You are here

Τύπος: "Σκληρό Ροκ" για το Πόρισμα

04/06/2002 08:56
Όλο το ενδιαφέρον και η προσοχή των ΜΜΕ στρέφεται σήμερα στη βουλή και στις προσπάθειες των κομμάτων για την έγκριση του πορίσματος εν σχέση με τον επιμερισμό πολιτικών ευθυνών για τα γεγονότα της διετίας 1999-2000 στο ΧΑΚ που οδήγησαν τη κυπριακή χρηματαγορά στην τραγικά άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Αυτό είναι ξεκάθαρο μέσα από τα δημοσιεύματα του έντυπου τύπου ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά ένθετα, αλλά ασχολείται εκτενώς ακόμη και στη πρώτη σελίδα δίνοντας το στίγμα της σημερινής ολοήμερης κοινής συνεδρίας των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών και τις προσπάθειες για εξεύρεση «κοινού εδάφους» ώστε να εκδοθεί ένα πόρισμα με συναίνεση τουλάχιστον της πλειοψηφίας των μεγαλυτέρων κομμάτων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον εύγλωττο τίτλο «Πόρισμα: Χοντραίνει το παιγνίδι» και με υπότιτλο «Συνεργατισμός και Δήμητρα στο στόχαστρο του ΔΗΣΥ» γράφει ότι «σκληρό ροκ» θα χορέψουν σήμερα όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί σε μια προσπάθεια πλήρους επικράτησης των απόψεών τους για την τελική μορφή του πορίσματος. Επισημαίνει επίσης, ότι κατά τη συνεδρία «θα εκδηλωθούν μεθοδευμένες προσπάθειες» από τα κόμματα «οι οποίες θα έχουν αφενός προειδοποιητικό χαρακτήρα, αφετέρου δε, συγκεκριμένα δείγματα γραφής των προθέσεων τους. Επί τούτου, καταγράφονται οι προθέσεις του ΔΗΣΥ μέσα από τη δεύτερη επιστολή Προδρόμου και τα προειδοποιητικά σήματα προς το ΑΚΕΛ για τις δημόσιες (Συνεργατισμός) και επενδυτικές εταιρίες (Δήμητρα), αλλά και η απάντηση του ΑΚΕΛ προς τον ΔΗΣΥ, ότι «όσοι ζουν σε γυάλινο σπίτι να μην ρίχνουν πέτρες».

Αλλού, γράφει ότι οριστικοποιείται σήμερα η φορολογική μεταρρύθμιση.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Ατιμώρητοι οι μεγάλοι ληστές...» γράφει ότι τα κόμματα «νίπτουν τας χείρας για τους πραγματικούς υπαίτιους της μεγάλης κομπίνας κατά των επενδυτών». Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης θα είναι το «εξιλαστήριο θύμα των μικροπολιτικών και προεκλογικών σκοπιμοτήτων των κομμάτων» τα οποία όπως υποστηρίζει «δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να τιμωρήσουν εκείνους που πραγματικά ευθύνονται για τη λεηλασία εκατοντάδων αθώων επενδυτών.

Αλλού, γράφει ότι μακραίνει ο δρόμος για συμφωνία στην υιοθέτηση των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης.


Η εφημερίδα «Αλήθεια» επέλεξε την τελευταία εξωτερική της σελίδα για να προβάλει την είδηση για την συνεδρία της βουλής. Υπό τον τίτλο «Πόρισμα ΧΑΚ: Ευθύνες και στο Συνεργατισμό» αναφέρεται στην δεύτερη επιστολή του βουλευτή του Πρόδρομου Προδρόμου η οποία διέρρευσε χθες στον τύπο και στην οποία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, χαρακτηρίζει «άστοχη και τυχοδιωκτική» την σύσταση της μεγαλύτερης σε όγκο κεφαλαίων επενδυτικής εταιρίας. Και το ρεπορτάζ αυτό, αναφέρεται σε παρασκήνιο για την εξεύρεση κοινής φόρμουλας.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Α» έχει ως κύριο θέμα την καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.