You are here

Τύπος: Το σχέδιο για τα μετοχοδάνεια κυριαρχεί...

27/06/2003 08:49
Η ρύθμιση των επενδυτικών δανείων/χρεών είναι το απόλυτα κυρίαρχο θέμα, στα ρεπορτάζ του ημερήσιου οικονομικού τύπου σήμερα Παρασκευή. Αφορμή για τα ρεπορτάζ, έδωσαν οι χθεσινές δηλώσεις στη βουλή του υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΚ για τη ρύθμιση των μετοχοδανείων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Έξη σημεία αιχμής για τα δάνεια» γράφει ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο η ρύθμιση των δανείων των επενδυτών. Κυβέρνηση και βουλή είναι σε πλήρη συνεννόηση και συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ, στην οποία σημειώνεται ότι φιλοσοφία του κυβερνητικού Σχεδίου παραμένει η σύσταση ενός Φορέα που θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δανείων και στην οποία θα μεταβιβαστεί η κυριότητα των μετοχών των επενδυτών. Τα έξη σημεία που ταλανίζουν βουλή και κυβέρνηση στην προώθηση του σχεδίου είναι: α) Ποια δάνεια θα καλύπτονται, β) ποιος θα είναι αρμόδιος να αποδείξει τι εστί επενδυτικό δάνειο, γ) Το ύψος του ποσού που θα αναλάβει το Κράτος, δ) η στάση της Κεντρικής Τράπεζας για να διευκολύνει τα ΣΠΙ, ε) Το διοικητικό κόστος για τα δημόσια ταμεία, στ) η εξεύρεση οργανισμού που θα αναλάβει μετοχές και δάνεια.

Αλλού, γράφει ότι το νομοσχέδιο για τις καθυστερημένες οφειλές υπεραγορών και επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ψηφίστηκε χθες αλλά θα έχει ισχύ από την 1/1/2004.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Επανέρχεται το Σταθεροποιητικό Ταμείο» γράφει ότι στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται η παλαιότερη πρόταση των Γιώργου Λιλλήκα και Δημήτρη Συλλούρη για τη ρύθμιση των δανείων των επενδυτών. Σύμφωνα μάλιστα, με το ρεπορτάζ, ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού και η επιτροπή Οικονομικών της βουλής, συμφώνησαν να προωθήσουν τη σχετική πρόταση, στη βάση της οποίας, κυβέρνηση, τράπεζες και επενδυτές αναλαμβάνουν από κοινού το διακανονισμό των δανείων. Η φιλοσοφία της όλης διαδικασίας, τονίζεται στη σύσταση του Σταθεροποιητικού Ταμείου, τύπου «DepFa».

Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Κύπρος θα πάρει «άριστα» και πάλιν, στη σημαντική συνοπτική Έκθεση Προόδου της κοινότητας, η οποία θα εκδοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Βουλή και Μ. Κυπριανού περιμένουν το ΟΚ των τραπεζών για τα δάνεια του ΧΑΚ» γράφει πως σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το όλο θέμα μπορεί να ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η φιλοσοφία της πρότασης του ΥΠΟΙΚ, προστίθεται, αφορά τη σύσταση ενός φορέα, μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα ανάληψης των επενδυτικών δανείων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τον αριθμό των μετοχών. Με την ανάληψη των δανείων για λογαριασμό των επενδυτών, ο Φορέας θα αφήνει ένα μέρος αποπληρωμής των δανείων, από τους ίδιους τους επενδυτές, ενώ παράλληλα θα εκδίδει ομόλογα για να είναι κατοχυρωμένες οι τράπεζες.

Αλλού, γράφει ότι σε αναμονή της απάντησης των εργοδοτών, βρίσκεται η εργατική ειρήνη στα ξενοδοχεία.