You are here

Τύπος: Σχεδιασμοί €1 δισ. κρέμονται από μια κλωστή

09/12/2020 06:23

Ο κίνδυνος ανατροπής των αναπτυξιακών δαπανών της κυβέρνησης ύψους €1 δισ. σε περίπτωση που καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021 και η επιστολή του δικηγόρου της CYPRA που απέστειλε το υπουργείο εσωτερικών στο συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Πολίτης

 «Σχεδιασμοί €1 δισ. κρέμονται από μια κλωστή»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο κίνδυνος ανατροπής των αναπτυξιακών δαπανών της κυβέρνησης ύψους €1 δισ. σε περίπτωση που καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021. Όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής οι επανειλημμένες εκκλήσεις του κυβερνητικού σχήματος δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο στο ΔΗΚΟ, με τους υπουργούς της κυβέρνησης να ξεκαθαρίζουν πως ενδεχόμενη καταψήφιση του προϋπολογισμού θα βάλει μπλόκο στις αναπτυξιακές δαπάνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική πορεία της χώρας. Μεταξύ των έργων που αναμένεται να μην πραγματοποιηθούν εάν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός είναι το νέο Κυπριακό Μουσείο με προϋπολογισμό €111 εκ. και ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχσούς.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στα δικαστήρια με αγωγές θα συνεχιστεί το σίριαλ της διάλυσης της πρώην Λαϊκής, αφού, όπως φαίνεται, η αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην ειδικού διαχειριστή Κρις Παύλου και της τέως διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη έχει οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις σε σχέση με την πορεία της τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μικρότερη η ύφεση το 2020 – Fitch Ratings
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ένα βήμα πίσω

Χαραυγή

 «Έστειλαν επιστολή του δικηγόρου της CYPRA στο συμβούλιο παρεκκλίσεων!»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η επιστολή του δικηγόρου της CYPRA που απέστειλε το υπουργείο εσωτερικών στο συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων.  To υπουργείο απέστειλε την επιστολή προκειμένου να ασκήσει πίεση για ανατροπή της εισήγησης του συμβουλίου σε σχέση με την αίτηση την οποία υπέβαλε η εταιρεία για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι άμεση κατοχύρωση κατώτατου μισθού κατ’ επάγγελμα προτείνει το ΑΚΕΛ για προστασία των εργαζομένων από τις νέες επιθέσεις των εργοδοτών λόγω της πανδημίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Με τη μέθοδο κουτουρού και το λουκέτο της επιτροπής σιτηρών
  • CYPRA: Καρφώθηκε το ΥΠΕΣ

Αλήθεια

 «Οι καβγάδες, το σύνταγμα και το δίκαιο της ανάγκης»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι δηλώσεις του νομικού Αχιλλέα Αιμιλιανίδη σε σχέση με το ενδεχόμενο καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Σε δηλώσει στη StockWatch, ο κ. Αιμιλιανίδης σημειώνει ότι η πιθανή καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη βουλή κινείται στα όρια του Συντάγματος. Όπως αναφέρει, σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: Πρώτον να εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτύχει πλειοψηφία. Δεύτερον, να απευθυνθεί στον γενικό εισαγγελέα για γνωμάτευση αναφορικά με τη συνταγματικότητα της απόφασης της Βουλής.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι o διευθυντής του υπουργείου εργασίας Ανδρέας Ζαχαριάδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να θεσπιστεί κατώτατος μισθός στην Κύπρο εν μέσω της πανδημίας και της αβεβαιότητας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν θα μπούμε στη λογική πολιτικών εκβιασμών – ΥΠΟΙΚ
  • Ενίσχυση προστασίας καταναλωτή μέσω πολυνομοσχεδίου – Υπουργός εμπορίου
  • Στο 80% η μείωση της ταξιδιωτικής κίνησης Κύπρου – Ελλάδας – ΕΟΤ Κύπρου

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος δεν ήταν διαθέσιμη λόγω τεχνικού προβλήματος της ιστοσελίδας.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ – Η αρχή του τέλους του κορωνοϊού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΕΤΡΑΝΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΜΑΣ – Πέντε θάνατοι και ακόμα 419 κρούσματα χθες – Φθάσαμε τους 68 νεκρούς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΡΕΧΟΥΝ…. ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ