You are here

Τύπος: Σχεδίου λύσεως... παρενέργειες

15/11/2002 09:07
Με τις επιπτώσεις και παρενέργειες που θα υποστεί η κυπριακή οικονομία, σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου λύσης του κυπριακού, ασχολείται σήμερα ο οικονομικός τύπος.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Οικονομικές παρενέργειες» γράφει ότι είναι άδικη η πρόταση Άναν για το ύψος των αποζημιώσεων, όπως αυτή προνοείται στο σχέδιο λύσης, στο οποίο επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά για το ποιος θα καταβάλει τις αποζημιώσεις στους πρόσφυγες. Όπως υποστηρίζεται από το ρεπορτάζ, και στην περίπτωση που προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, τότε θα πρέπει να τεθεί «απαίτηση» για την καταβολή αποζημίωσης προς όλους τους πρόσφυγες για απώλεια χρήσης της περιουσίας από το 1974 μέχρι σήμερα, θέμα το οποίο έχει κατοχυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για το οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σχέδιο Άναν.

Αλλού, γράφει ότι θα προχωρήσει η «μαύρη λίστα» για τις Ακάλυπτες επιταγές.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κίνδυνοι για την οικονομία» υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο που κατέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη για τη λύση του κυπριακού, «είναι τεράστιες και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο, όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση των πολιτών η οποία και θα επιδεινωθεί. Γράφει ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 500 εκ. κατοίκων θα λειτουργεί ως ενιαία οικονομία, ενώ η κυπριακή οικονομία με πληθυσμό λιγότερο από ένα εκατ. κατοίκους θα λειτουργεί στη βάση δύο ταχυτήτων. Παρά την επιθυμία της κυβέρνησης για ένταξη στο ευρώ «χθες», προστίθεται, αυτό θα ανατραπεί εκ των πραγμάτων και «θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου η Κύπρος θα είναι χώρα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας».

Αλλού, γράφει ότι προωθείται η ενοποίηση δανείων τα οποία, δήμοι και κοινότητες συνήψαν από δανειστικούς επιτρόπους, Εμπορικές τράπεζες και Συνεργατικά Ιδρύματα.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ποιοι και γιατί θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα για τις ακάλυπτες επιταγές» το ρεπορτάζ φιλοξενεί μέρος, από το πλήρες κείμενο των Οδηγιών που θα διέπουν τη λειτουργία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) και της διαχειριστικής επιτροπής, κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Κεντρική Τράπεζα.

Αλλού, γράφει ότι η βουλή εισηγείται τη δημιουργία νέου θεσμού για την προστασία του καταναλωτή, στα πρότυπα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπό την ονομασία «Επίτροπος Καταναλωτή».

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.