You are here

Τύπος: Σχεδόν παντού πληρωμές και με κάρτες

17/06/2021 06:31

Η ενεργοποίηση από το Σεπτέμβριο του δικαιώματος των καταναλωτών να πληρώνουν σχεδόν παντού με κάρτες καθώς και η διοίκηση του τμήματος φορολογίας που περνά στα χέρια του γενικού διευθυντή του υπουργείου οικονομικών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Σχεδόν παντού πληρωμές και με κάρτες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ενεργοποίηση από το Σεπτέμβριο του δικαιώματος των καταναλωτών να πληρώνουν σχεδόν παντού με κάρτες. Όπως αναφέρεται, οι επιχειρήσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς θα είναι πλέον υποχρεωμένες να τοποθετήσουν ειδικό τερματικό για να αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Η υποχρεωτική αποδοχή καρτών από τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφύλαξη των δημόσιων εσόδων, την ενίσχυση της προστασίας του πολίτη, όπως επίσης και στη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι από το σύνολο των 52,6 χιλ. δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στην κεντρική κυβέρνηση, μόνο πέντε έκαναν παραπτώματα και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, στα πλαίσια πειθαρχικής ή αστυνομικής έρευνας ή και ποινικής δίωξης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόστιμο μέχρι €2 χιλ.  – Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται
  • Επιπλέον ρευστό για την Covid-19 και άλλες έκτακτες ανάγκες
  • ΠΑΣΥΞΕ – ΣΤΕΚ: Μονόδρομος η συνέχιση της κρατικής στήριξης
  • Άλλοι γονάτισαν το 2020, η Cyta έκανε ρεκόρ κερδών

Πολίτης

 «Μεταβατική λύση για τον έφορο φορολογίας»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η διοίκηση του τμήματος φορολογίας που περνά στα χέρια του γενικού διευθυντή του υπουργείου οικονομικών μέχρι την κάλυψη των θέσεων του εφόρου φορολογίας και των βοηθών του με διαδικασία που θα υλοποιήσει η ΕΔΥ. Σημειώνεται ότι αυτό προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, με πρόταση του υπουργείου οικονομικών, το οποίο επιχειρεί να θεραπεύσει το κενό που δημιούργησε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να επικυρώσει την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για ακύρωση του διορισμού του εφόρου εταιρειών Γιάννη Τσαγκάρη και των βοηθών του από το υπουργικό συμβούλιο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι την υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων εννέα ετών, συνολικού ποσού €70,8 εκ. μετά φόρων, ανακοίνωσε χθες η Cyta.

Χαραυγή

 «Πρωταθλήτρια η Κύπρος στις μειώσεις μισθών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα στοιχεία της Eurostat για τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο οι μισθοί μειώθηκαν κατά 2,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Αντίθετα, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ – πλην της Κύπρου και της Αυστρίας (-3,1%) – σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 2,6% κατά μέσο όρο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €148,5 εκ. ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα από τις επιχειρήσεις
  • Cyta: Κέρδη ρεκόρ και σημαντικές αναπτυξιακές επενδύσεις
  • Ανοίγει η ινδική αγορά για κυπριακά επενδυτικά ταμεία

Αλήθεια

 «Από μήνα σε μήνα μετατίθενται οι ελπίδες»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι από μήνα σε μήνα μετατίθενται οι ελπίδες των αρμοδίων με τον τουρισμό φορέων σε σχέση με την άφιξη τουριστών και δη τουριστών από τη Βρετανία. Αναφέρεται ότι η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 19 Ιουλίου έσβησε τις όποιες ελπίδες για κάθοδο βρετανών τον Ιούλιο και πλέον οι όποιες ελπίδες εναποτίθενται στον Αύγουστο. Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος σημείωσε χθες ότι από τη στιγμή που ο τουρισμός χρειάζεται σχεδιασμό, δεν θα ήταν κακή ιδέα αν τουλάχιστον δινόταν μια αναμενόμενη ημερομηνία από τη βρετανική κυβέρνηση.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε τροχιά διαλόγου εισέρχονται σύντομα όλα τα κορυφαία ζητήματα που αφορούν το υπουργείου εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα – Επιχειρήσεις
  • Ανοίγει η ινδική αγορά για κυπριακά επενδυτικά ταμεία – CIFA
  • Ενέκρινε το 2ο συμπληρωματικό προϋπολογισμό €148 εκ. – Υπουργικό συμβούλιο
  • Εξέδωσε ομόλογο €300 εκ. – Τράπεζα Κύπρου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΜ – Έντονη αντιπαράθεση για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΟΥΣΙΟΣ, ΕΜΙΛΥ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ – Η μόνη σίγουρη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτή στο υπουργείο υγείας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΟΝΟΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ – Ανατροπή μετά από εξέταση οστών από ειδικούς στην Ελλάδα – 16 χρόνια φωνάζει η μάνα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΒΕΡΩΦ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΑΜ – Σε ακραία και επικίνδυνα μονοπάτια σπρώχνει τη βουλή ο ΔΗΣΥ