You are here

Τύπος: Σκάνδαλο ΧΑΚ και κόντρα Μάρκου με εισαγωγείς αυτοκινήτων

15/10/2003 09:14
Έκθεση των δύο ερευνητών – συνεργατών της επιτροπής Οικονομικών της βουλής για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ΥΠΟΙΚ και εισαγωγέων οχημάτων ως προς το χρόνο εφαρμογής της αλλαγής του συστήματος φορολόγησης των οχημάτων, είναι τα δύο θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τα ονόματα του σκανδάλου» αναφέρεται σε έκθεση των δύο ερευνητών – συνεργατών της επιτροπής Οικονομικών της βουλής για το σκάνδαλο στο ΧΑΚ (1999 - 2000). Στην έκθεση καταγράφονται επτά χρηματιστηριακά «αμαρτήματα» στα οποία «ενδέχεται» να υπέπεσαν εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες κατά την εν λόγω περίοδο, ενώ καταγράφονται τόσο οι εταιρείες όσο και άτομα τα οποία «φαίνεται να υπέπεσαν σε παρατυπίες και παρανομίες». Το ρεπορτάζ, υπογραμμίζει ότι οι διαπιστώσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία των δύο ερευνητών – συνεργατών της επιτροπής Οικονομικών, αντιμετωπίζονται από καθαρά τεχνοκρατική και επιστημονική σκοπιά και σε καμία περίπτωση υπό τη νομική τους υπόσταση. Το ενδιαφέρον στην έρευνα επικεντρώνεται στα margin accounts από χρηματοδοτικούς οργανισμούς – όχι τράπεζες – και θα εξεταστεί κατά πόσον με τη διάθεση επενδυτικών δανείων οι οργανισμοί αυτοί διεξήγαγαν τραπεζικές εργασίες κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Θα πληρώσουμε το τίμημα της ένταξης» αναφέρεται σε δηλώσεις του Συντονιστή Ένταξης Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος επισημαίνει πως η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τιμωρηθεί με χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο.

Αλλού, γράφει ότι ανησυχεί η συντεχνία εργαζομένων στο ΧΑΚ από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Άκη Κλεάνθους γύρω από το θέμα της απασχόλησης των εκτάκτων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πάγωσε η αγορά αυτοκινήτου εν αναμονή των μειώσεων» προβάλλει τις θέσεις των εισαγωγέων οχημάτων οι οποίοι, υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις έπεσαν μέχρι και 40%, ενώ καταγράφεται και η θέση τους για διαφωνία με την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την αλλαγή του συστήματος φορολόγησης. Το ρεπορτάζ, προβάλλει όμως και τη θέση του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας τη θέση Μάρκου Κυπριανού, πως για τα χρονοδιαγράμματα αλλαγής του συστήματος φορολόγησης είχε ενημερώσει γραπτώς εδώ και μήνες τους εισαγωγείς, οι οποίοι όμως δεν είχαν αντιδράσει, αλλά αντιδρούν τώρα στις παραμονές εφαρμογής των δεσμεύσεων του ΥΠΟΙΚ.