You are here

Τύπος: Στα €2,5 εκ. η επένδυση για διαβατήριο

29/07/2020 07:03

Η επένδυση για κυπριακό διαβατήριο που διαμορφώνεται πλέον στα €2,5 αντί €2 εκ. και η σημερινή συνάντηση της υπουργού εργασίας με τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής προκειμένου να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αίτημα για επιπρόσθετη στήριξη μέχρι Οκτώβριο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή συνάντηση της υπουργού εργασίας με τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής προκειμένου να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο. Όπως αναφέρεται, από πλευράς επιχειρηματιών θα κατατεθεί επίσημο αίτημα για επιπρόσθετη στήριξη μέχρι τον Οκτώβριο. Ο Αύγουστος, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι καθόλου εύκολος, καθώς σε τρεις μέρες εκπνέει ο Ιούλιος και οι επιχειρήσεις περιμένουν τις εκθέσεις από τους ελεγκτές τους προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης για το μήνα Ιούλιο. Οι επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές όπως ο Πρωταράς, η Αγία Νάπα, η Πόλυ Χρυσοχούς και το Λατσί βρίσκονται σε μαρασμό.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου τρεις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ στις εκλογές του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλλαγή κριτηρίων για πολιτογραφήσεις
  • Παραίτηση Ν. Μιχαηλά από Demetra Holdings
  • Προγραμματισμός για διαχείριση κονδυλίων από ταμείο ανάκαμψης
  • Ετοιμότητα για δεύτερο κύμα – Η ΕΚΤ δίνει δεκανίκια στις τράπεζες να αντεπεξέλθουν σε νέα κρίση κορωνοϊού

Πολίτης

 «Στα €2,5 εκ. η επένδυση για διαβατήριο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ψήφιση στην ολομέλεια της Παρασκευής των δύο νομοσχεδίων και των κανονισμών που τροποποιούν τους όρους της παραχώρησης υπηκοότητας. Η βασική καινοτομία των νομοσχεδίων και των κανονισμών αφορά τη διαδικασία ανάκλησης της υπηκοότητας. Ωστόσο, μια τροποποίηση, από την επιτροπή εσωτερικών στα οικονομικά κριτήρια της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών, έχει προκαλέσει αναταραχή στον κλάδο των κατασκευών καθώς, όπως αναφέρουν, ανατρέπει τον σχεδιασμό των υφιστάμενων αναπτύξεων. Ειδικότερα, με τροπολογία επί του αρχικού κειμένου των κανονισμών το ελάχιστο συνολικό ποσό της επένδυσης διαμορφώνεται πλέον σε €2,5 εκ., από €2 εκ., συν εισφορά €150 χιλ. στην κυβέρνηση, συν το ΦΠΑ για την αγορά του ακινήτου.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών άνοιξε χθες τον κύκλο των πολιτικών διεργασιών για τη διαμόρφωση της αναγκαίας συναίνεσης ώστε μέχρι το τέλος του 2020 να ετοιμαστεί και να διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που είναι απαραίτητο για την άντληση κονδυλίων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μικρό καλάθι για βρετανούς τουρίστες – Υφ. τουρισμού
  • Mastercard Standard για τους πελάτες της RCB Bank

Χαραυγή

 «Πρόταση ΑΚΕΛ για απευθείας στήριξη μικρομεσαίων με ευρωπαϊκά κονδύλια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για απευθείας στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ. Ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών με τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης ύψους €750 εκ., υπέδειξε ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει το ποσό το οποίο της αναλογεί, δίνοντας προτεραιότητα στην απευθείας στήριξη των εργαζομένων και των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας δείχνει αύξηση στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, αλλά και διατήρηση των αυστηρών κριτηρίων από τις τράπεζες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Δεν αναμένεται άφιξη μεγάλου αριθμού από Βρετανία»
  • ΕΚΤ: Κομμένα μπόνους και μερίσματα μέχρι 1/1/2021
  • ΕΕ: Μέτρα για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Αλήθεια

 «Δεν αναμένεται μεγάλος αριθμός από Βρετανία»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε χθες ότι δεν πρέπει να αναμένεται άφιξη μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών από τη Βρετανία μετά την τοποθέτηση της στην κατηγορία Β. Ο κ. Περδίος σημείωσε ότι το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο, αφού οι διοργανωτές ταξιδίων δεν εντάσσουν αυτή τη στιγμή την Κύπρο στο πρόγραμμα τους επειδή ζητείται εκ των προτέρων τεστ κορωνοϊού.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν σε δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων κατά τη συνεδρία της χθες Τρίτη, εξέτασε τον όρο εντολής που αφορά την ημερομηνία έναρξης της έρευνας και διεκόπη για να συνεχιστεί σήμερα μετά τη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μέχρι το τέλος 2020 το πλάνο για ταμείο ανάκαμψης
  • Αυξήθηκε η ζήτηση δανείων το α’ τρίμηνο
  • Σε διεθνή κοινοπραξία η επίβλεψη του – Έργο υποδομών ΥΦΑ
  • Θα είμαστε δίπλα στη Βορόκλινη – Σάββας Περδίος

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΘΡΥΨΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ – Αποχώρησαν βάλλοντας κατά Νικόλα, οι Βότσης, Μουσιούττας, Προκοπίου, Τρυφωνίδης και Τσίγκης

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΕΝΤΡΟ – Προς απορρύθμιση ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ;

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΝΤΡΕΣ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ – Στέλνει επιστολές στους επιδημιολόγους ο υπουργός υγείας – Διαφωνίες στη διαχείριση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ