You are here

Τύπος: Σε αναβρασμό οι ξενοδόχοι λόγω κορωνοϊού

26/02/2020 06:59

Οι ανησυχίες που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και το 42ο ετήσιο ξενοδοχειακό συνέδριο και η 28η έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ξενοδόχοι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι ανησυχίες που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Όπως αναφέρεται, ένα ξενοδοχείο στην Τενερίφη τέθηκε χθες σε καραντίνα, ενώ στην Ιταλία πληθαίνουν τα κρούσματα του κορονωϊού. Η κυπριακή τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα βλέποντας το τι γίνεται σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Οι ξενοδόχοι, σημειώνεται, ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις κρατήσεις η επιδημία, ενώ τους πανικοβάλλει το ενδεχόμενο να βρεθεί ύποπτο κρούσμα στην Κύπρο. Πάντως, η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τα όποια κρούσματα του ιού. Ήδη ο ΠΑΣΥΞΕ έστειλε στα μέλη του εγκύκλιο για το πώς θα τύχουν χειρισμού τα όποια κρούσματα και το πρωτόκολλο διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσει το ξενοδοχείο εάν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στα συρτάρια του υπουργείου οικονομικών έμειναν το 2019 αναπτυξιακά κονδύλια €330 εκ. με τον βαθμό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού της κυβέρνησης να είναι ο χαμηλότερος από το 2011.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεκάλογος ΠΑΣΥΞΕ για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
  • Τι χρεώνουν οι τράπεζες για τις υπηρεσίες τους
  • Επαφές με ναυτιλιακές εταιρείες λόγω Brexit
  • Δύο ταχυτήτων εργαζόμενοι

Πολίτης

 «Πυξίδα η ποιότητα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το 42ο ετήσιο ξενοδοχειακό συνέδριο και η 28η έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών. Από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης ανέδειξε τη στροφή στην ποιότητα ως αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη των στόχων της τουριστικής βιομηχανίας. Με πυξίδα την ποιότητα και στόχο την ουσιαστική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό μέχρι το 2030, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ τόνισε την ανάγκη αναζήτησης νέων αγορών. Ο κ. Λοϊζίδης παρέθεσε έναν δεκάλογο στοχευμένων μέτρων και έργων όπως το να αναδειχθεί η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός παντός και καιρού και να αναζητηθούν νέες αγορές.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι οι βουλευτές της επιτροπής εμπορίου εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι σε τρεις συνεδριάσεις δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της νομικής υπηρεσίας για να δώσουν εξηγήσεις για το θέμα των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών και την καθυστέρηση στην προώθηση υποθέσεων στα δικαστήρια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εξέγερση βουλευτών Λεμεσού για το Τεχνολογικό Πάρκο
  • Ετοιμάζεται νομοσχέδιο – Κατώτατος μισθός
  • Η κρίση διέλυσε ψευδαισθήσεις – Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον «Π»
  • Καζίνο και στη Γεροσκήπου

Χαραυγή

 «Πιέσεις ΑΚΕΛ για τα εργασιακά δικαιώματα»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η φόρμουλα για προστασία των εργαζομένων στο νέο περιβάλλον το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που αναζητά η επιτροπή εργασίας της βουλής. Στη χθεσινή συνεδρία συζητήθηκε ο καθορισμός μίνιμουμ μισθών και όρων απασχόλησης ενόψει της μελέτης την οποία ετοιμάζει το υπουργείο εργασίας για την υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού.

«Το πάθημα με το χαλούμι δεν έγινε μάθημα για κυβερνητικές υπηρεσίες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι ο κίνδυνος να χαθούν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα λόγω κωλυσιεργίας. Όπως καταγγέλθηκε, μέχρι σήμερα μόνο πέντε παραδοσιακά προϊόντα έλαβαν πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης, ενώ τέσσερις φάκελοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καταγγελίες για υπερχρεώσεις του Συνεργατισμού που δεν αφαιρέθηκαν
  • ΑΗΚ: Φέσι σε βάρος των καταναλωτών καταγγέλλουν οι συντεχνίες
  • Αδύνατο να συμφωνήσουν τυροκόμοι – αιγοπροβατοτρόφοι
  • Πιέσεις για κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις

Αλήθεια

 «Αγανάκτηση για το πέναλτι του 12%»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η δυσφορία και αγανάκτηση που επικρατεί μεταξύ των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέας στους οποίους επιβλήθηκε το πέναλτι του 12% επειδή αφυπηρέτησαν στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Στη χθεσινή εκπομπή του Omega Αιχμές συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και τηλεθεατές εξέφρασαν το αίσθημα της αδικίας που νιώθουν, καθότι όπως ανέφεραν, στους δημόσιους υπαλλήλους δίνονται κίνητρα για να αφυπηρετήσουν νωρίτερα από το 65ο έτος χωρίς να τους αποκόπτεται η σύνταξη τους, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι προθεσμία μέχρι τον Μάιο δίνει η βουλή στην κυβέρνηση για να φέρει νομοσχέδιο για τον κατώτατο εθνικό μισθό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απογοήτευση βουλευτών για στάση νομικής υπηρεσίας – Ρήτρες τραπεζών
  • ΑΗΚ: Όχι από ΔΣ στη συμμετοχή στην ΕΤΥΦΑ – Πρόβλημα στην έλευση φυσικού αερίου
  • Αποφασίζουν για μέτρα οι συντεχνίες – ΑΗΚ
  • Περιορισμένοι οι κίνδυνοι από το Brexit – Υπ. ναυτιλίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ – Αδικαιολόγητες αντιδράσεις λόγω κορωνοϊού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΟΒΑΡΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ – Διυπουργική επιτροπή καταρτίζει πλάνο αντιμετώπισης πιθανής επιδημίας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΑΣ ΖΩΝΕΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ – Ήρθε πρώτα ο πανικός – Συσκέπτονται σήμερα τέσσερις υπουργοί για αποφάσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ