You are here

Τύπος: Σπανός και Πηλείδης για ΔΣ Ελληνικής

31/05/2019 07:01

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικής στις 26 Ιουνίου όπου θα τεθούν ψηφίσματα για αλλαγές στο καταστατικό της τράπεζας που αφορούν κυρίως τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τα έσοδα που μπορεί να αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Σπανός και Πηλείδης για ΔΣ Ελληνικής»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικής στις 26 Ιουνίου όπου θα τεθούν ψηφίσματα για αλλαγές στο καταστατικό της τράπεζας που αφορούν κυρίως τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει να γίνονται κρούσεις από μετόχους σε άτομα που έχουν τα απαραίτητα προσόντα και το εκτόπισμα να γίνεται στο ΔΣ της τράπεζας. Ένα από αυτά είναι ο Φειδίας Πηλείδης, ευρέως γνωστός για τη θητεία του στην PwC ως διευθύνων σύμβουλος, για τη προεδρία που άσκησε επί σειρά ετών στον CIPA και στο ΚΕΒΕ. Στα άτομα που προσεγγίστηκαν είναι και ο Μάικ Σπανός, ο οποίος ήταν ανώτατος ανεξάρτητος σύμβουλος της Τρ. Κύπρου και πρώην μέλος του ΔΣ της ΚΤ. Για το ΔΣ της Ελληνικής βολιδοσκοπήθηκε και ο Μάριος Μαραθεύτης, κύπριος που εργάζεται στο εξωτερικό.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι τις απαιτούμενες άδειες για ανέγερση του εμπορικού κέντρου Metropolis Mall στη Λάρνακα έλαβε η ιδιοκτήτρια εταιρεία με τις εργασίες ανέγερσης των κτιριακών υποδομών να ξεκινούν σήμερα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε 8 χρόνια τα πρώτα έσοδα από το φυσικό αέριο
  • €6,7 δισ. το κεφάλαιο επενδυτικών ταμείων
  • Θέσεις για διευθυντές αλλά και για τεχνίτες
  • Δέσμευση 60 εταιρειών για μείωση ρύπων

Πολίτης

 «Θησαυρός στον βυθό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα έσοδα που μπορεί να αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Απάντηση στο ερώτημα επιχείρησε να δώσει ο διευθυντής της Ελληνικής Ανδρέας Ασσιώτης. Μιλώντας στο Gala dinner του τομέα επιχειρήσεων της Ελληνικής, εκτίμησε το καθαρό έσοδο στα €45 δισ. με τη ροή των χρημάτων να ξεκινά στα οκτώ χρόνια. Ο κ. Ασσιώτης σημείωσε ότι οι εξελίξεις που αφορούν το φυσικό αέριο παρακολουθούνται στενά για την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση των προοπτικών που δημιουργούνται.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανάκαμψη της οικονομίας πρόσθεσε ακόμη 23 χιλ. θέσεις εργασίας στην αγορά μέσα σε ένα χρόνο. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 39.252 άτομα και το ποσοστό ανεργίας σε 8,8% του εργατικού δυναμικού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συνεργασία με την Global Blue – RCB Bank
  • Ανοίγουν duty free στον νέο επιβατικό σταθμό
  • Αλλαγές στο καταστατικό – Ελληνική Τράπεζα
  • Ευημερία των πολιτών – Ειδικό προϋπολογισμό παρουσίασε η Νέα Ζηλανδία

Χαραυγή

 «39 χιλιάδες άνεργοι και άλλοι 49 χιλιάδες σε μερική απασχόληση»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην αγορά εργασίας αφού 39.252 βρίσκονται στην ανεργία και άλλοι 49 χιλ. σε θέσεις μερικής απασχόλησης.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα έντονο  στους νέους και στους μακροχρόνια ανέργους αφού το ποσοστό φθάνει στο 19,8% και 24,9% αντίστοιχα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα €6,7 δισ. ανήλθαν τα κεφάλαια επενδυτικών ταμείων τα οποία βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νομότυπα οι άδειες σε Τ.Η.Ε.Α. Marine Services και Limao Holdings
  • Πιέσεις σε ευρωπαϊκούς θεσμού για το τουρκικό εμπάργκο στη ναυτιλία
  • Δέσμευση 60 εταιρειών για μείωση των αερίων θερμοκηπίου
  • Αύξηση 4% στη βιομηχανική παραγωγή

Αλήθεια

 «Προχωρούν σε μέτρα οι συντεχνίες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι συντεχνίες της ΑΗΚ που αναμένεται σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα να ανακοινώσουν κατά πόσο θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων και ποια μορφή θα λάβουν αυτά. Όπως σημειώνεται, χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενημέρωσης των εργαζομένων της Αρχής από τις συντεχνίες, όσον αφορά τα αιτήματα που έχουν υποβάλει στο ΔΣ του οργανισμού και τα οποία ως γνωστό δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι κοντά στον αριθμό των αφίξεων που καταγράφηκαν πέρσι στον τουρισμό με μία μικρή μείωση, είναι η εκτίμηση του ACTA για τους επόμενους μήνες τους καλοκαιριού και τη ροή τουριστών προς την Κύπρο τη φετινή χρονιά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δίπλα στους συνταξιούχους η κυβέρνηση
  • Στα €6,7 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια – Επενδυτικά ταμεία
  • Στο 8,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019 – Ανεργία
  • Νέες προσπάθειες για άρση του τουρκικού εμπάργκο

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ – Μετά από μισό αιώνα προσπαθειών, το ΓεΣΥ αύριο μπαίνει στη ζωή μας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΓΕΣΥ, ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ – Πραγματικότητα από αύριο η νέα εποχή στον τομέα της υγείας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ – Έπεσαν οι υπογραφές με τους προμηθευτές φαρμάκων και μπαίνουν σχεδόν όλα στο ΓεΣΥ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ