You are here

Τύπος: Σήκωσε τα χέρια και ο ΠτΔ για την ΑΤΑ

20/01/2023 06:03

Η έκκληση που απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για ν’ αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα που έχουν εξαγγείλει για τις 26 Ιανουαρίου αναφορικά με το θέμα της ΑΤΑ, καθώς και τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εικόνα χαλαρής εφαρμογής των κυρώσεων την οποία μετέδωσε η εκπομπή «60 minutes» του CBS News, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Σήκωσε τα χέρια και ο πρόεδρος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έκκληση που απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για ν’ αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα που έχουν εξαγγείλει για τις 26 Ιανουαρίου αναφορικά με το θέμα της ΑΤΑ, εκτιμώντας πως το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να ζημιώσουν την οικονομία. Όπως αναφέρεται, οι δηλώσεις του προέδρου προκάλεσαν αίσθηση στις τάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς έρχονται σε αντίθεση με τα όσα δήλωνε, και μετά το ναυάγιο, ο υπουργός εργασίας Κυριάκος Κούσιος. Ότι, δηλαδή, μέχρι και την τελευταία μέρα που θα βρίσκεται στο υπουργείο, αν και απαισιόδοξος, θα προσπαθεί για εξεύρεση συναινετικής λύσης για το θέμα της ΑΤΑ. Αντίθετα, ο ΠτΔ εμμέσως πλην σαφώς παρέπεμψε το ζήτημα στη νέα κυβέρνηση, καθώς όπως ανέφερε, δεν θέλει να τη δεσμεύσει γύρω από το θέμα.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαμηλότερη τιμή πώλησης βενζίνης, μετά τους φόρους, παραμένει η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν.

 Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έκανε το χατίρι στους τραπεζικούς ο Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Στη βουλή οι δύο προτάσεις Αβέρωφ για κουρεμένους
  • Κοστίζουν το δείλις τα ΑΠΕ
  • Μικρή πλέον η έκθεση σε ρωσικά κεφάλαια

Πολίτης

 «Πάγωσαν 1,5 δισ. ευρώ λόγω των κυρώσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εικόνα χαλαρής εφαρμογής των κυρώσεων την οποία μετέδωσε η εκπομπή «60 minutes» του CBS News. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ξεπέρασε το €1,5 δισ. το ποσό που δεσμεύτηκε από τις κυπριακές αρχές κατά την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Στην εκπομπή αναφέρθηκε ότι δεσμεύτηκαν €105 εκατ. όταν οι ρωσικές καταθέσεις πέρυσι στην Κύπρο εκτιμούνται σε €5,6 δισ. Ο ΥΠΟΙΚ διέψευσε και τον τελευταίο αριθμό. Ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για ανυπόστατες αναφορές στο σχετικό ρεπορτάζ και υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή η Κύπρος τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας. «Η Κύπρος διαδραμάτισε θετικό ρόλο, τόσο στη θέσπιση όσο και την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτές θα είχαν για την κυπριακή οικονομία. Επιπτώσεις που ενδεχομένως να ήταν δυσανάλογες σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ», ανέφερε. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις για τη στάση της Κύπρου κατά τη διαδικασία θέσπισης των κυρώσεων, όπως για την απαγόρευση συναλλαγών μέσω SWIFT από τραπεζικά ιδρύματα της Ρωσίας.

Χαραυγή

 «Οι τράπεζες εισέρχονται στον κύκλο αβεβαιότητας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Άντρεα Ενρία για τις κυπριακές Τράπεζες. Ο κ. Ενρία τόνισε ότι οι κυπριακές τράπεζες εισέρχονται στον κύκλο αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία από ισχυρή θέση, καλώντας σε εγρήγορση σχετικά με τον πιστωτικό κίνδυνο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εν μέσω φόβων για ύφεση στην Ευρωζώνη.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ΑΗΚ κάλεσαν την υπουργό ενέργειας να προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με τις συντεχνίες «με ξεκάθαρες θέσεις και τοποθετήσεις, που θα βάζουν φρένο στην κατρακύλα του τομέα ηλεκτρισμού».

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνομιλίες για συμφωνία εξαγοράς Lufthansa – ITA Airways
  • Σημαντική οικονομική βελτίωση για το 2023 προβλέπει το κινέζικο υπουργείο εξωτερικών

Αλήθεια

 «Μια νέα κρίση χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση από πλευράς τραπεζών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Άντρεα Ενρία. Όπως τόνισε, οι κυπριακές τράπεζες εισέρχονται μεν στο κύκλο αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως εισέρχονται από ισχυρή θέση, καλώντας σε εγρήγορση σχετικά με τον πιστωτικό κίνδυνο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εν μέσω φόβων για ύφεση στην Ευρωζώνη. Τόνισε επίσης ότι η συνεχιζόμενη αναστολή των εκποιήσεων επηρεάζει την ικανότητα των τραπεζών να διαχειριστούν τα ΜΕΔ και κατά συνέπεια την ικανότητα τους να παρέχουν πίστωση στην οικονομία.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στην πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος από προσωπικό σε οικογενειακό.

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ – Εμπράκτως δίπλα στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ με καθοριστικές παρεμβάσεις

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΤΡΕΙΣ» – Ο Γενάρης αλλάζει την τράπουλα και οι τελευταίες 15 μέρες θα κρίνουν πολλά

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΧΟΥΒΑΡΝΤΑΔΕΣ – Μοιράζουν «εκατομμύρια» προς τους πολίτες οι υποψήφιοι και υπόσχονται να σπάσουν όλα τα αδιέξοδα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΣΥ ΕΡΙΞΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΑ – Έκκληση Ν. Αναστασιάδη να ανασταλεί η παναπεργία, γιατί δεν θα εξυπηρετήσει και θα βλάψει την οικονομία!