You are here

Τύπος: S.O.S για τους εκδότες ακάλυπτων επιταγών

27/11/2002 08:50
Το θέμα των ακάλυπτων επιταγών μονοπωλεί το ενδιαφέρον του οικονομικού τύπου. Όλα τα ρεπορτάζ καταγράφουν τα αυστηρά μέτρα και το φακέλωμα των εκδοτών ακάλυπτων επιταγών με τη λειτουργία από 2/1/2003, του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ).

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ακάλυπτες επιταγές £181 εκατ.» γράφει ότι φραγμό στην κυκλοφορία των ακάλυπτων επιταγών θέτει η Κεντρική Τράπεζα με τη λειτουργία από 2/1/2003, του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ). Οι αριθμοί με βάση τα στοιχεία της ΚΤ είναι ιδιαίτερα απογοητευτικοί και αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο των ακάλυπτων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις δημιουργώντας προβλήματα στους συναλλασσόμενους, στις επιχειρήσεις και την οικονομία του τόπου γενικότερα. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ καταγράφει στοιχεία από το 2000, 2001 και 2002. Συγκεκριμένα, γράφει ότι τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν 210 χιλιάδες απλήρωτες επιταγές συνολικής αξίας £181 εκατομμυρίων.

Αλλού, γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει αύριο σημαντικές προτάσεις και εισηγήσεις για μεταρρύθμιση του Συμφώνου Οικονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων των κρατών μελών.

Το βασικό θέμα στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» τιτλοφορείται «Φακελώνονται οι εκδότες ακάλυπτων» ενώ στον υπότιτλο αναφέρει ότι «θα παγιοποιούνται οι λογαριασμοί τους και θα παραδίδουν το βιβλιάριο των επιταγών τους». Καταγράφονται τα όσα ελέχθησαν από λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, καθώς και τα στοιχεία που δόθηκαν για τις ακάλυπτες επιταγές από το 2000 έως τους πρώτους εννέα μήνες του 2002, με την επισήμανση ότι «οργιώδης είναι η δράση των εκδοτών ακάλυπτων επιταγών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ». Το ρεπορτάζ, αναφέρεται στις βασικότερες πρόνοιες/Οδηγίες του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών που θα μαυροπινακίζει τους εκδότες ακάλυπτων επιταγών, ενώ σε ειδικό ένθετο πλαίσιο, τονίζεται η Οδηγία με την οποία καταργείται ο διακανονισμός πληρωμής με μεταχρονολογημένες επιταγές, αφού από την 1η Ιουλίου 2003, θα εξαργυρώνονται από τις Τράπεζες όλες οι επιταγές, ανεξάρτητα από τον αριθμό και την ημερομηνία εξαργύρωσης που αναγράφεται στην επιταγή.

Αλλού, γράφει ότι «οι χρηματιστές έκαναν την έκπληξη και 27 χρηματιστηριακά γραφεία υπέβαλαν αίτηση για απόκτηση άδειας λειτουργίας ως ΕΠΕΥ.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό θέμα «Στα χέρια Κληρίδη υπουργικά σημειώματα για τα συν και τα πλην της λύσης». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ τρεις τουλάχιστον υπουργοί – Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορίου – είναι έτοιμοι και θα παραδώσουν σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τα εμπιστευτικά σημειώματα που ετοίμασαν με στοιχεία που αφορούν τους τομείς που καλύπτουν τα υπουργεία τους. Αναφορικά με τη μελέτη που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι αυτή θα αποτελέσει όπλο στα χέρια του Προέδρου Κληρίδη στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού, στη βάση του σχεδίου επίλυσης που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αλλού, αναφέρεται εκτενώς στο θέμα των ακάλυπτων επιταγών τονίζοντας τα αυστηρά μέτρα, το φακέλωμα και την παγοποίηση όλων των τρεχούμενων λογαριασμών στους εκδότες ακάλυπτων επιταγών.