You are here

Τύπος: Σημαντικά κίνητρα στους developers για προσιτή κατοικία

16/05/2019 06:47

Το νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2020 – 2022 που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Σχέδια για προσιτή κατοικία»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι το νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Όπως αναφέρεται, η νέα πολιτική παρέχει σημαντικά πολεοδομικά κίνητρα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που θα παραχωρούνται από το υπουργείο εσωτερικών, μέσα από την αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 25%.  Πρώτο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία οικιστικών αναπτύξεων προσιτού ενοικίου, με όρο την ενοικίαση για ελάχιστη περίοδο οκτώ ετών σε μικρομεσαία νοικοκυριά. Το νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής θα εξαγγελθεί αύριο.

 «Υψηλοί θετικοί ρυθμοί μέχρι το 2022»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2020 – 2022 που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Η ανακοίνωση της προεδρίας κάνει λόγο για περιθώριο αύξησης των δαπανών για το 2020 κατά περίπου €250 εκ., με ανάλογες δυνατότητες χρηματοδότησης πολιτικών και μέτρων. Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας θα συνεχίζουν να είναι μεσοπρόθεσμα ευοίωνες, με κύριο κλειδί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δέκα πυλώνες για νέο αναπτυξιακό μοντέλο
  • Ζωντάνεψε η υποθήκη για €85 του μακαρίτη Hassan
  • Πωλείται και η «στοά Λήδρας»
  • Κατάσχει ότι βρίσκει – Κατά το 2018 το τμήμα φορολογίας εντατικοποίησε τα εισπρακτικά μέτρα

Πολίτης

 «Συνταγή για πλεονάσματα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2020 – 2022 που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο.  Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι πλέον έχει καθοριστεί η οροφή των δημόσιων δαπανών για το 2020 στα €6,55 δισ. και σε αυτό το όριο θα ετοιμαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά και θα είναι και αυτός πλεονασματικός.  Για την επόμενη χρονιά το πλεόνασμα υπολογίζεται, όπως είπε, γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι επιβεβαιώθηκαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για διορισμό του Σταύρου Αγρότη και της Μαρίας Ηρακλέους στις δύο κενωθείσες θέσεις των εκτελεστικών συμβούλων της Κεντρικής Τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προεδρική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις
  • Αναστολή κινητοποιήσεων – Η συντεχνία «Ισότητα» σταματά την απεργία και ξεκινά διάλογο
  • Μέτρα για το ΦΠΑ
  • Πτώση 0,88% λόγω τραπεζών – ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Προτάσεις για το στεγαστικό από το ΑΚΕΛ σε ΚΟΑΓ και ΟΧΣ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι προτάσεις για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που συζήτησαν χθες αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με τα διοικητικά συμβούλια του Οργανισμού Αναπτύξεως Γης και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι το στεγαστικό πρόβλημα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στο 3,5%σε σύγκριση με 3,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αντί διαλόγου, ο ΥΠΟΙΚ εξήγγειλε αποκοπές για τους απεργούς
  • Στο 1,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο
  • Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού η αποχώρηση του ΥΠΟΙΚ
  • Σταύρος Αγρότη και Μαρία Ηρακλέους, οι νέοι εκτελεστικοί στην ΚΤ

Αλήθεια

 «Στόχος μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ το επόμενο 12μηνο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2020 – 2022 που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο.  Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο να έχουν περιοριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι έσοδα ύψους €30 εκ. σε βάθος ενός έτους από την εφαρμογή του προγράμματος πολιτογραφήσεων εκτιμά ότι θα έχει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τι προβλέπεται για την κυπριακή οικονομία την περίοδο 2020-2022
  • Προωθούνται μετοχοποίηση της Cyta και αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ
  • Διαμαρτυρία έξω από το προεδρικό – Ισότητα
  • Έτοιμη να συζητήσει αλλαγές στα εργασιακά - ΣΕΚ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΩΤΟΣ Ο ΔΗΣΥ, ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΚΕΛ – Τα μηνύματα μεγάλης δημοσκόπησης του OMEGA

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΡΙ ΑΠΟΤΥΧΙΩΝ Κ. ΚΛΗΡΙΔΗ – Κατάρρευσε και η υπόθεση των δανείων της ΣΠΕ Αγίας Φύλας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΙΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – Νέα στεγαστική πολιτική εξαγγέλλει η κυβέρνηση με ισχυρά πολεοδομικά κίνητρα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΥΝΑΕΙ Ο ΙΩΝΑΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ