το κύριο θέμα της αγγλόφωνης εφημερίδας «Financial Mirror» αναφέρεται στην κατάθεση του Προγράμματος Σύγκλισης από την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει ως στόχο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη μέχρι το 2007 και δίνει έμφαση στη μείωση των δαπανών παρά στην αύξηση της φορολογίας. Το πρόγραμμα περιέχει πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% φέτος και 4% το 2005, πληθωρισμό για φέτος 2%, χωρίς να υπολογίζεται η επίδραση των τελευταίων αυξήσεων, γράφει η εφημερίδα. Άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση των εταιρειών πετρελαιοειδών για μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 2 σεντ το λίτρο, μετά την υπόδειξη του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα.



ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ




ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ




ΕΠΙΑΣΑΝ... ΠΑΤΟ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ




ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ




ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ




CYPRUS AIMS FOR SAVINGS, NO TAXES