You are here

Τύπος: Σημειωτόν για νέο συνταξιοδοτικό

20/09/2022 06:08

Tο νομοσχέδιο που θεσπίζει νέο συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, καθώς και η απόφαση των υπουργών ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε σχέση με το κοίτασμα φυσικού αερίου «Ισάι», είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Σημειωτόν για νέο συνταξιοδοτικό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νομοσχέδιο που θεσπίζει νέο συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρεται, στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, οι βουλευτές έκαναν λόγο για ασυνεννοησία και διγλωσσία της κυβέρνησης. Το κυβερνών κόμμα ήταν ενδεχομένως το πιο αυστηρό στην κριτική του, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του, Χάρη Γεωργιάδη, να κάνει λόγο για ανακολουθία της κυβέρνησης. Οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη αλλά και των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων αφορούσαν συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά και επηρεάζει περίπου 1.150 συμβασιούχους υπαξιωματικούς της ΕΦ, τους πρώην ΕΠΥ.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τρεις οικονομολόγοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά λόγω της πανδημίας που προηγήθηκε και η αύξηση των επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί να ρίξει τις τιμές των ακινήτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στον Οδυσσέα ο συμβιβασμός Hermes – κράτους

  • Αποζημίωση για το Αφροδίτη που εκτείνεται στην ισραηλινή ΑΟΖ

Πολίτης

 «Βάζουν διεθνή οίκο να επιλύσει τι διαφορά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόφαση των υπουργών ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε σχέση με το κοίτασμα φυσικού αερίου «Ισάι». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αποφασίστηκε όπως ορισθεί ένας διεθνής οίκος ο οποίος εξειδικεύεται σε τέτοια ζητήματα, ώστε να καθορίσει ο ίδιος τις παραμέτρους της φόρμουλας υπολογισμού της αποζημίωσης που διεκδικεί η ισραηλινή πλευρά. Πηγή, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ανέφερε στην εφημερίδα ότι «συγκριτικά με τις προηγούμενες συναντήσεις και συζητήσεις οι οποίες ήταν σε επίπεδο εταιρειών, διαπιστώσαμε τη θέληση από την πλευρά των Ισραηλινών αξιωματούχων όπως προχωρήσει και κλείσει η διαφορά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αύξηση σε ποσοστό 40,2% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο του 2022, ανερχόμενες σε 451.133 σε σύγκριση με 321.858 τον Αύγουστο 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλαλούμ για συνταξιοδοτικό

  • Κοινή επιτροπή για εργασιακά – Turk-Sen – ΣΕΚ

  • Προετοιμάζονται για τα χειρότερα – Ευρωπαϊκά κράτη

Χαραυγή

 «Το ψωμί ψωμάκι… πιο ακριβό από ποτέ άλλοτε»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η αύξηση της τιμής του ψωμιού στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 19%. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο τίτλος στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας: «Το ψωμί πιο ακριβό από ποτέ άλλοτε».  Ο Χάρης Πολυκάρπου, επικεφαλής του τομέα οικονομίας του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι καθημερινά κατακλύζονται από επιστολές επιχειρηματιών που εκφράζουν την αγωνία τους για το κόστος ενέργειας, καθώς και από επιστολές απλών ανθρώπων που νιώθουν ότι η κατάσταση με την ακρίβεια έχει γίνει αφόρητη. Όλοι ζητούν να παρθούν μέτρα, τόνισε.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αυξημένες τιμές στα υλικά οικοδομής έγιναν μόνιμες στην αγορά και ήδη ξεκίνησε νέο τσουνάμι με αυξήσεις μέχρι 30%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση στις αφίξεις τουριστών, αλλά και στα ταξίδια των κυπρίων στο εξωτερικό τον Αύγουστο

  • Μπάχαλο ξανά με το συνταξιοδοτικό

Αλήθεια

 «’Στέγαση φοιτητών του ΤΕΠΑΚ σε ξενοδοχεία’»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι σε διαβουλεύσεις βρίσκονται ΤΕΠΑΚ και ΠΑΣΥΞΕ προς υλοποίηση πρότασης του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με στόχο την εξεύρεση στέγης σε φοιτητές εντός ξενοδοχειακών μονάδων της Λεμεσού. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο και στην παρουσία των αρχών του ΤΕΠΑΚ, του ΠΑΣΥΞΕ και εκπροσώπων των φοιτητών, λέγοντας πως η πρόταση του αφορά στη λύση του προβλήματος της έλλειψης διαθέσιμων διαμερισμάτων και προσιτών ενοικίων στη Λεμεσό.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, στα €2,92 δισ. διαμορφώθηκαν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις τον Ιούνιο του 2022, παρουσιάζοντας αμελητέα μείωση €34 εκατ. σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Jumbo: Στις 15/12 το έκτακτο μέρισμα €0,385 ανά μετοχή

  • Ασυνεννοησία των υπουργείων για συνταξιοδοτικό

  • Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι αφίξεις τουριστών μέχρι και τον Αύγουστο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ, ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ – Άκρως αντίθετη η εικόνα με τα χαλλούμια ΠΟΠ στα ράφια των υπεραγορών

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΕΤΑΞΑΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ – Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Π» για την πρόσφυγα που εκδιώχθηκε από το Μακάρειο και έχασε δίδυμα έφερε κινητοποίηση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΥΛΟΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ – Τέταρτη έρευνα μετά τις νέες καταγγελίες Αριστοτέλους για αστυνομικούς που προσπάθησαν να επηρεάσουν μάρτυρες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ… ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ – Αύξηση της τιμής του ψωμιού στην Κύπρο κατά 19%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία