You are here

Τύπος: Σάλος από τις πυραμίδες...

15/02/2002 08:43
Το φαινόμενο των πυραμίδων, το οποίο ήλθε στην επικαιρότητα με την χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας και την σαφή προειδοποίηση της Κεντρικής προς το επενδυτικό κοινό, μονοπωλεί το ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Επικίνδυνα σχέδια επενδύσεων» αναφέρεται στην υπόθεση πυραμίδες και σημειώνει ότι «συγκεκριμένη» εταιρία (την οποία δεν κατονομάζει) με έδρα την Λεμεσό και με μετόχους κύπριους, αλλά και ένα τουλάχιστον αλλοδαπό, κατόρθωσε να αντλήσει γύρω στα τρία εκατομμύρια λίρες. Στο ρεπορτάζ, προβάλλεται η προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριου Κληρίδη, σύμφωνα με τις οποίες η Επιτροπή είχε εντοπίσει και στο παρελθόν παρόμοια σχέδια. Τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις «προωθούνται μέσω θυγατρικών εταιριών ή άλλων συγγενικών τους εταιριών, που είναι χρηματιστηριακά γραφεία, μέλη του ΧΑΚ».

Αλλού, γράφει ότι προωθείται νέα νομοθεσία από το υπουργείο Εμπορίου η οποία προβλέπει πλήρη διαφάνεια στις τιμές αγοράς και διάθεσης των πετρελαιοειδών.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Προσοχή από επενδυτικά σχέδια» αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε γνωμάτευση από την Γενική Εισαγγελία, για να διαπιστώσει κατά πόσον τα σχέδια αυτά - «πυραμίδες» - είναι παράνομα ή όχι, συστήνοντας την προσοχή του κοινού. Όπως αναφέρεται τα ονόματα των εταιριών θα μπορούν να δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με τον Ανώτερο Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Φιλίππου, μετά τη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας.

Αλλού, γράφει ότι ο βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου (ΔΗΣΥ) ζήτησε τον διορισμό ποινικού ανακριτή για την γνωστή υπόθεση της ναυτιλιακής εταιρίας του συνεργατισμού «Co marine».

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» προβάλλει στο βασικό της θέμα, την επίσκεψη στην Κύπρο του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων και ειδικότερα της συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη. Υπό τον τίτλο «Πλατφόρμα στο διεθνές εμπόριο η Κύπρος», αναφέρεται στην πιθανότητα, την οποία συζήτησαν Τάκης Κληρίδης και Μισέλ Ντανέτ, να διαδραματίσει η Κύπρος ρόλο πλατφόρμας μεταξύ των κρατών της ΕΕ, των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ένωση και του αραβικού κόσμου.

Αλλού, προβάλλει δηλώσεις του Διοικητή του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας Κίκη Λαζαρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι θα πάρει αρκετό χρόνο για να ωριμάσει το ΧΑΚ, ώστε να γίνεται σωστή αξιολόγηση των τιμών των μετοχών, προτού εισαχθούν στο χρηματιστήριο.