You are here

Τύπος: Σκάνδαλα... και δάνεια

08/05/2003 08:49
Δάνεια και καταθέσεις, καταγγελίες κατά του Συμβουλίου Πατατών για δωροδοκία αγροτικών οργανώσεων, και η παραπομπή στο Φόρο Εισοδήματος από το Υπουργικό Συμβούλιο «ενδιάμεσης» έκθεσης της Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ την περίοδο του 1999, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο οικονομικός τύπος.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πάνω τα δάνεια, κάτω οι καταθέσεις» γράφει ότι η αβεβαιότητα που επικρατούσε από την αρχή του έτους εν αναμονή του πολέμου στο Ιράκ, είχε ως αποτέλεσμα: α) στο πρώτο τρίμηνο του 2003 να παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των δανείων προς τις επιχειρήσεις έναντι του αριθμού των δανείων προς τους καταναλωτές, β) Σε αντιδιαστολή, αντίθετη πορεία ακολούθησε ο ρυθμός των καταθέσεων οι οποίες υποχώρησαν αισθητά το α’ τρίμηνο του 2003.

Το σύνολο των δανείων αυξήθηκε κατά £165 εκατ. τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο του 2003, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002, στη διάρκεια της οποίας η αύξηση ήταν £127 εκατ. Οι καταθέσεις το ίδιο τρίμηνο του 2003 μειώθηκαν κατά £35 εκατ. σε σχέση με αύξηση £195 εκατ. που παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Αλλού, γράφει ότι ελάχιστοι Τ/κ αποτάθηκαν στις ελεύθερες περιοχές για εξεύρεση εργασίας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Σοβαρές καταγγελίες κατά του Συμβουλίου Πατατών» γράφει ότι υποβλήθηκαν στοιχεία ενώπιον της βουλής, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ισχυρισμός ότι το Συμβούλιο Εμπορίας Πατατών (ΣΕΚΠ) «δωροδόκησε αγροτικές οργανώσεις». Πέραν της αναφοράς κάποιων ονομάτων (σ.σ. των καταγγέλλοντων) το ρεπορτάζ καταπιάνεται κυρίως με τη σχετική διαδικασία ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου, ενώ σε ειδικό πλαίσιο παρατίθεται αυτούσιο γραπτό κείμενο το οποίο παρέδωσε στην Επιτροπή ένας από τους καταγγέλλοντες για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του.

Αλλού, γράφει ότι η Κυβέρνηση κρίνοντας ασύμφορη οικονομικά τη συμφωνία για τη σύναψη δανείου για τα Διυλιστήρια (για σκοπούς αναβάθμισης) εξετάζει νέες προτάσεις με τις οποίες θα εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στην τσιμπίδα του φόρου όσοι κέρδισαν από το ΧΑΚ το 1999 – 2000» αναφέρεται στη σχετική χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να παραπέμψει στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής για θέματα που αφορούν το χρηματιστήριο την περίοδο του 1999. Η έκθεση η οποία χαρακτηρίστηκε ενδιάμεση, περιέχει τον κατάλογο με τις χίλιες μεγαλύτερες πωλήσεις και αγορές μετοχών κατά την επίμαχη περίοδο.

Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η αντίδραση της κυπριακής οικονομίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου υπήρξε δυναμική.