You are here

Τύπος: Σε καλό δρόμο το Σχέδιο Ανάκαμψης

06/05/2021 06:28

Η οριστικοποίηση του τελικού κυπριακού σχεδίου ανάκαμψης, οι προσπάθειες του υφυπουργείου ναυτιλίας για να γίνει εφικτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Σε καλό δρόμο το Σχέδιο Ανάκαμψης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η οριστικοποίηση του τελικού κυπριακού σχεδίου ανάκαμψης. Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η Κύπρος θα αντλήσει σταδιακά ποσό €968 εκ. Όπως αναφέρεται, από τον περασμένο Μάρτιο βρίσκονται στα χέρια των ευρωπαϊκών αρχών αποσπάσματα του τελικού σχεδίου, επί των οποίων γίνονται διαβουλεύσεις για τη βελτιστοποίηση τους. Οι διαβουλεύσεις των μερών, με βάση πληροφορίες της εφημερίδας, επικεντρώνονται στα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και των επενδυτικών έργων, που προβλέπονται μέσα από το σχέδιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στην Κύπρο περίοδο χάριτος μέχρι τον Ιούνιο του 2023, για να εγκριθούν από τη βουλή οι μεταρρυθμίσεις.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι διευκολύνσεις για πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από τράπεζες και τη λειτουργία δευτερογενών αγορών προωθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, βλέποντας τα προβλήματα που θα φέρει η μετά Covid εποχή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Με δόσεις πάλι το ΦΠΑ
  • Η αντοχή του κορωνοϊού, αυξάνει τα ελλείμματα
  • Σε «πόλεμο» ο γενικός εισαγγελέας με τη βουλή
  • Ούτε η ερευνητική τον πίστεψε – Τα μέλη δεν πείστηκαν πως ο πρόεδρος δεν ήξερε τις γνωματεύσεις για παράνομα διαβατήρια

Πολίτης

 «Στο ακουστικό για την απάντηση από την Κομισιόν»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι προσπάθειες του υφυπουργείου ναυτιλίας για να γίνει εφικτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιφυλακτικότητα που έχουν επιδείξει οι ακτοπλοϊκοί μεταφορείς στον αρχικό διαγωνισμό έχει να κάνει κυρίως με τον όρο που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για δημιουργία μιας τακτικής ετήσιας ακτοπλοϊκής γραμμής. Για τους μεταφορείς αυτός ο όρος είναι αποτρεπτικός καθώς θα ήταν οικονομικά ασύμφορο τις εταιρείες να εκτελούν τα δρομολόγιά όλο το χρόνο. Η κυπριακή πλευρά, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, εδώ και λίγες μέρες έχει καταθέσει τις προτάσεις της για αλλαγές σε κάποιους όρους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να απαντήσει στις αναθεωρημένες προτάσεις του υφυπουργείου εντός των επόμενων 15 ημερών.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σωσίβιο από τη ρωσική αγορά εξασφαλίζει προς το παρόν η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Λάρνακας, αφού από τη συγκεκριμένη χώρα παρατηρείται αυτή την εποχή ικανοποιητική ροή επισκεπτών.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Από την προστασία στη δημιουργία θέσεων εργασίας

Χαραυγή

 «Δημοσιονομικό έλλειμμα €250 εκ. το α’ τρίμηνο»

Σε ρεπορτάζ της η Χαραυγή γράφει ότι η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους €251,7 εκ. για το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με πλεόνασμα ύψους €226,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου οφείλεται στη μείωση των εσόδων κατά 4,9% καθώς και την αύξηση των δαπανών κατά 19,4%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας μείωση 9% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία το πρώτο δίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Φωτογραφική» ρύθμιση μπλοκάρει τις κινεζικές επιχειρήσεις από την ΕΕ
  • Σημαντικές απώλειες στο Χρηματιστήριο
  • Ζητούν επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για ακτοπλοϊκή σύνδεση

Αλήθεια

 «Δημοσιονομικό έλλειμμα €251,7 εκ. στη γενική κυβέρνηση»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 1,1% του ΑΕΠ έφθασε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 καταγράφηκε έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της τάξης των €251,7 εκ. σε σύγκριση με πλεόνασμα €226,9 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020. Οι δαπάνες αυξήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας για το αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι την υιοθέτηση της πρότασης του από το ΥΠΟΙΚ αναφορικά με τη διευθέτηση της πληρωμής του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προανήγγειλε το ΚΕΒΕ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψάχνει ξενοδοχεία καραντίνας για το καλοκαίρι – Υφυπουργείο τουρισμού
  • Μειωμένος κατά 9% ο κύκλος εργασιών
  • Υπό μελέτη ο νόμος για τις κρατικές εγγυήσεις
  • Αίτημα για επαναπροκήρυξη διαγωνισμού το συντομότερο – Ακτοπλοϊκή

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΞΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ – Απόφαση υπουργικού: Καταργούνται τα sms και έρχονται τα coronapass

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΝ, ΤΟΛΜΗΡΗ ΔΕ ΑΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ – Η εξάντληση των αντοχών των πολιτών και η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων έφεραν ξαφνική ανατροπή

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ CORONAPASS – Καταργεί τα sms και υποχρεώνει νέο σκληρό περιοριστικό μέτρο στις διακινήσεις η κυβέρνηση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΠΩΛΟΥΣΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΔΙΝΑΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΕΣ – Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρύβεται για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων